Bursa Nilüfer'de “Cumhuriyet tarihi” Yazıevi Buluşmaları’nda konuşuldu

Bursa Nilüfer'de “Cumhuriyet tarihi” Yazıevi Buluşmaları’nda konuşuldu

Bursa Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği “Cumhuriyet: Kimin, Neden?” konulu söyleşiye katılan Prof. Dr. Mete Kaan Kaynar, değerli bilgiler paylaştı. Yaşanan süreçlere değinen Kaynar, “Meclis’in güçlenmesi ve Anayasa’nın uygulanması gerekir. Eğer Anayasa uygulanmıyorsa, Cumhuriyet de yoktur” ifadelerini kullandı.

BURSA (İGFA) - Bursa Nilüfer Belediyesi Yazıevi Buluşmaları’nda, sanatseverleri Türk edebiyatının ve düşün dünyasının önemli isimleriyle bir araya getirmeye devam ediyor. Nilüfer Belediyesi’nin Misi Yazıevi’nde ağırladığı; Türkiye’nin yakın siyasi tarihini ele alan çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Mete Kaan Kaynar, Nâzım Hikmet Kültürevi Balaban Salonu’nda “Cumhuriyet: Kimin, Neden?” konulu bir söyleşi gerçekleştirdi.

Cumhuriyet kavramını tarihsel bağlamda ele alan Kaynar, farklı ülkelerde yaşanan dönüşümlerden örnekler verdi. “Cumhuriyet, tüm dünya halklarının iyi yönetim talebi sonucunda ortaya çıkmıştır” diyen Kaynar, Osmanlı İmparatorluğu’nun 19. yüzyıldaki durumu ile Avrupa’daki büyük değişim dönemlerini karşılaştırdı.

İngiltere’nin 16. yüzyılda iç savaş tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını hatırlatan Kaynar, “Onlar restorasyon süreciyle çözüm üretirken, bizde bu süreç Tanzimat ile karşılık buldu. Ancak onlar bu değişimi 1600’lü yıllarda yaşarken, bizde 1800’lü yıllara sarktı” dedi.

Prof. Dr. Mete Kaan Kaynar, iyi yönetim denildiğinde parlamento, anayasa ve bunların sürekliliğinin esas alındığını belirterek, “Bunların Türk tarihindeki karşılığı ise Teşkîlât-ı Esâsiye ve Hâkimiyet-i Milliye’dir” diye konuştu.

Osmanlı Devleti’nin parçalanma sürecine de değinen Kaynar, “19. yüzyılda Osmanlı Devleti Bulgaristan, Yunanistan gibi topraklarını kaybetti. Dönemin yöneticileri, ‘İmparatorluğu nasıl ayakta tutarız?’ sorusuna yanıt arıyordu. Bu süreçte Cumhuriyet fikri de özel sohbetlerde tartışılmaya başlandı. Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları da bu düşünceyi konuşanlar arasındaydı” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet’in ilan sürecini de anlatan Kaynar, sürecin 4 Ekim’de son İngiliz askerinin İstanbul’dan ayrılmasıyla hız kazandığını belirtti. Kaynar, 9 Ekim’de Ankara’nın başkent olması için Meclis’e yasa tasarısı verildiğini, ardından anayasa komisyonunun kurulduğunu ve 29 Ekim’de Cumhuriyet’in ilan edildiğini söyledi.

“CUMHURİYET DEMOKRASİDİR”

“Cumhuriyet demokrasidir” diyen Kaynar, “Meclis’in güçlenmesi ve Anayasa’nın uygulanması gerekir. Eğer Anayasa uygulanmıyorsa, Cumhuriyet de yoktur” ifadelerini kullandı.

Söyleşinin sonunda Prof. Dr. Mete Kaan Kaynar, katılımcıların sorularını da yanıtladı.



Haber Kaynak : igfa
İGF 14.03.2025 15:55:07 0

Edirne Esnaf Odaları Birliği: Ekonomide düzelme şart

Antalyalılar Kadınlar Plajı’ndan büyük memnuniyet duyuyor

Konya’da aile şirketlerinin geleceği masaya yatırıldı

Bakan Yerlikaya: Yangınzedelere 21,6 milyon TL destek... Orman Yangınlarında 184 konut hasar gördü

Konya Selçuklu'da 'yeşil atölye' farkındalığı

Konya Selçuklu’dan sıfır atık için anlamlı atölye

İstanbul Bakırköy’de 'Emekliler Evi' açıldı

Sakarya’nın o sahilinde tarihte ilk kez mavi bayrak dalgalanacak

Sakarya’nın o sahilinde tarihte ilk kez mavi bayrak dalgalanacak... Kuzey sahillerinde yeniden mavi bayrak

Türk Sağlık Sen: Memur ve emekli maaşları enflasyona yetişemiyor

TOFAŞ’tan Karahan Efeoğlu transferi

MEB’den LGS ve YKS tercihlerine güçlü destek... 81 ilde Tercih Danışmanlığı Birimi kuruldu

Sakarya'da ana su alma hatlarına dalgıç temizliği

Konya Karatay'da öğrenciler 'Tabiat'ın içinde öğreniyor

İMO Bursa Şubesi’nden Çınarcık Barajı uyarısı!


ANKET

AKSARAY BELEDİYESİNİN HİZMETLERİNİ BEĞENİYORMUSUNUZ ?


EVET
% 60,06
HAYIR
% 33,45
KARARSIZ
% 6,48
Haberi Sesli Oku

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.