Merkezinde cami olan külliye kültürü Türk İslam kültürünün yapı taşları arasında yer almıştır. Selçuklu şehri Aksaray külliye kültürüne ev sahipliği yapan Anadolu şehirleri arasında yer almaktadır.
Aksaray’ın en eski yerleşim alanlarından ve şehrin ikinci büyük kabristanlığının bulunduğu alana yapılan Bedir muhtar Cami ve Külliyesi hem ecdat geleneğine sahip çıkmak hem de külliye geleneğini sürdürebilmek adına çok önemli bir proje.
Modern mimarisi ve iç tefrişatı ile göz kamaştıran Bedir muhtar külliyesi ve cami yaklaşık Bin 500 Metrekare kapalı alana sahip. Cami içerisinde bay ve bayan bölümlerin ayrıldığı külliye projesinde bay bayan taziye evleri, şadırvan, abdesthane ve lavabolar da yer alıyor. Son derece kullanışlı bir biçimde dizayn edilen külliye vatandaşların birçok ihtiyacını karşılayabilecek nitelikte hayata geçirildi.
BEDİR MUHTAR KİMDİR?
Aksaray’ın Şehr-i Suleha olarak anılmasında katkısı olan önemli isimlerden olan Bedir Muhtar II. Kılıçarslan döneminden sonra 1200’lü yıllarda Aksaray’a gelmişlerdir. Bedir Muhtar’ın tam adı kaynaklarda Mevlâna Bedreddin olarak geçmektedir. 1160’lı yıllarda günümüzde Tahran’ın Mahallesi olan Rey’de doğmuş, tefsir, hadis, fıkıh ve şiir alanlarında eserler vermiş bir din alimidir. Bedir Muhtar 1240’lı yıllarda da Aksaray’da vefat etmiştir.
17.asırda yaşayan Aksaraylı yazarlardan Seyyid Hasan Rızaî, Nüzhetü’l-Ebrar isimli eserinde onu, Aksaray’da yaşayan önemli âlimler arasında sayarak bahsetmiştir. Hasan Rızaî eserinde Bedir Muhtar’ı şöyle anlatır: “Aksaray’da cennetten bir vadi olduğu, vadi çevresinde 24.000 veli bulunduğu ve Şeyh Bedir Sultan Efendi’nin kerametiyle ortaya çıkan zemzemden bir su kaynağı olduğu söylenmektedir. Zemzem suyu olduğu inanılan su günümüzde türbe içerisinde halen akmakta ve yurt içinden ve dışından birçok ziyaretçiyi türbeyi ziyaret ediyor.
Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer yapımı tamamlanan ve kısa süre sonra hizmete açılacak Bedir Muhtar Cami ve Külliye projesi hakkında şu görüşlere yer verdi. “Bedir Muhtar Mahallesinde tarihi dokuyu yaşatarak, şehirleşme estetiği ile tarihi özellikleri aynı düzlemde buluşturduğumuz proje ile hem geçmişimizde var olan külliye kültürünü hem de Aksaray’ımızda yaşamış önemli bir manevi zatın ismini şehrimizde yaşatmış olacağız” dedi.
Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer’in şehrin manevi iklimine kazandırdığı külliyeler nesilden nesille miras kalacak şehrin önemli figürleri arasında yer alacak.