06 Nisan 2019 tarihli Resmi Gazete ’de yayımlanan “Asansör İşletme ve Bakım Yönetmeliği” insanların, insan ve yüklerin veya sadece yüklerin taşınmasında kullanılan asansörlerin, insan can ve mal güvenliğini tehdit etmeyecek şekilde kullanımlarını sağlamak ve çevreyi korumak üzere tescili, işletilmesi, bakımı, garanti ve satış sonrası hizmetleri ile hizmet denetimi ve mevcut asansörlerin iyileştirilmesiyle ilgili uyulması gereken kuralları belirlemektir.
Ayrıca söz konusu yönetmelikte bina sorumlusu “Asansörün güvenli bir şekilde kullanımını sağlamak amacıyla düzenli olarak bakımını, periyodik kontrolünü ve onarımını yaptırmaktan sorumlu olan, binada/yapıda kat maliklerinin kendi aralarında seçeceği veya dışarıdan yetki vereceği kişiyi veya kat malikini veya maliklerini veya kamu binalarında/yapılarında sorumlu yetkiliyi veya ticari/hizmet amaçlı yapılarda sorumlu yetkiliyi” şeklinde tanımlanmaktadır.
Bina sorumlularının yükümlülükleri Asansör İşletme ve Bakım Yönetmeliği’nin 14. Maddesinde belirtilmiştir.
“(1) Bina sorumlusu, asansörün güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak üzere (Ek ibare: RG-11/7/2021-31538) asansör monte eden veya onun yetkili servisi ile bakım sözleşmesi imzalamaktan, bakımını yaptırmaktan ve bakım ücretinin ödenmesinden sorumludur.
(2) Bina sorumlusu, engellilerin erişilebilirliği için asansörün güvenli bir şekilde sürekli olarak çalıştırılmasını sağlar. Kamuya açık alanlarla ilgili olarak birinci cümlede belirtilen konuya ilişkin şikâyetler ilgisi nedeniyle Valilik bünyesinde bulunan erişilebilirlik izleme ve denetleme komisyonuna, konutlarla/meskenlerle ilgili şikâyetler ise konutun/meskenin bağlı bulunduğu ilgili idaresine iletilir.
(3) Bina sorumlusu, asansörle ilgili herhangi bir tehlikeli durumu bakım sözleşmesi imzalanan asansör monte eden veya onun yetkili servisine iletir ve söz konusu asansöre, asansör monte eden veya onun yetkili servisi tarafından müdahale edilene kadar gerekli güvenlik tedbirini alır.”
04 Mayıs 2018 tarihli Resmi Gazete ’de yayımlanan “Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliği” de asansörlerin periyodik kontrolüne ilişkin usul ve esaslar ile asansör periyodik kontrollerinde görev alacak olan A tipi muayene kuruluşlarının yetkilendirilmesi, yükümlülükleri ve denetimlerine ilişkin usul ve esasları belirlemiştir.
Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliği’nin 34. Maddesinde de bina sorumlusunun yükümlülükleri;
“(1) Bina sorumlusu, asansörün güvenli bir şekilde kullanılmasını sağlamak üzere yılda en az bir defa periyodik kontrolünü yaptırır.
(2) Bina sorumlusu, engellilerin erişilebilirliği için asansörün sürekli olarak güvenli kullanımını sağlar.” olarak tanımlanmıştır.
Aynı yönetmeliğin 11. Maddesinin 6. Ve 7. Fıkralarında “(Değişik:RG-13/9/2022-31952) Kırmızı renkli bilgi etiketi iliştirilen ve güvensiz olarak tanımlanan asansörün kullanımına bina sorumlusu tarafından izin verilmez…”Güvensiz olarak tanımlanan asansörün altıncı fıkrada belirtilen süre içerisinde güvenli hale getirilmeden kullandırılmasından doğabilecek can ve mal kaybından bina sorumlusu mesuldür.” Hükümleri mevcuttur.
Bina sorumlularının; asansörlerin bakımını ve yıllık periyodik kontrolünü zamanında yaptırarak, asansörlerin güvenli bir şekilde sürekli çalışmalarını sağlaması ve konu ile ilgili yönetmeliklerin hükümlerine göre hareket etmeleri gerekmekte olup, aykırı durumlarda idari para cezası ile cezalandırılacaklarının bilinmesi önemle duyurulur.