Tuz Gölü kapladığı alan bakımından Türkiye`nin ikinci büyüğü... Konya, Aksaray ve Ankara illeri arasında uzanan devasa bir alan. Artık doğal vasfını büyük ölçüde yitirdi. Yapılan bilimsel çalışmalar gölün son 100 yılda yüzde 85 küçüldüğünü ve bunun yarısından fazlasının 1987-2005 arasında yaşandığını gösteriyor.Göl, 2005`ten bu yana ise artık sadece dönemsel yağışlara bağlı olarak su toplayabiliyor. Yani yağış olduysa su var, yoksa göl de yok.
Bu son iklim değişikliği, artan sıcaklık ve kuraklık etkili ama Türkiye`nin ikinci büyük gölü`nün kurumasının asıl nedeni bunların olmadığı,yapılan incelemelerde yıllar önce ortaya çıkmıştı.
En büyük etken, bölgede yaklaşık 50 yıldır dünya yıkılsa değişmeyen su ve tarım politikaları başta olmak üzere, yaklaşık, son 50 yıldır bütün yeraltı ve yerüstü su kaynaklarının tarıma yönlendirilmesine, göllerinse susuz kalmasına neden oluyor. Kapalı olduğu için havzaya giren ve çıkan su miktarı belli. Doğa Derneği`nin yaptığı çalışmaya göre havzanın ekolojik olarak işlevini devam ettirebilmesi için her yıl maksimum 1 milyar metreküp su kullanılması gerekiyor. Tarımsal amaçlarla kullanılan suyun miktarıysa 1 milyar 600 milyon metreküp. Aradaki 600 milyon metreküp su, gölün yüzeyini tamamen kaplayacak bir miktar. Her yıl bir Tuz Gölü`nü dolduracak kadar suyu bölgenin özelliklerine uymayan tarımsal faaliyetler nedeniyle yok oluyor.
Yerüstünden gelen sular baraj ve göletler, yeraltı suları ve yasal ve 10 binlerce kaçak kuyu,çekilip göle ulaşması gereken suyunu ulaşmasını engellediğini kaydeden bilim adamları,Gölün Özel Çevre Koruma Alanı olmasında başrolü oynayan flamingoların sayısı da gölün durumuna göre yıldan yıla değiştiğini kaydetti.
10 bin flamingonun ürediği alanda yine binlerce yavrunun öldüğü 2003`ten sonra 2004`te 2 bin 650, 2005`te 5 bin, 2007`de 4 bin flamingo tespit edilmişti. Su durumunun daha iyi olduğu 2009`da 14 bin 644, 2011`de 18 bin 418, 2012`deyse 20 bin 275 flamingo. yaşamsal faaliyetini sürdürürken,Sonraki yıllarda sayıları kuraklıkla birlikte yeniden azalmaya başlamıştı.
flamingolar kimi yıllar yine susuzluktan kuruyarak can vermiş, ara ara da kuraklığı yenilemeleri için belediye ve sivil toplum örgütlerinin çabasıyla bulundukları alana vidanjörlerle su verilmişti.
Kuraklık,susuzluk ve Konyadaki fabrika atıklarına çözüm bulunması yönünde bugüne kadar harekete geçmeyen yetkililere, yıllardır çağrıda bulunan Aksaray halkı,bir türlü, Konyaya kadar sesini duyurmayı başaramazken?,Flamingo ölümleri sadece bugün değil geçmiş yıllarda da defalarca yaşanmış, insanlar feryadı figan etmiş sede, yetkiler hem sağır hem dilsiz olmayı seçmiş,bugüne gelinmesi sağlanmıştır.? diyen vatandaşlar,tuz gölü ile ilgili acil önlem eylem planı geliştirilmesi gerektiğini iddia ettiler.