Anadolu'nun yöresel dokumaları İstanbul Tophane-i Amire'de

Anadolu'nun yöresel dokumaları İstanbul Tophane-i Amire'de

Anadolu’nun yöresel dokumaları İstanbul’a taşındı.

İSTANBUL (İGFA) - Anadolu’nun yöresel dokumalarını ilk kez bir araya getirerek geçmişi asırları aşan dokuma hafızasını gün yüzüne çıkaran ‘Türkiye Dokuma Atlası’ sergisi Ankara Cumhurbaşkanlığı Sergi Salonu’ndan sonra İstanbul Tophane-i Amire’de kapılarını açtı.

Cumhurbaşkanı’nın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde yürütülen Türkiye Dokuma Atlası Projesi, Türkiye’nin geleneksel dokumalarına yeniden hayat verme ve onları uluslararası alanda tanıtma amacını taşıyor.

Olgunlaşma Enstitülerinin yenilenme çalışmalarının bir ürünü olarak hazırlanan "Türkiye Dokuma Atlası Projesi", Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’ne bağlı İstanbul Sabancı Beylerbeyi Olgunlaşma Enstitüsü tarafından yürütülüyor. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nin destekleri, Marmara Üniversitesi’nin katkılarıyla yürütülen projeye, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Ticaret Bakanlığı da destek veriyor. Koordinatörlüğünü Ayşe Dizman, küratörlüğünü de Güneş Güner’in yaptığı sergide, bölgesel rotalar izlenerek Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden bir araya getirilen 140’ı aşkın dokuma türü yer alıyor. Ayrıca koleksiyoner Yusuf İyilik'in koleksiyonundaki Osmanlı Kumaşları’ndan parçalar da bulunuyor.

KÜLTÜREL MİRASI GELECEĞE TAŞIMADA ÖNEMLİ BİR MİSYON

Geleneksel sanatları, özüne sadık kalarak, modern tasarımlarla buluşturmanın Türkiye Dokuma Atlası Projesinin vizyonunu oluşturduğunu vurgulayan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, ülke genelinde yaklaşık 24 tane Olgunlaşma Enstitülüleri olduğunu belirterek, "Bu enstitülülerin hedefi bulundukları ilde farklı medeniyetlerin bu topraklardaki izlerini takip ederek, yeniden hayata kavuşturmak, yeni formlarla zenginleştirerek vatandaşımızın kullanımına eriştirmek. Bugün Türkiye’nin Dokuma Atlası da aynen bu olgunlaşma enstitülerimizin bu misyonundan bu vizyonundan yola çıkarak Türkiye’nin dört bir noktasındaki dokuma ile ilgili kumaşlarından tekniklerine kadar tüm müktesebatı bir araya getirip vatandaşlarımızın görmesine ve bu kültürel mirasın geleceğe taşınmasıyla ilgili çok önemli bir misyonu yerine getiriyor. Sadece dokuma tekstil alanında değil diğer tüm alanlarda onları bir taraftan yaşatarak günümüze taşıyarak bir taraftan da yeni formlarla günlük yaşama enjekte ederek ne kadar geleceğe taşıyabilirsek 21. yüzyılda kimlikli bir ülke olarak ayakta kalma bölgesinde iddia sahibi olma, dünyada sözü geçen bir ülke olma yolunda da o kadar ilerlemiş oluruz" diye konuştu.

TÜRKİYE DOKUMA ATLASINI TÜM DÜNYA’YA TANITACAK

Türk tekstil sektörünün yıllık 13 milyar dolarlık ihracat başarısını kültürel mirastan beslenen güçten aldığını vurgulayan İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz ise, “Türkiye Dokuma Atlası” projesiyle sadece oluşturulan enstalasyonlarla geçmişe ışık tutmadıklarını aynı zamanda kaybolmaya yüz tutan geleneksel dokuma kültürünün korunarak yaşatılması ve bu kültürel birikimin geleceğe aktarılmasını amaçladıklarını söyledi.



Haber Kaynak : igfa
İGF 20.04.2022 11:24:39 0

Konya, Aksaray ve Karaman'da Aşure Bereketi: Paylaşma ve Birlik Ruhu Pekiştirildi

Emniyet Müdürü ve Emniyet Amiri Atamaları Gerçekleşti

25 METRELİK YENİ BULVAR YOLUNDA ASFALTLAMA ÇALIŞMALARINA BAŞLANILDI

AKSARAY BELEDİYESİ, ÇÖLYAK VE TİROZİNEMİ HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ GLUTENSİZ GIDA MARKET İLE ARTIRIYOR

Vista Prime, AVM Kiralama Ve Yönetim Danışmanlığı İçin ENS Danışmanlık İle Anlaştı

Aksaray Lavanta Bahçesi Kapılarını Ziyaretçilere Açtı

Mersin sivil katılımda öncü kentlerden biri oluyor

“İzmir İklim için Yurttaş Meclisi” projesi başladı

Akalın: “Şap hastalığı kontrolden çıktı, meclis derhal harekete geçmeli”

Diyarbakır'da Canlı Hayvan Borsası dezenfekte edildi

Satrancın kalbi Denizli’de atacak

Balıkesir İtfaiyesi’nden bölge yangınlarına güçlü destek

Uluslararası 6. Balıkesir Aromaterapi Festivali başladı

Antalya Büyükşehir yaylalarda yeni yollar açıyor

Bursa Kültür Yolu Festivali’nde çocuk hem eğlendi, hem de sanatı öğrendi


ANKET

AKSARAY BELEDİYESİNİN HİZMETLERİNİ BEĞENİYORMUSUNUZ ?


EVET
% 60,06
HAYIR
% 33,45
KARARSIZ
% 6,48
Haberi Sesli Oku

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.