Aksaray’da Bina dayanıklılık testi ücretli mi ? İşte cevabı….

Kahramanmaraş’ta iki büyük depremin büyük yıkımlara neden olmasının ardından depreme dayanıklı binaların özellikleri araştırma konusu oldu.

Haberi Sesli Oku

Cumhuriyet Bayramı Kabul Töreni Uluırmak Otel’de Gerçekleşti

Cumhuriyet Bayramı Kabul Töreni Uluırmak Otel’de Gerçekleşti

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda Aksaray'da Coşkulu Fener Alayı

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda Aksaray'da Coşkulu Fener Alayı

Gıda fiyatları şaha geçti!

Gıda fiyatları şaha geçti!

Ankara Keçiören'de minik ellerden özel sergi

Ankara Keçiören'de minik ellerden özel sergi

Kahramanmaraş’ta iki büyük depremin büyük yıkımlara neden olmasının ardından depreme dayanıklı binaların özellikleri araştırma konusu oldu. Ayrıca başta Aksaray olmak üzere fay hatları üzerinde bulunan Türkiye'nin birçok ilinde vatandaşlar depreme karşı bina dayanıklılık testi yaptırmak için arayışlara girdi. Peki, bir binanın depreme dayanıklı olduğu nasıl anlaşılır? İşte depremde dayanıklı binaların özellikleri…

 

Türkiye gözlerini 6 Şubat sabahı saat 4.17'de 7,7 şiddetindeki deprem haberleriyle açtı. 10 ili etkileyen depremle ilgili son dakika gelişmeler takip edilirken Kahramanmaraş'ta saat 13.24'te 7,6 şiddetinde ikinci büyük deprem meydana geldi. 

Resmi rakamlara göre 7 bine yakın binanın yıkılması sonrasında depreme dayanıklı binaların önemi bir kez daha anlaşılmış oldu. Pek çok vatandaş bina sağlamlık testinin nasıl yapıldığını ve karot testinin ne demek olduğunu merak ediyor. 

Deprem korkusu yaşayan vatandaşlar binalarının sağlamlık durumunu öğrenmek için ölçümler yapmak istiyor. Bu konuda araştırmalar yapıyorlar.

Aksaray’da ölçüm yaptırmak isteyen vatandaşların sayasıda her geçen gün artarken, meydana gelen son iki depremde  vatandaşları daha tetikledi.

Hatırlanacağı üzere ,Konya’nın Ereğli ilçesinde yaşanan 4,3 büyüklüğündeki deprem ile Niğde’nin Bor ilçesinde meydana gelen 5.3 şiddetindeki deprem, Aksaray’ı vurdu. Şehirde yollar ve arazilerde yarıklar oluştu.

Merkez üssü Konya’nın Ereğli ilçesinde yaşanan 4,3 büyüklüğündeki deprem ile merkez üssü Niğde’nin Bor ilçesi olan 5,3 büyüklüğündeki deprem, Aksaray’da da şiddetli şekilde hissedildi. 

Aksaray - Konya karayolunda ve Sultanhanı bölgesindeki arazilerde yarıklar oluştu. Karayolu ve arazilerdeki yarılmalar depremin şiddetini gözler önüne sererken yarılmaların yer yer 2 metreye kadar indiği gözlemlendi.

Bu iki depremin hemen ardına vatandaşlar, deprem riski ölçüm raporları almak üzere sosyal medya üzerinden araştırmalar yaptılar.Ücretli olduğu öğrenilen Deprem Riski ölçüm testleri vatandaşları dahada büyük bir paniğe sevketti.

Çünkü yapılan araştırmalarda Deprem testlerinin fiyatları binaların kat ve metrekare sayısına göre değiştiğini. 10 kata kadar olan binalar riskli bina tespit yönetmeliği çerçevesinde değerlendirilirken, 10 katı aşan binalar Türkiye bina deprem yönetmeliğine tabi olduğu,Bu durumda her kat için deprem testi yapıldığı için fiyatlar da aynı doğrultuda yükseldiği ifade ediliyordu.

Konuyla ilgili olarak Aksaray Olay Haber sitesi Whatsapp ihbar hattına mesaj bırakan yüzlerce vatandaşın sorularına cevap bulmak adına Aksaray Valiliği  ve Aksaray Belediyesi yetkililerinden bilgi aldık.

BİNA DAYANIKLILIK TESTİ NASIL, NEREDEN YAPILIR?

Oturduğunuz binanın sağlam olup olmadığını öğrenmek için bina sağlamlık testi adı verilen karot testini yaptırabilirsiniz. Bu testi yapmak için ikamet ettiğiniz bölgenin 

Binanın depreme karşı dayanıklılığını ölçmek için kullanılan en etkili yöntem karot testidir. Bu test, uygulanan bina duvarından karot makineleri ile silindir şeklinde bir beton örneğinin alınmasıyla hazırlanır. Karot testinde inşaatlardan taze beton numunesi alınmaz. Alındığında bile istenilen sonuçlara ulaşmak mümkün değildir.

 

BİNA DEPREME DAYANIKLILIK TESTİNİ KİM YAPAR?
 
Depreme dayanıklılık testleri, bağımsız araştırma şirketleri , Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, ya da belediye ekipleri tarafından gerçekleştiriliyor. 

Binasının riskli olduğunu düşünen veya depreme karşı dayanıklı olup olmadığını öğrenmek isteyen vatandaşlar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca belirlenen kurum ve kuruluşlara başvurarak bu testi yaptırabiliyor. Bakanlığın internet sitesinde, risk tespit raporu için başvurulabilecek belediyeler, meslek odaları, kamu kurumları, üniversiteler ile özel kuruluşlar ve firmalar yer alıyor.

 

Uzman ekibin yaptığı araştırma sonuçlarına göre rapor hazırlanıyor ve belediyeye sunuluyor. Eğer bina depreme dayanıklı çıkarsa herhangi bir işlem yapılmıyor. Binaların depreme dayanıklı olup olmadığının anlaşılması için uzman bir ekibin evin kolonlarını, zeminini ve duvarlarını detaylı bir şekilde incelemesi gerekiyor. Özellikle belediyeler tarafından ve sadece betondan numune alınarak yapılan tarama işlemi sonrası risk tespit raporu kısa sürede çıkabiliyor. Söz konusu testi yaptırmak için bina sakinlerinden bir kişinin başvurması yeterli oluyor. Karot raporu olarak da bilinen bina dayanıklılık testi sonrası binaların depreme karşı riskli olup olmadığı ortaya çıkıyor. İlk iş olarak belediyeden bina projenizi almanız gerekiyor. 

Aksaray Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ve Aksaray Belediyesi, Deprem riskinin son günlerde  artmasına bağlı olarak ,risk raporu almak isteyen vatandaşlardan ücret talep etmediklerini, haber sitemize açıkladılar.

 

 

 

 

 

 



Haber Editörü

Ayşe ALP

Haberi Sesli Oku
Vista Prime, konut, ofis ve ticari faaliyetleri kamusal bir düzlemde bir araya getirir.

İlginizi Çekebilir


15.6°

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.