Atakan"Aksaray`ın bir devlet hastanesi yok"

l Sağlık Müdürlüğüne bu kritik pandemi sürecinde diğer kurum ve kuruluşlar tarafından yeterli destek veriliyor mu? Unutulmasın Ekim, Kasım aylarında bizi daha zor günler beklemektedir.?dedi

Aksaray Aile Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu başkanı Doktor  Şenol Atakan yaptığı yazılı bir basın açıklamasında öneml, bilgiler vererek pandemi sürecinde neler yapılabileceğini anlattı.Atakan yaptı açıklamada özellikle pandeminin nasıl kontrol edeceği ile ilgili bilgilerde,herkesin merak ettiği bilgileri verdi.
Şenol Atakan Pandemi nasıl kontrol edilmeli naşlığı ile verdiği bilgide?Ülke olarak korona virüs pandemisiyle uğraştığımız şu günlerde mümkün olduğunca az ölüm ve sakatlıkla bu süreci atlatmanın yolu bulaş zincirini kırmak ve akılcı yaklaşımlar da bulunmaktan geçmektedir. Çünkü şu anda enfekte olanlar buzdağının görünen kısmını oluşturmakta,olup esas sıkıntı görünmeyen tespit edilemeyen vakalardır.
Pandemi, şiddeti belirsiz ve uzun süreli karmaşık bir acildir. Farklı aşamalarda toplumun.farklı kesimlerini etkilemektedir. Pandemi yönetimi yapısında, sağlık ve sağlık dışı paydaşlar tüm idari seviyelerde görev almalıdır. Tüm paydaşlar planlarını önceden hazırlamalı ve planlara uygun,hareket etmelidir. Bu süreçte en önemli saç ayağını vatandaşlarımız oluşturmaktadır.?dedi
Aksaray ?ın devlet hastanesi yok
Atan açıklamasında Aksaray?ın bir devlet hastanesi olmadığına da vurgu yaparak ?Atıl durumdaki binalar. Aksaray Devlet Hastanesi eski binaları kaderine terk edilmiş durumda.Neden atıl durumda? Ya da hangi kurumlara devredildi? Hali hazırda Aksaray ilimizde devlet hastanemiz yok. Vatandaş eğitim araştırma hastanesini devlet hastanesi olarak algılıyor. Ancak yanılıyorlar. Türkiye genelinde devlet hastanesi olmayıp da eğitim araştırma hastanesi olan 1-2 ilden biriyiz. Bu durum sağlık sisteminin bir bütün olduğunun ve sistemde basamaklar halinde hizmet,sunulduğunun bilerek/bilmeyerek unutulduğunun en büyük göstergesi.Vatandaş devlet hastanesi olmadığından dolayı ciddi mağduriyet yaşıyor. Vatandaş odaklı hizmet amaçlanıyorsa yapılması gereken acilen ilimizin devlet hastanesine kavuşturulması dır. 
Böylece ilimizde başta doktorlar olmak üzere tüm sağlık çalışanı sayısı artacak, hem de vatandaş mağduriyetleri azalacaktır. Ayrıca üniversite tıp fakültesi hastanesi de ayrı bir binada hizmet vermeye başlamalıdır.Hem çalışan personel memnuniyeti hem de halkın hizmet alma kalitesinde artış için bu üç kurumda hizmet verilmesi elzemdir.?dedi
Atakan sağlık çalışanlarının sorunlarını ise şu sözlerle değerlendirdi:?Diğer bir saç ayağı ise sağlık personelleridir. Tüm sağlık personeli çalışanlarımız bu,dönemde her türlü özveriyi göstererek görevini en iyi şekilde yapmaya çalışmaktadır.Ancak geldiğimiz noktada acilen bazı tedbirlerin alınması gerekmektedir. 
Aksi halde,yorulmuş, yıpranmış ve enfekte olmuş sağlık çalışanları yanında doluluk nedeniyle kilitlenmiş hastaneler, ihtiyaç duyduğu halde hizmete ulaşamayan bireyler kaçınılmaz olacaktır.
Bu savaşın askerleri ise sağlık çalışanlarıdır,Bizler sağlık personelleri olarak üzerimizdeki yükün farkındayız ve sağlık idaresini tekrardan uyarıyoruz!
-Virüs yayılımını önlemek için aile sağlığı merkezlerinde çalışan personellerin; maske dezenfektan ve kıyafet tedarikleri (kişisel koruyucu ekipmanları) yeterli miktarda sağlandı mı?
-Entegre sağlık hizmeti sunumu yapılan hastanelerde (Güzelyurt, Ağaçören, Sarıyahşi ve Sultanhanı) tek hekim ve tek sağlık personeli ile nöbet hizmeti verilirken; üstelik yeterli kişisel koruyucu ekipmanları olmadan, hastalık riski taşıyan kişi ya da kişilerle temas etmesi durumunda hem,kendileri hem de aileleri için risk taşıdıkları göz önüne alınıyor mu?
-Aile sağlığı merkezleri yoğun bir şekilde hizmet verirken aciliyeti olmayan çeşitli sağlık raporları için salgının vahametini anlayamamış vatandaşların müracaatları Covid-19 salgını için risk olmayacak mı? İzolasyon önlemlerinin çok önemli olduğu bu savaşta bu tür raporların ertelenmesi düşünüldü mü?
-Bebek, gebe ve çocukların izlem ve tetkikler için aile sağlığı merkezlerine gelmek zorundalar.Olağanüstü bir süreçten geçtiğimiz şu günlerde bu işlemleri ertelemek daha doğru olmaz mı?
-Aile sağlığı merkezlerinin günlük dezenfeksiyon ihtiyacı olduğu düşünüldü mü? Konu hakkında sürdürülebilir bir tedbir niye alınmıyor?
- Covıd-19 testi ivedilikle ve periyodik olarak tüm sağlık personeline yapılmalı ve test sonucu pozitif çıkanların görevlerine ara verilmelidir. Covıd-19 pozitif bir sağlık personelinin göreve devam etmesi hem kendi hem de toplum sağlığı açısından çok büyük risk teşkil etmekte ve salgının yayılmasını da hızlandırmaktadır. 
- Hastane hizmetlerinde Bakanlığın rehberleri takip edilmiyor.Tanı ve tedavi algoritmalarına uyulmuyor.Sahada bunu bizler görüyoruz. Vatandaşın kafasında binbir çeşit soru oluşuyor.Panik ve tedirginlik artıyor. Tedaviler yarım kalabiliyor.
- Birçok ilde Aile Sağlığı Merkezlerinde görevli sağlık personelleri de esnek çalışma modeline geçmiştir. Ancak bu durum Aksaray ilinde uygulanmamaktadır. Aksaray sağlık idarecileri esnek çalışma modelinin amacının salgınlarda olası bulaş durumunda tüm personeli riske atmamak olduğunu anlayamamıştır. Tüm birinci basamakta özellikle aile sağlığı merkezlerinde dönüşümlü çalışmaya ivedilikle geçilmelidir. Bu sayede daha fazla personelin hastalıkla enfekte olma riski en aza indirilecek hem de ileride gelişebilecek olumsuz bir durumda uzun süreler çalışması gerekebilecek sağlık
personelinin bu çalışmalara fiziksel ve ruhsal olarak hazırlanması sağlanacaktır.. Aile Sağlığı Merkezlerinin fiziksel imkanları izolasyona müsait değil. Böyle bir görüş salgında hem vatandaşa hemde biz sağlık çalışanlarına bulaş riskini artırıyor. Zira aile sağlığı merkezlerinde rutini bozmayın deyip bir taraftan da vatandaşı aile sağlığı merkezlerine yönlendirmek ancak birinci basamak sağlık
- İl Pandemi Kurulu Katılımı, İl Pandemi Kurulunda temsiliyetimiz yoktur. Covıd-19 pandemisinin temas-damlacık yoluyla bulaşması ve pandeminin ne kadar süreceğinin belli olmadığı düşünülürse Aile Sağlığı Merkezlerimizde hizmetin aksamadan sürdürülmesi için planlama yapılması çok önemlidir. Çünkü süreç uzadıkça sağlık çalışanlarına bulaş riski artacaktır. Sağlık hizmetlerinin Aile Sağlığı Merkezleri üzerinden devam etmesi tezi savunulurken İl Pandemi Kurulunda temsiliyet bulmaması , görüş ve taleplerinin dikkate alınmaması bizlerde sahipsiz olduğumuz hissi uyandırmıştır.
- İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunda alınacak bir kararla İşçi statüsündeki çalışanlar da dahil olmak üzere tüm çalışanların pozitif vaka veya temaslı olması üzerine karantinada geçirdikleri sürelerde idari izinli sayılmaları sağlanabilir. Bu Aile Sağlığı Merkezlerine bulaş riskli başvuruları önleyecektir.İl Sağlık Müdürlüğüne bu kritik pandemi sürecinde diğer kurum ve kuruluşlar tarafından yeterli destek veriliyor mu? Unutulmasın Ekim, Kasım aylarında bizi daha zor günler beklemektedir.?dedi


GÜNDEM 13.09.2020 23:38:47 0

Hak-İş Konfederasyonu 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde Aksaray’da Meydandaydı

Vista Prime, konut, ofis ve ticari faaliyetleri kamusal bir düzlemde bir araya getirir.


ANKET

AKSARAY BELEDİYESİNİN HİZMETLERİNİ BEĞENİYORMUSUNUZ ?


EVET
% 60,24
HAYIR
% 34,39
KARARSIZ
% 5,35
Haberi Sesli Oku

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.