Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Aksaray`a geldi

Dönmez, beraberindeki Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu ve BOTAŞ Genel Müdürü Burhan Özcan ile birlikte Tuz Gölü Yer Altı Doğalgaz Depolama Genişletme Projesi sahasında incelemelerde bulundu, yetkililerden bilgi aldı.

Haberi Sesli Oku
Anahtar Kelimeler:
Anahtar Kelimeler:

Saadet'e yeni kan... Yeni Genel Başkan Mahmut Arıkan oldu

Saadet'e yeni kan... Yeni Genel Başkan Mahmut Arıkan oldu

Kar yağışına karşı çalışmalarını aralıksız sürdürüyor

Aksaray Belediyesi karla mücadele ekipleri, şehir genelinde etkili olan yoğun kar yağışına karşı çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

AKSARAY BELEDİYESİ, ÖĞRENCİLERİN HAYALİNDEKİ MESLEKLERİ GÖRSELLEŞTİRDİ

ÖĞRENCİLERE “BÜYÜYÜNCE NE OLACAKSINIZ” SORUSU YÖNELTİLDİ

TBMM'de yeni hafta gündemi yine yoğun

TBMM'de yeni hafta gündemi yine yoğun

Tuz Gölü Yeraltı Doğal gaz Depolama Genişletme Proje Sahası gezisi için Aksaray`a gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez depo ve sondaj alanlarında incelemelerde bulundu.

Bakan Dönmez, burada yaptığı açıklamada, geçen yıl Tuz Gölü Yer Altı Doğalgaz Depolama Genişletme Projesi`nin kapasite genişletme işinin ihalesini yaptıklarını ve temelini attıklarını anımsattı.

"Hedefimiz 2023`e kadar bu projeleri hayata geçirmek"

Buradaki 1,2 milyar metreküplük kapasiteyi 5,4 milyar metreküpe çıkarttıklarını anlatan Dönmez, şöyle konuştu:

" Bu depolama alanlarının arz güvenliği açısından önemi büyük. Kış aylarında ısınmaya dayalı tüketicilerimizin doğal gaz talebinin artmasıyla istenen miktara ulaşabilmek için depolardan bizim gaz çekmemiz gerekiyor. 

Bu 10 milyar metreküplük depolama bizim yıllık doğal gaz tüketimimizin neredeyse yüzde 20`sine denk geliyor. Bu da sistemi rahatlatıcı önemli bir unsur. Bu tip projeler özellikle yaz aylarında doğal gaz fiyatları daha düşük seyretmekteyken fiyat avantajını kullanmak için çok önemli. 

Yazın ucuza aldığımız gazı depolamak suretiyle vatandaşımıza daha ekonomik şekilde temin etme imkanına kavuşmuş olacağız."dedi

Fatih Dönmez, bu projede 600 metre yerin altına inerek tuz kayalarını erittiklerini ve mağaralar oluşturduklarını ifade etti.

Yaklaşık 1500 metreye kadar yerin altına inebildiklerini aktaran Dönmez, "Projenin büyüklüğü 2 milyar dolar civarında"dedi.Dönmez şunları kaydetti:

"Şu anda sondaj makinemiz an itibarıyla sondaj işlemine başladı. Oluşturulan mağaralarda doğal gazı saklıyoruz. Her bir mağara 100 milyon metreküp doğalgazı depolayacak kapasiteye sahip. Çok büyük depolardan bahsediyoruz. Bunun gibi burada mevcutta 12, ilave 40 ile birlikte 52 mağaraya ulaşmış olacağız. Böylece tuz yapılarındaki dünyada en büyük ve geniş kapasiteli yer altı doğal gaz depolama kapasitesi projesine biz sahip olacağız. İnşallah 2023 itibarıyla bu projeyi tamamlamayı ümit ediyoruz. Projenin büyüklüğü 2 milyar dolar civarında. "

Bakan Dönmez, mağaraların son derece büyük olduğuna değinerek, "Üzerinde bulunduğumuz bu toprağın 600 metre kadar altında tuz kayaları var. Biz burada teknik olarak o tuz kayalarını eritiyoruz ve mağaracıklar oluşturuyoruz. Yaklaşık bin 500 metre kadar yerin altına iniyoruz. Şu anda sondaj makinesi bugün buradaki sondajına an itibari ile başladı. Burası da yaklaşık bin 200 metre indikten sonra tuzu eritme işlemlerine başlayacak. Ondan sonra bir 300, 400 metre daha inecek. O mağaralarda biz doğal gazı saklayacağız. Mağaranın büyüklüğünü kafanızda canlanması için söyleyeyim. Her bir mağara aşağı yukarı 100 milyon metreküp doğal gazı depolayabilecek kapasiteye sahip. İçerisine tam 60 tane Galata Kulesi alabiliyor, bir Eyfel Kulesi yüksekliğinde. Çok büyük depolardan bahsediyoruz. Bunun gibi burada mevcutta 12, ilave 40 ile birlikte 52 mağaraya ulaşmış olacağız. Yaklaşık projenin büyüklüğü 2 milyar dolar civarında. Hemen hemen tamamına yakını da başta Dünya Bankası olmak üzere çeşitli uluslararası yatırım bankaları finansmanıyla karşıladık. Aslında bu projeyle yurtdışının Türkiye`ye olan güvenini göstermesi açısından da son derece önemli" şeklinde konuştu.

gaz Aksaray`da depolanacak

Bakan Dönmez, "Biliyorsunuz birinci kuyu Tuna 1 adını verdiğimiz lokasyonda tamamlandı. Şu anda Filyos`ta Fatih Sondaj Gemimiz hazırlıklarını tamamlamak üzere. Kasım ayının başında muhtemelen 1 veya 2 Kasım gibi de ikinci sondaj noktasına, Türkali 1 adını verdiğimiz sondaj noktasına gidecek. Oradan elde ettiğimiz, ürettiğimiz gazı biliyorsunuz 2023`ten itibaren sisteme vermeyi düşündüğümüzü planladığımızı ifade etmiştim. Burası da 2023 itibari ile işletmeye geçecek. Oradan ürettiğimiz gazı özellikle yaz aylarında tüketimi düşük olduğu anlarda bu depolarımızda depolamış, stoklamış olacağız. O açıdan kaynak, tüketim ve depo dengesi açısından bu proje son derece stratejik bir konumda" diye konuştu.

 


Haberi Sesli Oku
Vista Prime, konut, ofis ve ticari faaliyetleri kamusal bir düzlemde bir araya getirir.

İlginizi Çekebilir


-0.9°

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.