Salı

13.3 °

Çarşamba

18.2 °

Perşembe

19.5 °

4 Mart Dünya Obezite Günü

Obezite, Dünya Sağlık Örgütü tarafından “vücutta sağlığı bozacak ölçüde anormal veya aşırı yağ birikmesi” olarak tanımlanmaktadır.

Haberi Sesli Oku

Obezite, Dünya Sağlık Örgütü tarafından “vücutta sağlığı bozacak ölçüde anormal veya aşırı yağ birikmesi” olarak tanımlanmaktadır. Vücut ağırlığının (kg) boy uzunluğunun (m) karesine bölünmesi ile hesaplanan “Beden Kütle İndeksi”nin 25’in üzerinde olması fazla kiloluluk, 30’un üzerinde olması ise obezite olarak değerlendirilmektedir. Fazla kiloluluk ve obezitenin nedenlerinin birçoğu önlenebilir durumlardır; temel nedeni ise tüketilen ve harcanan kalori arasındaki dengesizliktir. Fazla kilolu veya obez olmak hipertansiyon, hiperlipidemi, kalp-damar hastalıkları, inme, tip 2 diyabet, bazı kanser türleri, kas-eklem hastalıkları ve solunum sistemi hastalıkları gibi pek çok hastalık için riski arttırır.

Ülkemizde 2010 yılında uygulanmaya başlanan “Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı Yetişkin ve Çocukluk Çağı Obezitesinin Önlenmesi ve Fiziksel Aktivite Eylem Planı” güncellenerek uygulanmaya devam etmektedir. 

Obeziteden korunma ve obezite ile mücadelede en önemli iki unsur sağlıklı beslenmek ve fiziksel aktivitenin arttırılmasıdır. Sağlıklı yaşam, sağlıklı beslenmenin yanı sıra aktif bir yaşam için arttırılmış fiziksel aktivite düzeyine dayalıdır.

Sağlıklı yaşam için yetişkinlikte haftanın en az 5 günü ve günde en az 30 dakika orta şiddetli veya haftada en az 75 dakika yüksek şiddetli; çocukluk çağında ise günde en az 60 dakika orta veya yüksek şiddetli fiziksel aktivite yapılmalıdır.

Obezite de dahil, beslenme ile ilişikli kronik hastalıkların gelişimini önlemek için sağlıklı beslenme kültürünün edinilmesi önemlidir. Bunun için bazı temel öneriler şöyle özetlenebilir;

  • Küçük yaşlardan itibaren vücut ağırlığı, kan basıncı, kan şekeri düzeyi, kan yağları ve kemik sağlığını olumlu yönde etkileyecek sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanılmalıdır. Yetişkin bireyler, ilgili kontrollerin yapılması için düzenli olarak hekime başvurmalıdır.
  • Beden kütle indeksinin 20,0-24,9 kg/m2 arasında olması sağlanmalıdır. Tip 2 diyabet, kardiyovasküler hastalıklar gibi kronik hastalıklara neden olan, karın bölgesindeki aşırı yağlanma olup; belirli aralıklarla vücut bileşimi değerlendirilmelidir.
  • Sağlıklı bir vücut ağırlığının korunması sürdürülebilir olmalı, sık kilo alıp vermekten kaçınılmalıdır. Bunun için uygun beslenme düzeni hem besin gereksinimlerini karşılamalı hem de toplam enerji alımı toplam enerji ihtiyacını geçmemelidir.
  • Besin çeşitliliği artırılmalı, her öğün her besin grubunda yer alan besinlerden biri seçilerek gereksinim kadar tüketmeye özen gösterilmelidir. Günlük beslenmede mutlaka önerilen miktarlarda su tüketilmelidir.
  • Toplam ve doymuş yağ alımı azaltılmalıdır. Tüketilen doymuş yağ miktarı günlük alınan toplam enerjinin %10’unu aşmamalıdır. Doymuş yağlar tam yağlı süt ve süt ürünleri ile et ve et ürünlerinde bulunmaktadır. Günlük diyette az yağlı süt ve süt ürünleri ile et ve et ürünleri tercih edilmeli, yemeklere eklenen doymuş yağ miktarı azaltılmalıdır.
  • Yemeklerde, tereyağı, margarin, kuyruk veya iç yağı gibi doymuş yağlar yerine bitkisel sıvı yağlar (zeytinyağı, ayçiçek yağı, mısırözü, soya yağı vb.) tercih edilmelidir.
  • Şeker alımı azaltılmalı, tüketilen basit şeker miktarı günlük alınan toplam enerjinin %10’unu geçmemelidir. Eklenmiş şeker içeren pastane ürünleri, hamur işleri, tatlı, çikolata ve hazır paketli ürünlerin tüketimi azaltılmalıdır. Şeker eklenmiş içeceklerden de sakınılmalı, meyve suyu yerine meyve tüketilmelidir. Hazır paketli meyve suyu kullanılacak ise eklenmiş şeker içermeyen, %100 meyve suları tercih edilmelidir.
  • Glisemik indeksi (karbonhidratların kan şekeri düzeyine olan etkisi) yüksek olan besinler daha düşük glisemik indeksli alternatifleri ile değiştirilmelidir. Örneğin, beyaz ekmek, pirinç pilavı, beyaz un yerine esmer ekmek, bulgur pilavı ve esmer un tercih edilmelidir.
  • Sebze, meyve, tam tahıl, kuru baklagil ve yağlı tohum tüketimiyle posa alımı arttırılmalıdır.
  • Sebze ve meyvelerin mevsiminde tüketilmeli ve günde en az 400 g sebze ve meyve tüketilmelidir. Ana yemeklerde sebzelere yer verilmeli, ara öğünlerde ise meyveler yer almalıdır. Sebze ve meyve tüketiminde çeşitlilik sağlanması da önemlidir.
  • Aşırı protein tüketiminden kaçınılmalıdır. Yüksek proteinli beslenmenin idrarla kalsiyum atımını artırarak osteoporoz gelişimini tetiklediği bilinmelidir.
  • Haftada en az iki kez (300-500 g) balık tüketmeye özen gösterilmelidir.
  • Her gün 2-3 su bardağı süt ve/veya yoğurt tüketilmelidir.
  • Hazır paketli ürün tüketimi sınırlandırılmalıdır. Bu ürünlerden daha sağlıklı olanların seçilebilmesi için gıdaların ambalajı üzerinde yer alan besin etiketleri değerlendirilmeli, yağ ve şeker içeriği düşük olanlar tercih edilmelidir.
  • Uygun pişirme yöntemleri kullanılarak yemeklere eklenen yağ miktarı azaltılmalıdır. Örneğin besinleri kızartmak yerine haşlama, buharda, ızgarada, fırında veya mikrodalga fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.
  • Tuz, tuzlanmış ve tuz içeriği yüksek besinlerin (turşu, salamura besinler, zeytin vb.) tüketimi azaltılmalı, yemeğin tadına bakmadan tuz ilavesi yapılmamalıdır. Kullanılan tuzun iyotlu tuz olmasına dikkat edilmelidir.
  • Sıvı tüketimi artırılmalı; günde en az 8-10 su bardağı (2,5-3 litre) su tüketilmelidir. Vücut ağırlığına göre günlük 35 ml/kg sıvı tüketilmelidir. Hava sıcaklığının fazla olması, ateş, diyare ve kusma gibi durumlarda günlük sıvı alımı arttırılmalıdır. Kafein içeren içecekler, günlük alınması gereken sıvı hesabına dahil edilmemelidir.
  • Kafein içeren kahve türleri ve gazlı/gazsız içeceklerin ve enerji içeceklerinin tüketimi sınırlandırılmalıdır. Sağlıklı yetişkinler için günlük 100-300 mg kafein alınabilir; ancak bu miktarlar hipertansiyon ve kalp ritim bozukluğu olan kişiler için uygun olmayabilir.
  • Düzenli yemek yeme alışkanlığı edinilmeli ve geç saatte yemek yemekten kaçınılmalıdırEv dışında yemek yeme sıklığı azaltılmalı, yendiği zaman az yağlı yemekler tercih edilmelidir.
  • Fiziksel aktivite artırılmalı, yemekten 2-3 saat sonra egzersiz yapma alışkanlığı kazanılmalıdır. Her gün en az 5.000 adım yürüyüş yapılmalı, zamanla adım sayısı 10.000 adıma çıkarılmalıdır. 

 

Nerelere Başvurulur?

Fazla kilolu ve obez bireyler, beslenme ile ilgili konularda doğru bilgi edinmek ve diyet tedavisi almak için Toplum Sağlığı Merkezleri ve Sağlıklı Hayat Merkezlerinde verilen beslenme/obezite danışmanlığı hizmetinden yararlanabilir.

 



Mehmet Ali Kumbuzoğlu ,gastronomi ile sosyoloji uzmanlarıyla


AKSARAY HABER

Evren Dinçer: "Aksaray'a Avantajlı Dönüyoruz!"


AKSARAY SPOR

Ege Denizi'nde 4,9 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi


AKSARAY HABER

BAŞKAN DİNÇER; “AKSARAY’IMIZN TRAFİĞİNİ DAHA GÜVENLİ VE AKICI HALE GETİRİYORUZ”


AKSARAY HABER

AKSARAY'DA BİR İL DAHA UCLG-MEWA ZİRVESİNE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK


AKSARAY HABER

Taşkent’te Girişimcilik Seminerleri


AKSARAY HABER

Aksaray’da Büyük Kaçakçılık Operasyonu: 2,2 Milyon TL Değerinde Kaçak Malzeme Ele Geçirildi


AKSARAY HABER

Aksaray’ın Gastronomi Kültürü Dünyaya Tanıtılacak


AKSARAY HABER

Ortaköy’de Hacı Uğurlaması Kavgaya Dönüştü: Polis Güçlükle Müdahale Etti


AKSARAY HABER

ASÜ’de Hemşirelik Haftası Renkli ve Anlamlı Etkinliklerle Kutlandı


AKSARAY HABER

Yaldır’dan Anlamlı Mesaj: “Türkçemiz, Milletimizin Ruhudur”


AKSARAY HABER

“Dilimiz Kimliğimizdir” Mesajı Aksaray’da Geniş Yankı Uyandırdı


AKSARAY HABER

Turan Yaldır’dan Terör Örgütü PKK’nın Sözde Fesih Açıklamasına Sert Tepki:


AKSARAY HABER

Kurban Bayramı Öncesi Kırmızı Et Piyasasında Alarm Zilleri


AKSARAY HABER

Eskil Jandarmasından Şehit Annelerine Vefa Ziyareti


AKSARAY HABER

Milletvekili Turan Yaldır, "Dünyadaki En Güçlü Sevgi, Bir Annenin Evladına Duyduğu Sevgidir"


AKSARAY HABER

Aksaray Huzurevi’nde Anneler Günü Buluşması: Gönül Çiçeklerine Vefa


AKSARAY HABER

Aksaray İl Tarım Müdürü Nejdet Demir’den Eskil’de Tarla İncelemesi


AKSARAY HABER

11. Uluslararası EMI Kongresi İstanbul’da Düzenlenecek: Bilim ve Sanat Dünyası Bir Arada


AKSARAY HABER

Aksaray’da Özel Halk Otobüsü Ücretlerine Zam Yapıldı


AKSARAY HABER

Türkiye-Balkanlar Medya Forumu başladı


GÜNDEM

Muğla'da zirai donun yaraları sarıldı


GÜNDEM

Konya Selçuklu'da vatandaş soruyor, başkan cevaplıyor                    


GÜNDEM

Türkiye’den 'PlantHealth4Life' kampanyasına destek


GÜNDEM

Bursa Osmangazi 19 Mayıs coşkusuna hazır


GÜNDEM

Bakan Şimşek: Cari açık yıl sonu tahminlerin altında olacak!


GÜNDEM

BTÜ'den ürünlerin raf ömrünü uzatacak doğal ambalaj


GÜNDEM

2024'ün doğum istatistikleri belli oldu... Doğurganlık hızı seviye altında!


GÜNDEM

İzmir’in dijital ikizi geliyor


GÜNDEM

Dış ticaret endeksleri açıklandı... İhracat ve ithalat arttı!


GÜNDEM

Mansur Yavaş’tan terör açıklaması: "Süreç TBMM’de şekillenmeli"


GÜNDEM

Bilecik ekonomiye güç katıyor


GÜNDEM

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ateş düşen günler geride kaldı!


GÜNDEM

Mustafa Bozbey: “Marmara Denizi can çekişiyor, birlikte kurtaralım”


GÜNDEM

TBMM'de yeni düzenlemeler gündemde... Bu hafta neler görüşülecek?


GÜNDEM

ASAT’ın uluslararası çalıştayında iklim kriziyle mücadele ele alındı


GÜNDEM

Genç Kızılay ekibine afet ve yangın konularında eğitim verildi


GÜNDEM

SASKİ Genel Kurulu’nda su israfını önleyecek önemli karar


GÜNDEM

Bahçeli: 47 yıldır yazılan kanlı sayfa kapanacak


GÜNDEM

Mardin Polisi hırsızlara göz açtırmadı: 40 şahıs yakalandı


GÜNDEM

Konya'da Başkan Altay “Gönüllü İtfaiyecilik” eğitimi alan üniversite öğrencileriyle buluştu


GÜNDEM
Anahtar Kelimeler: Dünya Obezite
Anahtar Kelimeler: Dünya Obezite

Türkiye-Balkanlar Medya Forumu başladı

Türkiye-Balkanlar Medya Forumu başladı

Muğla'da zirai donun yaraları sarıldı

Muğla'da zirai donun yaraları sarıldı

Konya’da Cansuyu Derneği okullarda öğrencilerle buluşuyor

Konya’da Cansuyu Derneği okullarda öğrencilerle buluşuyor

Konya'da çocuk-ebeveyn bu atölyede buluşacak

Konya'da çocuk-ebeveyn bu atölyede buluşacak

Aksaray

13.05.2025

  • İMSAK 03:49
  • GÜNEŞ 05:28
  • ÖĞLE 12:45
  • İKİNDİ 16:36
  • AKŞAM 19:53
  • YATSI 21:24

Haber Editörü

Ayşe ALP

  • BIST 100

    9712,36%-0,36
  • DOLAR

    38,80% 0,07
  • EURO

    43,15% 0,28
  • GRAM ALTIN

    4059,05% 0,60
  • Ç. ALTIN

    6570,75% 0,42

@ Bizi Takip Edin

2. Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Sarıyer 34 25 2 7 58 82
2.Batman Petrolspor 34 26 6 2 40 80
3.Kastamonuspor 1966 34 19 3 12 28 69
4.Adana 1954 FK 34 19 7 8 32 65
5.Altınordu 34 16 7 11 22 59
6.Tuzlaspor 34 15 11 8 1 53
7.İskenderunspor 34 13 10 11 11 50
8.1461 Trabzon FK 34 13 13 8 7 47
9.Fethiyespor 34 11 13 10 -8 43
10.24 Erzincanspor 34 10 13 11 -7 41
11.Kırklarelispor 34 10 14 10 -2 40
12.Ankaraspor 34 10 15 9 4 39
13.İnegölspor 34 10 13 11 -9 38
14.Kepez Belediyespor 34 9 16 9 -9 36
15.Isparta 32 Spor 34 7 15 12 -18 33
16.Karaköprü Belediyespor 34 7 19 8 -13 29
17.Altay 34 10 20 4 -31 25
18.Afjet Afyonspor 34 0 33 1 -106 -5
1.Serik Belediyespor 34 22 4 8 50 74
2.Elazığspor 34 22 6 6 38 72
3.68 Aksaray Belediyespor 34 21 6 7 31 70
4.Menemen Belediyespor 34 19 8 7 25 64
5.Vanspor FK 34 18 8 8 26 62
6.Karacabey Belediyespor 34 17 10 7 12 58
7.Beyoğlu Yeni Çarşı 34 16 10 8 19 56
8.Bucaspor 1928 34 15 13 6 -5 48
9.Ankara Demirspor 34 11 9 14 10 47
10.Erbaaspor 34 14 15 5 -10 47
11.Karaman FK 34 10 10 14 4 44
12.Arnavutköy Belediyespor 34 10 13 11 -9 41
13.Somaspor 34 11 16 7 -1 40
14.Yeni Mersin İdmanyurdu 34 8 19 7 -20 31
15.Belediye Derincespor 34 7 17 10 -28 31
16.Diyarbekirspor 34 7 17 10 -23 31
17.Nazilli Belediyespor 34 4 26 4 -60 13
18.Giresunspor 34 1 26 7 -59 1

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.