ANKARA (üçüncüsayfahaber) – Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Aksaray Milletvekili Ramazan Kaşlı, Ihlara Vadisi, Selime, Güzelyurt ve Yaprak Hisar’da bulunan tarihî yerlerin Kapadokya’nın bir başka yüzü, başka bir deyişle “bilinmeyen Kapadokya”sı olduğunu bildirdi.
Kapadokya’yı klasik Göreme - Avanos - Ürgüp üçgenine sıkıştırmanın onu yoksullaştırmak ve ona haksızlık etmek anlamına geldiğini bildiren MHP’li Kaşlı; “Aksaray, Kapadokya bölgenin ayrılmaz bir parçası ve Kapadokya’ya açılan kapıdır. Tüm bu nedenlerden dolayı ya Kapadokya alan başkanlığının sınırları genişletilmelidir” dedi.
2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi ile 2020 Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanun Teklifi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kapadokya Alan Başkanlığı Bütçesi üzerine Milliyetçi Hareket Partisi grubu adına söz alan MHP Aksaray Milletvekili Ramazan Kaşlı’nın TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşma şöyle:
KAPADOKYA, DÜNŞANIN EŞSİZ BÖLGESİ
“Kapadokya, dünyanın eşsiz bir bölgesi, doğa ve insanın büyüleyici bir uyumudur. Yaklaşık on bin yıllık, kesintisiz bir kültürel evrimin odağı olan Kapadokya, Doğu ile Batı’nın birleştiği, insanların, dinlerin, dillerin ve kültürlerin birbiri içinde eridiği, çok özel bir coğrafyadır. Bölge, Milattan Sonra 3. yüzyıldan itibaren Hristiyanlığın önemli merkezlerinden biri olmuş, Hıristiyan kültürünün temelini oluşturan manastır yaşamının kuralları ilk kez burada belirlenmiştir.
11. ve 12. Yüzyıllarda ise Selçukluların hizmetine girmiştir. Kültürel süreklilik mekânı olan bölge, turizm açısından da ülkemize önemli bir katkı sağlamaktadır. Kapadokya, tarihî, kültürel ve doğal değerlerin yoğun olarak yer aldığı, turizm potansiyeli yüksek bir bölge olduğu için korunması, tanıtılması, denetim ve önleyici birtakım faaliyetlerle planlı bir gelişimin sağlanması amacı ile 23 Mayıs 2019 tarih ve 7174 sayılı Kapadokya Alanı Hakkında Kanun ile 31 Mayıs 2019 tarih ve 38 sayılı Kapadokya Alan Başkanlığı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayımlanarak yürürlüğe girmiş ve Kapadokya Alan Başkanlığı kurulmuştur.
AKSARAY, KAPADOKYA’NIN GİRİŞ KAPISI
15 Mayıs 2019’da bu kürsüde yaptığım konuşmada da bahsettiğim üzere Kapadokya bölgesinin sınırları Aksaray, Nevşehir, Niğde, Kayseri ve Kırşehir illerinin kapladığı alandır. Dolayısıyla Kapadokya Alan Başkanlığı ile sınırlandırılan bölge oldukça dar bir alandan oluşmuş ve Aksaray, alan başkanlığı sınırları dışında kalmıştır. Oysa Aksaray; Kapadokya’nın giriş kapısı, farklı inançlara ev sahipliği yapmış, dünyanın en büyük ikinci kanyonu olan, 14 kilometre uzunluğunda, içerisinde 100’ün üzerinde kilise ve kaya içi oyma yerleşim alanı bulunan Ihlara Vadisiyle, Manastırlar ve Sofular Vadileriyle, Peri Bacalarıyla, çok sayıda yeraltı şehirleriyle, eski kiliseleriyle ayrıca bir doğa harikası ve kültür beşiğidir.
Selçukluya uzun yıllar ev sahipliği yapan Aksaray, konumu itibariyle önceden Kral Yolu ve İpek Yolu gibi önemli ticaret yolları üzerinde bulunduğundan 8 asırlık mazisiyle Sultanhanı, Ağzıkarahan, Tepesi Delik Han, Alay Han gibi önemli kervansaraylara ev sahipliği yapmaktadır.
Helvadere Beldemizin güneyinde kalan ve Helenistik devirden itibaren çok sayıda farklı toplum tarafından iskân görmüş antik coğrafyası ve tarihi ile 'bölgenin Efes Antik Kenti' olmaya aday Nora Antik Kentinde, bizzat bulunduğumuz girişimler ve Helvadere Belediye Başkanımız Sayın Arif Bellikli’nin yoğun çabaları neticesinde Bakanlığımız tarafından kısa süre önce kazı çalışmaları başlatılmış olup, 32 kilise yapısı ve 20 sarnıç tespit edilmiştir.
AKSARAY HASANDAĞI EŞSİZ BİR DO3A HARİKASI
Yine Aksaray’da; İç Anadolu’nun ikinci en yüksek dağı olan Hasandağı, hem bölgemizin hem de ülkemizin coğrafi güzelliklerinden olan, eşsiz bir doğa harikasıdır. Aksaray Valimizin de tabiriyle Türkiye’nin Davos’u olmaya aday Hasan Dağında Uluslararası yamaç paraşütü yarışmaları yapılmaktadır.
Kapadokya’ya ilişkin piyasada var olan yayınların çoğunda Ürgüp, Göreme, Zelve, Avanos, Kaymaklı, Derinkuyu gibi isimleri çok duyulmuş yerlerden bahsedilmektedir. Oysa bu yerler Kapadokya’nın turistlere gezdirilen bölümüdür. Ihlara Vadisi, Selime, Güzelyurt ve Yaprak Hisar’da bulunan tarihî yerler Kapadokya’nın bir başka yüzü, başka bir deyişle “bilinmeyen Kapadokya”dır.
KAPADOKYA’YI SIKIŞTIRMAK ONA HAKSIZLIK EMEKTİR
Kapadokya’yı klasik Göreme - Avanos - Ürgüp üçgenine sıkıştırmak onu yoksullaştırmak, ona haksızlık etmektir. Aksaray, Kapadokya bölgenin ayrılmaz bir parçası ve Kapadokya’ya açılan kapıdır.
Tüm bu nedenlerden dolayı ya Kapadokya alan başkanlığının sınırları genişletilmeli ya da diğer tarihi ve doğal güzellikleri kapsayacak şekilde Aksaray merkezli müstakil bir alan başkanlığı kurulmalı, tarih ve doğanın iç içe geçtiği, açık hava müzesi niteliğindeki Ihlara Vadisi ve diğer tarihi miraslarımızın bu tedbirle korunmaya alınmasını Kültür ve Turizm Bakanımızdan talep ediyor, 2022 Yılı Bütçemizin Ülkemize ve Milletimize hayırlara vesile olmasını temenni ediyor, genel kurulu saygıyla selamlıyorum.”