Aksaray ili kargın köyünde Bağ bozumu ve pekmez festivali coşkuyla gerçekleşti.
Haber Merkezi (Beto)
Üzüm bağcılığın tanıtılması ve teşvik edilmesi amacıyla Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer tarafından, belediye öncülüğünde düzenlenen `2. Bağ Bozumu ve Pekmez Festivali´nde tescilli üzüm ve pekmezler sergilendi.
Festival, Karkın köyü etkinlik alanında atlı jandarma mehter takımı eşliğinde kortej yürüyüşüyle başladı. Hasan Dağı eteklerindeki 12 köydeki bağlardan getirilen üzümler ve yöresel ürünler stantlarda sergilendi.
Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer tarafından geçen yıl ilki yapılan Bağ Bozumu ve Pekmez Festivalinin 2.si pazar günü, Aksaray halkının yoğun katılımı ile gerçekleştirildi. Coşkuyla gerçekleşen, Geleneksel Bağ Bozumu ve Pekmez Festivaline vatandaşlar, Aksaray Belediyesi tarafından sağlanan otobüslerle ücretsiz sağlandı.
Şehrin coğrafi işaretlerle tescillenmiş ürünü olan Hasandağı Üzümünü tüm dünyaya tanıtmak için Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer tarafından düzenlenen 2. Bağ Bozumu ve Pekmez Festivali Kargında mehteran, atlı birlikler ve protokolün gerçekleştirdiği kortej yürüyüşü ile başladı.
Saygı duruşu, istiklal marşı ve Kur’an-ı Kerim tilavetiyle devam eden,2. Bağ Bozumu ve Pekmez Festivalinde halk oyunları ve mehter gösterimi ile devam etti.
Aksaray Belediyesi tarafından ,Karkın Köyünde düzenlenen festivalde binlerce vatandaşa Hasandağı eteklerinde yetişen üzümün sofralara gelene kadar ki hikayesini festival ortamında bizzat yaşayarak gördü. Birbirinden farklı etkinlikler yapılan şenlikte protokol ve vatandaşlar bağ bozumuna katılarak üzüm topladı.
" 14 BİN DÖNÜM ALANDA ÜZÜM YETİŞTİRİLİYOR"
Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer, "Geleneksel olarak düzenlediğimiz Karkın Bağ Bozumu ve Üzüm Festivali´mizi gerçekleştirdik. Yaklaşık 13 köyümüze hitap eden bölgemizde de önemli sektörlerden birini ifade eden üzüm ve pekmez üretimine önemine vurgu yaptık.
Aksaray´ın bu noktadaki üretimini ülkeye tanıtmak ve anlatmak, bölgemize canlılık katmak, Hasan Dağı´mızın ve yörelerinin bu anlamda ne kadar önemli bir tarımsal faaliyeti yerine getirdiğini göstermek adına bugün bu organizasyonu icra ediyoruz.
Karkın köyümüz 2 yıldır bu festivale ev sahipliği yapıyor. Aksaray tarımsal üretimlerin birçoğunda Türkiye´de ön sıralarda yer alıyor. Aksaray´ımızda rakamsal olarak 14 bin dönüm alanda üzüm yetiştiriliyor. 11 bin tonda bağcılıktan üretilen üzüm hasadı gerçekleştiriliyor.
Bununda belli bir miktarı pekmeze dönüşüyor ve ülke genelinde ve yerelde tüketime konu ediliyor. Pekmezin üretim saflarını burada vatandaşlarımızla birlikte görüyoruz. Hangi aşamalardan sofralarımıza geliyor izleyeceğiz. Üzüm bağına giderek temsili bir bağ bozumu yaptık. 7´den 70´e tüm vatandaşlarımızda da bu sevinci görmenin mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.
"ÜRETİMDE VERİMLİLİĞİ, İSTİHDAMI SAĞLIYOR"
Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Başkanı Dr. Ahmet Abdullah Antalyalı ise "2011 yılından bu yana ülkemiz genelinde yaklaşık 25 bin proje destekledik. 100 bin civarında bir istihdam oluşturduk. Desteklediğimiz 16 farklı sektördeki yatırımlara yaklaşık 98 milyar lira yatırım gerçekleştirdik.
Bunlarında 44 buçuk milyar lirasını devletimiz yatırımcılara karşılıksız hibe olarak vermektedir. Önümüzdeki dönemde çok kısa sürede hemen 42 ilde uyguladığımız faaliyetlerden Aksaray´ımız faydalanıyordu. Bunun yanında inşallah tüm ülke sathına yaygınlaştırıyoruz. Devletimiz 81 ilde Avrupa Birliği kaynaklarını kullandırıyor olacak. Bu yaptığımız yatırımlar tarım-sanayi entegrasyonu adına çok önemli. Üretimde verimliliği, kayıtlılığı, istihdamı sağlıyor. Aynı zamanda ihracatın artması ülke ekonomisi için çok önemli. Tabi biz bu yatırımlarda gençlerimiz ve kadınlarımız için pozitif ayrımcılık yapıyoruz.
40 yaş altı kadınlarda ilave hibeler veriyoruz. Bugüne kadar 13 binden fazla genç yatırımcımız ülkemizde yatırım yaptı. 6 bini aşkın kadın yatırımcılarımızda yine bu yatırımlardan faydalandı. Kooperatif ve üretici örgütlerinin de öne çıkması için ilave destekler verdik. Bizim desteklerimizde vergi muafiyeti var. Bu da devletimizin sağlamış olduğu ilave bir destektir. Ülkemiz inşallah `Türkiye Yüzyılı´ hedefleri doğrultusunda ekonomik ve sosyal gelişim için desteklerini artırarak sürdürecek" diye konuştu.
Aksaray Milletvekili Hüseyin Altınsoy festivalde yaptığı konuşmasında, “Bu güzel organizasyon için Evren Başkanımıza teşekkür ediyorum. Festivaller, bizim birlik ve beraberliğimizi vesile oluyor. Bizim gülmemiz bir, hassasiyetlerimiz bir. Bizim ayrımız gayrımız yok. Biz büyük
bir potansiyele sahip bir tarım şehriyiz. Tarım üretiminde dereceye giren illerden bir tanesiyiz. İnşallah bunu devam ettireceğiz. Bu tür festivallerde ilimizi daha iyi tanıtmaya devam edeceğiz. Eli nasırlı üreticilerimize tarıma verdikleri destek için teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
Daha sonra konuşan Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu ise; Bugün üzüm bağ bozumunun ikinci yıl dönümü geçen yılda benzeri kutlamalar yapıldı. Bu yılda bu kutlamalar biraz daha geniş kapsamlı ve daha heyecanlı yapılıyor. Bu festivalin bu kadar geniş katılımlı heyecanlı olması gerçekten Aksaray’ımıza büyük bir heyecan veriyor. Akamızda gördüğünüz Hasandağı eteklerinde çok yoğun ve zengin bağ ürünlerimiz var. Bu Bağ bozumu ile ilgili olarak bütün vatandaşlarımızı bugün buradayız..
Gün boyu festivaller yapılacak, eğlenceler olacak. Çocuklarımıza da hitap eden bir yönü vat bu bağ bozumu, bu nedenle belediye başkanımız Evren Dinçer’e ve ekibine yürekten teşekkür ederim dedi.
Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu sözlerine; Aksaray’ın bir tarım şehri şampiyonu olduğuna değinerek, ülkemizin bel kemiği ülkemizin kalbinde yer alıyor. Her yere yakın uzaklıkta ve Aksaray’ımız üzümle ön planda olduğu gibi yaklaşık 9 üründe şampiyon ve bunla marka olma yolunda çok büyük aşamalar kaydetmiş bir ilimiz diye konuşan Vali Mehmet Ali Kumbuzoğlu bir şeye dikkat çekti; Aksaray’ımız su imkanlarının kısıtlı olmasına rağmen tarım alanında ne kadar büyük bir gelişme yaşanacağı ne kadar bir aşama kaydedileceği konusunda gerçekten örnek bir il susuz tarımla ilgilide çok büyük aşamalarımız var. Organize Sanayi kurulması konusunda adımlarımız var bu yönde inşallah pek yakında dahada değişik ürünlerde, daha değişik teknolojik hamlelerle Aksaray’ımızı tarım alanında çok öneli aşamalar kaydedeceğiz diyerek konuşmasına son verdi.
Festivalde protokol üyeleri, vatandaşlar ile birlikte Bağ bozumu yaptı. Pekmezin yapılış aşamaları kazanlar kurularak festivalde anlatıldı. En iyi pekmez yarışması ve çeşitli etkinliklerin yapıldı festival konser ile sona erdi. Konserde, İl Jandarma Komutanlığı stant açarak Kadın Destek Uygulaması (KADES) hakkında bilgilendirme yaptı.
Festivale, Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, AK Parti Milletvekili Hüseyin Altınsoy, Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanı Dr. Ahmet Abdullah Antalyalı, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Mehmet Ali Bayer, MHP İl Başkanı Burhanettin Karataş, Karkın Köyü Muhtarı Orhan Keser, Aksaray Süt Birliği Başkanı Esat Zengin, kurum müdürleri, STK Başkanları ve vatandaşlarla katıldı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.