ASÜ, ENERJİSİNİ GÜNEŞTEN ALACAK
Aksaray Üniversitesi (ASÜ), elektrik enerjisi ihtiyacını Güneş Enerji Sistemi (GES) üzerinden karşılama hayaline adım adım ilerliyor. Enerji yönetimine dair yaptığı başarılı çalışmaları ifade eden pozitif bir etüt raporuna sahip olan ASÜ, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikli Bakanlığının Dünya Bankası destekli projesine başvuru yaptı. Süreç resmiyet kazandığında, rektörlük binasının hemen karşısında yer alan otoparkın üzerine bir GES kurulması mümkün hale gelebilecek.
- 90’lı Yılların Ortasında Ülkede Üretim Sıfır Düzeyindeydi -
ASÜ Enerji Birim Koordinatörlüğü Birim Enerji Yönetim Komisyonu toplantısı, komisyon üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi. Burada konuşan Rektör Prof. Dr. Yusuf Şahin, genelde enerji yönetimi ve verimliliği, özelde ise kampüse kurulması için uzun bir süredir çalışmalarını sürdürdükleri GES hakkında önemli açıklamalar yaptı. 1990’lı yılların ortasında -bir potansiyel olmasına rağmen- Türkiye’de güneş enerjisinin, rüzgâr enerjisinin ve jeotermal enerjinin üretim anlamında sıfır düzeyinde olduğunu dile getiren Rektör Şahin, o dönemde bir ders özelinde kurdukları ütopya üzerinden süreci değerlendirdi.
- 25 Yıl Önceki Ütopyamız Bugün Gerçeğe Dönüşüyor -
Ankara’da temsili iki mahalle belirlediklerini ve şehircilikle ilgili farklı disiplinlerden öğrencilerle birlikte bu bölgeyi peyzaj, trafik, binalar, enerji sistemleri gibi detaylar üzerinden kurguladıklarını belirten Şahin, “Mahallelerin enerji ihtiyaçları güneşte karşılanıyordu, atıklar tamamen kullanılıyordu, evsel atıkları kullanan hayvanlar yetiştiriliyordu ve dijital bir mekanizma ile tüm sistem denetleniyordu… Böyle bir ütopyadan bugünlere gelmek oldukça heyecan verici. Bu ütopyanın üzerinden 25-26 yıl geçti. Hayat bizi daha sonra ASÜ’ye, Aksaray’a getirdi ve biz bugün GES’le alakalı son derece önemli bir noktaya doğru ilerliyoruz” dedi.
- Ödevlerimizi Yaptık ve Olumlu Bir Etüt Raporu Aldık -
Üç yıl boyunca kampüs içine bir GES kurmaya çalıştıklarını, çeşitli görüşmeler yaptıklarını ancak bu konudaki girişimlerinin -çeşitli gerekçelerle- bekledikleri karşılığı görmediğini anlatan Prof. Şahin, “Daha sonra ‘Yenilenebilir Enerji Destekleme Programı’ (YEVDES) karşımıza çıktı. Biz bu programa başvuruda bulunduk, gerekli ödevlerimizi yerine getirdik ve olumlu bir etüt raporu aldık. Bu sürecin ardından bize, rektörlük binamızın karşısındaki otoparkın üzerine bir GES kurulabileceği belirtildi. Fakat bu çalışmanın daha evvel yapılmış hukuki bir ihale örneği olmadığı için yine bir bekleme sürecine girmek durumunda kaldık” dedi.
- ASÜ, Elektrik Enerjisi İhtiyacını GES’le Karşılayabilecek -
Süreci nasıl ilerleteceklerini düşündükleri bir aşamada Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile temasa geçtiklerini ve Bakanlığın Dünya Bankası destekli projesine başvuruda bulunduklarını söyleyen Rektör Şahin, “Bu başvuru süreci olumlu şekilde sonuçlanırsa Bakanlık yetkilileri sistemi kurabilecek. Bu, bizim işlerimizi çok ciddi anlamda kolaylaştırdı. Şu anda sürecin Bakanlık nezdinde ilerlemesini bekliyoruz. İnşallah kısa bir süre içinde ASÜ, GES ile enerji ihtiyacını karşılayabilir bir noktaya gelecek. Biz, buna katkı vermiş olmaktan çok mutluyuz” dedi. GES’in kurulma aşamasına gelmesinin çok değerli olduğunu ancak tek başına tüm enerji verimliliği sürecini karşılamaya yeterli olmadığını da dile getiren ASÜ Rektörü, bireysel gayretlerin önemine dikkat çekerek herkesin tasarruf tedbirlerine olabildiğince riayet etmesi gerekliliğine vurgu yaptı.
- Enerji Yönetimine Dair Çalışmaları Titizlikle Uyguluyoruz -
Toplantıda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Engin Deligöz de kısa bir konuşma yaptı ve Enerji Birim Koordinatörlüğünün kuruluş amacına, çalışmalarına ve planlamalarına ilişkin bilgiler aktardı. Enerji yönetimi konusunun dünya genelindeki en önemli konularından birisi olduğunu söyleyen Deligöz, kampüste enerji verimliliği konusundaki çalışmaları yönetmek üzere bir birim kurduklarını anımsattı. Enerji Birim Koordinatörlüğünün Rektörlüğün gözetiminde ve beş kişiden oluşan bir komisyon şeklinde çalıştığını anlatan Prof. Deligöz, “Tüm birimlerimizde de alt komisyonlar görev yapıyor. Enerjiyi verimli kullanmak ve tasarruf tedbirlerinin gereği gibi uygulanmasını sağlamak adına ciddi bir çalışma içindeyiz. Bu çalışmalarımız aynı titizlik içinde sürecek” dedi.
- Örnek Binada Enerji Verilerini Anlık Olarak İzleyebiliyoruz -
Enerji yönetimi konusunun birden fazla parametreyi kapsadığını ve Koordinatörlüğün tüm detayları en ince ayrıntısıyla incelediğini vurgulayan Rektör Yardımcısı, “Yatırımların düzenlenmesi, etkin ve verimli kullanım, yenilenebilir kaynak artırımı, elektriğin üretim, iletim ve kullanım süreçlerindeki kaybının minimuma indirilmesi, maliyetlerin azaltılması… Bu ve benzeri amaçlar doğrultusunda çalışıyoruz” dedi. Enerji yönetimi konusunda, hem yılın her dönemi aktif olması hem de en kalabalık yapı olması nedeniyle rektörlük binasını örnek çalışma alanı olarak seçtiklerini belirten Prof. Engin Deligöz, binaya kurdukları izleme sistemi ile enerji kayıplarını ve kullanılan miktarlarını anlık olarak gözlemleyebildiklerini söyledi.
- Tasarruf Hedeflerine Bireysel Dikkatle Ulaşmak Mümkün -
Toplantının son bölümünde Kurum Enerji Yöneticisi Hasan Yeşilyurt kürsüye geldi ve enerji yönetimine dair genelgede yer alan tasarruf tedbirlerini izah etti. Binalarda yapılan tasarruf ile ülke ekonomisine ciddi bir kazanç sağlanabileceğine dikkat çeken Yeşilyurt, yapılan hesaplamalara göre binalardaki enerji tüketiminin yüzde 70 ila 90’ının ısıtma ve soğutma sistemlerinde, diğer kısmın ise aydınlatma ve elektrikli cihazlarda kullanıldığını belirtti. Isıtma ünitelerinin kontrollerinin yapılması, yalıtımların sağlanması, aydınlatma ünitelerinin yeni nesil ürünlerle değiştirilmesi gibi çalışmaların enerji tasarrufunun sağlanmasında önemli olduğunu da kaydeden Yeşilyurt, bireysel bilinç düzeyinin geliştirilmesi ile arzu edilen tasarruf hedeflerinin sağlanabileceğinin altını çizdi.
Düzenlenen toplantı, Birim Enerji Yönetim Komisyonu üyelerinin sorularının yanıtlanmasıyla tamamlandı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.