Ar-Ge için 54 milyar lira harcandı... En fazla fonlama üniversitelere

Ar-Ge için 54 milyar lira harcandı... En fazla fonlama üniversitelere

Merkezi yönetim bütçesinden Ar-Ge harcaması 2022 yılında 53 milyar 844 milyon TL olurken, en fazla fonlama genel bilgi gelişimi için üniversitelere yapıldı. 2023 yılı merkezi yönetim tahmini bütçesinde ise Ar-Ge faaliyetlerine 76 milyar 101 milyon TL tahsis edildi.

ANKARA (İGFA) - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Merkezi Yönetim Bütçesinden AR-GE Faaliyetleri İçin Ayrılan Ödenek ve Harcamaların verilerini paylaştı.

Merkezi yönetim bütçesi verileri kullanılarak yapılan hesaplamalara göre; 2022 yılında Ar-Ge faaliyetleri için gerçekleştirilen harcama 53 milyar 844 milyon TL oldu.

Bu sonuca göre, 2022 yılında merkezi yönetim bütçesinden yapılan Ar-Ge harcamalarının merkezi yönetim bütçesi içerisindeki oranı yüzde 1,66 oldu.

Merkezi yönetim bütçesinden yapılan Ar-Ge harcamalarının 15 trilyon 6 milyar 574 milyon TL olan Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) içerisindeki oranı ise yüzde 0,36 oldu.

Bu arada bütçe başlangıç ödenekleri esas alınarak hesaplanan tahmini sonuçlara göre; 2023 yılı merkezi yönetim bütçesinden Ar-Ge faaliyetleri için 76 milyar 101 milyon TL tahsis edildi. Dolaylı Ar-Ge desteği 25 milyar 722 milyon TL olurken, Ar-Ge faaliyetlerine yönelik vergi indirimi ve istisnalarının toplamı 2022 yılında 25 milyar 722 milyon TL oldu.

EN FAZLA FONLAMA ÜNİVERSİTELERE

Ar-Ge için merkezi yönetim bütçesinden yapılan harcamalar sosyo-ekonomik hedeflere göre sınıflandırıldığında 2022 yılında en fazla Ar-Ge fonlaması yüzde 63,3 ile genel bilgi gelişimi için üniversitelere yapıldı. Bu sosyo-ekonomik hedefi; sırasıyla yüzde 10,9 ile savunma, yüzde 6,1 ile endüstriyel üretim ve teknoloji, yüzde 4,9 ile genel bilgi gelişimi Ar-Ge (diğer kaynaklardan finanse edilen) ve yüzde 3,7 ile eğitim takip etti.

Bütçe başlangıç ödenekleri esas alınarak yapılan hesaplamalara göre, 2023 yılında Ar-Ge için en fazla ödeneğin yüzde 65,5 ile genel bilgi gelişimi için üniversitelere ayrılacağı tahmin edildi. Savunma yüzde 13,0 ile sosyo-ekonomik hedefler arasında ikinci sırada yer aldı. Bu hedefleri %4,6 ile endüstriyel üretim ve teknoloji, yüzde 4,3 ile genel bilgi gelişimi (diğer kaynaklardan finanse edilen) ve yüzde 3,5 ile tarım izledi.

En fazla harcamanın yapıldığı ilk beş sosyo-ekonomik hedef, 2022      



Haber Kaynak : igfa
SPOR 2.08.2023 11:54:16 0

HAYDİ GENÇLER YAZ SENİNLE GÜZEL

Vali Kumbuzoğlu’ndan Sahipsiz Canlara Şefkat Eli: Aksaray’a Merhamet Yakıştı

Aksaray’da Doğaya 500 Kınalı Keklik Daha Salındı: Toplamda 16 Bin 500 Keklik Doğaya Bırakıldı

Hayvan Pazarları Kapatıldı, Üreticiler Zor Durumda: “Aşılar Zorunlu Olmalı”

Tarım İl Müdürü Demir’den Anız Yangını Uyarısı: “Toprağı da Geleceği de Yakıyoruz!”

Uçurtmalar Dualarla Göğe Yükseldi

“Bu Bir Bayrak Yarışıdır, Bizler Emanetin Taşıyıcılarıyız”

Üretici Kazanıyor, Aksaray Büyüyor Jeotermal Seralarda Yüksek Teknolojiyle Üretim

MİLLETVEKİLİ AYDOĞDU "12 YENİ HEKİM ŞEHRİMİZE HAYIRLI OLSUN”

ZABITA EKİPLERİ YOL VE KALDIRIM İŞGALİNE SEBEP OLAN HER TÜRLÜ MATERYALİ KALDIRMAYA DEVAM EDİYOR

Aksaray’da Kaçakçılık Operasyonu: Tonlarca Kaçak Mal Ele Geçirildi

HAŞERELERİN KORKULU RÜYASI DRON

Aksaray’da İşsizlere Yeni Fırsat: İŞKUR’dan 5 Kişilik İşgücü Uyum Programı

TAŞPINAR’A YENİ AİLE SAĞLIĞI MERKEZİ KAZANDIRILIYOR

AK PARTİ AKSARAY HEYETİNDEN ANKARA’DA ÜST DÜZEY TEMASLAR


ANKET

AKSARAY BELEDİYESİNİN HİZMETLERİNİ BEĞENİYORMUSUNUZ ?


EVET
% 60,06
HAYIR
% 33,45
KARARSIZ
% 6,48
Haberi Sesli Oku

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.