Esat zengin "Sütte Stopaj vergisi kaldırılmalı"

Esat zengin "Sütte Stopaj vergisi kaldırılmalı"

Haberi Sesli Oku

Ağaçören’de 150 Kiloluk Domuz Avlandı

Ağaçören’de 150 Kiloluk Domuz Avlandı: Köylüler Hatıra Fotoğrafı Çektirdi

Karayolları Bölge Müdürü Gökhan Köroğlu İlçede Yol Çalışmalarını İnceledi

Karayolları Bölge Müdürü Gökhan Köroğlu İlçede Yol Çalışmalarını İnceledi

Vali Kumbuzoğlu Tüm planlamalarımızı yaptık kışa hazırız

Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu başkanlığında ağır kış şartları ve karla mücadele hazırlık çalışmalarına yönelik toplantı yapıldı.

Vali Mehmet Ali Kumbuzoğlu’ndan 24 Kasım Öğretmenler Günü Mesajı

Vali Mehmet Ali Kumbuzoğlu’ndan Öğretmenler Günü Mesajı

Süt Üreticisi artık tercih edilmelidir
Aksaray Süt Üreticileri Birliği Başkanı Esat zengin kanal 68 Televizyonunda katıldığı programda süt hayvancılığının durumu ve beklentileri hakkında açıklamalarda bulundu.
Süt Üreticileri Birliği Başkanı Esat Zengin, Aksaray’da 8 bin 500 süt üreticisini temsil ettiğini belirterek, Süt üreticileri süt satışlarından dolayı kesilen stopaj vergisinin iptal edilmesi gerektiğini, ayrıca Avrupa’da ve Amerika’daki üreticiler gibi suni tohumla yetkisinin üretici de olmasını gerekliliğini bir kez daha açıkladı.
Süt üreticisinin kazanamadığını ve bu konuda bakanlığın süt / yem paritesinin 1 litre süt karşılığında en az 1.3 kğ. yem alınabilmesi gerektiği şeklinde olması gerekliliğini de savunan Birlik Başkanı Zengin, Süt üreticisi süt fiyatları konusunda önünü görmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
Birlik Başkanı Esat Zengin, süt fiyatlarını belirlemek için kurulan ulusal süt konseyinin ise revize edilmesi gerektiğini belirterek onlar aldıkları kararlarla hükümeti ters köşe etmeye devam ediyorlar” dedi. 
Market sütünün fiyatı fabrikadan sonra değişmemelidir
Aksaray süt üreticileri birliği başkanı Esat Zengin yaptığı açıklamada, süt üreticisinin ürettiği sütün fiyatının markete gelinceye kadar 4 katı artmasından dolayı üzüntü duyduklarını belirtti.  Birlik Başkanı Esat Zengin, talep arz dengeleri piyasada yok gibi gözüküyor. Üreticiden alınan sütler sanayiciye girip çıktıktan sonra markete satışı tam 4-5 katına kadar yükselebiliyor. Bunu dağdan akan suyun pet şişeye girdikten sonra rakamların artıp gitmesine benzetiyor.
Aksaray Süt Üreticileri Birliği başkanı Esat Zengin, Hükümetimiz geçtiğimiz aylarda bir karar verdi. Neydi bu karar sütler fabrikalarda ambalajlanırken, ambalajların üzerine sütlerin fiyatı yazılacak. O fiyat marketlerde değiştirilmeyecek. Bu sefer o aşamaya geçilemedi. Biz sütleri ucuz satıyoruz ama tüketiciler de pahalıya tüketiyor. Bunun önüne geçebilmek için hükümetin de acilen bir tedbir alması mecburidir. Üretici kadar da süt tüketicisinin de önemli olduğuna inanıyoruz. Tüketici olmazsa üretici olmaz. 
Yem /süt Paridesine uyulması gerekmektedir
7,5 liralık çiğ süt fiyatı ile üreticinin de kazanamadığını söyleyen Aksaray Süt Üreticileri Birliği başkanı Esat Zengin, üreticinin kazanabilmesi ve dengenin korunabilmesi için mutlaka süt yem paritesinin bir kanun haline getirilmelidir. Bunun içinde 1 litre süt ile en az 1.3 kilogram yem alınabilmesi gerekmektedir. Geçtiğimiz günlerde Tarım ve Orman Bakanımız Prof. Dr. Vahit Kirişçi’nin Aksaray'a gelişinde de Bakanımıza konumuzun açıkça bu olduğunu da belirttik.
Bakanımızın Aksaray ziyaretinde Valimiz bizlere söz hakkı verdi. Biz de bakanımızdan şu talepte bulunduk. Bakanımızdan eşel mobil sistemine geçilmeden sütte kara geçemeyiz.  Üretici, bugünün, yarının süt fiyatını gelecek senenin süt fiyatını üreticimiz bilsin ki işlerinin devam ettirmede ona göre karar versin. 
Sütte Stopaj vergisi kaldırılmalıdır
Bakanımızdan bu konuda talebimiz oldu. Bakanımızdan ikinci talebimiz ise süt satışlarımızı iki tane belge vardır. Birisinde fatura ile alınan fatura ile satılırlar diğerinde ise süt müstahsili ile satılır. Fatura ile satışlarda sanayicilerden %1 KDV alınır.  Direkt süt satan üreticiye ödenir. Müstakil makbuzları ile alınan sütlerde Stopaj Vergisi bu da %1,5 -2 civarında bunlardan ayriyeten bir de nakliyedir soğutmadır o kesilir süt fiyatı 7,5 liradan 7 liraya düşer. Burada süt üreticisi adına gerçekten bir mağduriyet yaşanıyor. Bakandan bu sorunun giderilmesi için Müstahsil makbuzu ile alınan sütlerdeki stopaj vergisinin kaldırılmasını istedim. Bakanımıza diğer bir konuya geçtim. Net ifade ile söylenmemesi gereken bir konu ise söyledim. Ülkemizde ulusal süt konseyimiz var. Bu konseye güvenip de süt fiyatlarını artıracak diye beklemeyin. Hükümeti ters köşe yapanlardan birisi de ulusal süt konseyidir. Bunu söyleyebildim. Çünkü ben orada görev yaptım. Bunun ne olduğunu biliyorum ulusal süt konseyini revize edin dedim.
Üretici, kendi hayvanını aşılayabilmelidir
Hayvancılığın ve süt inekçiliğinin diğer bir kanayan yarası da suni tohumlama çalışmalarıdır. Aksaray'da 8.500 süt üreticisinin haklarını korumak için mücadele ettiğini söyleyen süt üreticileri birliği başkanı Esat Zengin, süt hayvancılığında genetiğin sürekli iyileştirilmesi gereken bir mecburiyet vardır. Hayvan ırklarından daha temiz olması gerekmektedir. Genetiği iyileştirmede kastımız  sütteki yağ ve oranı ve proteindir. Suni tohumları seçilmesidir. Üreticilerimiz kendi işletmesinde suni tohumlarını yapabilmesi için bu yetkinin üreticilere verilmesi gerekmektedir. Avrupa'da ve Amerika'da komşu ilimiz Bulgaristan'da olduğu gibi dedim. Ben bunu söyleyince bakanım hemen şu soruyu yöneltti ama Veteriner Hekimler boş kalırlar diyorlar dedi.
Sütte eşel mobil sistemine geçilmesi gerekir
Bu sohbetin ardından bakanım şu açıklamayı yaptı. Sütte eşel mobil sisteminin olması gerekir. Müstahsil makbuzlarında stopaj vergisinin kaldırılması konusunda olsun. Bu konuda çalışalım. Hatta buna buğdayı arpayı da ilave edelim diye bir düşüncesini söyledi.
Bakanımıza, sütteki stopaj vergisini kaldırılmasından maliye ve hazine bakanımızı projemizi verdik. Şu ana kadar bir sonuç alamadık İnşallah alınacak dedim. Tam 25 yıldır mücadele verdiğim suni tohumlama işi üreticide kalsın. Çalışmamız orada askıda kaldı. Bu eskide kalmayacak diye mücadelemiz devam edecek”dedi.
Suni tohumlama işlerini üreticinin kendisinin yapmasına hiçbir engel yoktur diyen Aksaray Süt Üreticileri Birliği başkanı Esat Zengin, suni tohumlama çalışmalarının Avrupa'da Amerika'da ve Bulgaristan'da nasıl yapıldığını gördük. Buralardan nasıl eğitim verildiğini biliyoruz. Üretici Amerika'da Avrupa'da düşünülürken Türkiye'de neden düşünülüp, önemsenmiyor. 
Buna göre katlanamıyorum. Siyasilerle geçtiğimiz günlerde bir toplantı yaptık. O toplantıda da ben hiç usanmadan o iki konuyu bildirdim. Birisi eşel mobil sistemi, diğeri ise suni tohumlama mücadelesidir dedim. Veteriner Hekimler Odası Başkanımız o toplantıda hemen konuya girdi Efendim Türkiye üreticisi Çiftçiler daha bu konuya hazır değiller dedi. O toplantıda sadece bizlere Ticaret Borsası başkanımız Hamit Özkök destek verdi. Türk çiftçisinin Avrupa çiftçisinden daha başarılı olduğunu söyledi. Biz geride değiliz dedi.
Milletvekili bana bakanlıkta Sütçüler mi çok Veterinerler mi çok dedi. Ben de Veterinerler çok dedim. Bakanlıktaki Veterinerler söz konusu veterinerlerin hoşuna gitmeyecek bir kararsa olumlu karar vermiyorlar. Üreticilerin yetki almasına karar vermiyorlar. En son o toplantıda 8.500 süt üreticisini karşınıza alıyorsunuz ancak ticari çalışan 70 veterineri karşımıza alamıyorsunuz dedim.
Süt Birliği Başkanı Esat Zengin, Amerika'da bir şirket kurulmuş ve bu şirkette suni tohumlama eğitimi veriliyor. Burada günlük eğitim parası yatırılıyor ve suni tohumlama eğitimi alınıyor. Daha sonra bununla ilgili suni tohumlama kontrol eğitimi de veriliyor. Yani Türkiye'de de bu tür eğitimler fazlasıyla verilebilir” dedi.



Haber Editörü

Ayşe ALP

Haberi Sesli Oku
Vista Prime, konut, ofis ve ticari faaliyetleri kamusal bir düzlemde bir araya getirir.

İlginizi Çekebilir


17.2°

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.