Aksaray'da Kentsel Dönüşüm genişletilerek devam etmeli

Asrın felaketi Kahraman Maraş Depremi, Aksaray’da kentsel dönüşümün önemini bir kez daha ortaya koydu.

Haberi Sesli Oku

Cumhuriyet Bayramı Kabul Töreni Uluırmak Otel’de Gerçekleşti

Cumhuriyet Bayramı Kabul Töreni Uluırmak Otel’de Gerçekleşti

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda Aksaray'da Coşkulu Fener Alayı

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda Aksaray'da Coşkulu Fener Alayı

Gıda fiyatları şaha geçti!

Gıda fiyatları şaha geçti!

Ankara Keçiören'de minik ellerden özel sergi

Ankara Keçiören'de minik ellerden özel sergi

Bu felakette yıkılan yapıların  bilançosunun bir kısmının yorgun ve yaşlı olması, bir kısmının ise  kurallara uygun yapılmaması, Aksaray’ın yeniden masaya yatırılmasına sebep oldu. 

Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer’in göreve geldiği günden beri, Kentsel Dönüşümün  üzerinde ciddi olarak durmasının gerçek sebebi de gün ışığına çıkmış oldu.

Dinçer kentsel dönüşümle, Aksaray’ın olası bir deprem felaketinde yerle bir olmasının önüne geçtiğini ortaya koydu.

 

Kentsel dönüşüm, nedir

Şehrin bir bölümünün veya ciddi anlamda büyük bir kısmının  proje  kapsamında sistematik bir şekilde mevcut yapı stoklarının olası depremlere karşı toprak zeminin ve üzerindeki yapının risk değerlerinin belirlenmesi, olası depremde yıkılması ve yıkılırken çevredeki diğer yapılara zarar vermesi olasılıklarının da içine katılarak, riskli toprak zemin ve riskli yapıların kullanım dışına çıkarılarak yerine toprak zeminin yapısına uygun temelli yapıların yapılması ve bu sayede olası depremlerde yaşanabilecek can ve mal kaybının en aza indirmek için yapılan kamusal çalışmalardan biridir.

 

Ak Parti 2012 yılında  Kentsel Dönüşüm  kanununu düzenledi

2012 yılında AK Parti hükûmetinin depreme yönelik olarak hazırladığı 6306 sayılı “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun” ile birlikte “Kentsel Dönüşüm” kavramı gündemimize gelmiştir. 

Bu kanunda 'Riskli Yapı' ve 'Riskli Alan' diye iki çeşit tanım yapılmıştı. Halkın riskli yapıların depremlere dayanıklı hale getirilmesi sürecini de “Kentsel Dönüşüm” kavramı ile ifade etmeye başlaması sonucu 6306 sayılı kanun Kentsel Dönüşüm Kanunu olarak telaffuz edildi.

Yapılan eleştiriler arasında hak sahiplerine önerilecek konutların genelde hak sahibinin tapulu alanı dışında olan bölge ve yerlerin gösterilmesi nedeniyle  sosyolojik  açıdan çevre ve komşuluk ilişkilerinin zarar görmesi. Ayrıca, daha sonradan yapılacak yapıların emlak değerinin daha çabuk yükseleceği için bırakılan alanın tam değerine denk gelmeyecek yerlerin önerilmesi vardı.

 

Asrın Felaketi Eleştirilere noktayı koydu  

 

Kahraman Maraş ve Hatay Merkezli 7.7 ve 7.6 şiddetindeki deprem felaketinde binlerce yapının yıkılması, binlerce vatandaşımızı kaybetmemizin, ardından eleştirilerin ne kadar gereksiz ve asılsız olduğu ortaya çıktı.

Bu eleştirilerin ardında yatan gerçeklerin tamamen siyasi olduğu anlaşılırken, Aksaray’da Belediye Başkanı Evren Dinçer’in başlattığı Kentsel Dönüşüm projesinin kıymeti daha da iyi anlaşıldı.

Aksaray’da Kentsel Dönüşümün Önemi 

 

Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer’in girişimleri ile Hamidiye Mahallesinde başlatılan kentsel dönüşüm projesinin lansman toplantısı Aksaray Bilim Merkezinde gerçekleştirilmişti. Projenin tüm detaylarının tanıtıldığı toplantıda, Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, Şehrin en kapsamlı ilk kentsel dönüşüm projesini tanıtılmıştı.

Bu toplantıda, Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer şehrimizde kentsel dönüşümün öneminden bahsetti. Başkan Dinçer, Kentsel dönüşümün yapıldığı bölgelerde olası doğal afetlerde can ve mal kayıplarının önlendiğine dikkat çekmişti. Bugün haklılığı ortaya çıktı.

“Dönüşümü Şehrin Kalbinden Başlattık” diyen Evren Dinçer Şehrin en eski yerleşim birimlerinden biri olan Hamidiye Mahallesinin kentsel dönüşüm rezerv alanı olarak belirlenmesine şu ifadelerle açıklamıştı. “Peki kentsel dönüşümde neden Hamidiye Mahallesini seçtik. Çünkü Hamidiye Mahallesi şehrin kalbi olan kent meydanına 100 metre, şehrin en kalabalık caddesi olan bankalar caddesine sadece 50 metre uzaklıkta ve belediye binamıza 200 metre mesafede yani şehrin merkezi burası. Olası bir yangın durumunda gece itfaiyenin girmesi mümkün değil bir hasta olsa ambulans giremiyor. Dar sokaklar, sağlıksız yapılar ve binalar artık ömrünü tamamlamış. Vatandaşlarımız için büyük risk teşkil ediyor”demişti.

 

40 yıldır yıkılmayı bekleyen halk arasında ucube bina olarak nitelendirilen, çevresi uyuşturucu ve madde bağımlılarının, ve suç unsurların yuvası haline dönen hamidiye mahallesinde  bir binayı yıkarak kentsel dönüşümün startını vermişdi. 

Aslında yıkılan sadece o bina değildi. Kentsel dönüşümle ilgili Aksaray’daki tabularda bu binayla birlikte yıkılmıştı. Bu işte Dinçer’in  ne kadar kararlı olduğunu ortaya koyuyordu.

Yaşanan Asrın Felaketi, Aksaray’da kentsel dönüşümün hızla devam etmesi gerektiği, yorgun ve yaşlı binaların Kentsel dönüşüm kapsamında yıkılarak, kurallara uygun yapılmasını gerektiğini ortaya koydu.

Belediye Başkanı Evren Dinçer tarafından başlatılan, Kentsel dönüşüm, dahada genişletilerek, Aksaray’ın öncelikle eski mahallerinden başlatılarak devam edilmesi gerekiyor.

 



Haber Editörü

Ayşe ALP

Haberi Sesli Oku
Vista Prime, konut, ofis ve ticari faaliyetleri kamusal bir düzlemde bir araya getirir.

İlginizi Çekebilir


15.6°

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.