DEVA'dan Bakan Kurum'a 'acele kamulaştırma' sorusu

DEVA'dan Bakan Kurum'a 'acele kamulaştırma' sorusu

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Mardin’in Yeşilli ilçesine bağlı Gül ve Tepebaşı mahallelerini kapsayan alanın acele kamulaştırılmasını gündeme getirdi.

ANKARA (İGFA) - TBMM’de soru önergesi veren DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, söz konusu alanın 2016 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile riskli alan ilan edildiğini ancak Danıştay’ın bu ilanı iptal ettiğini anımsattı.

Buna rağmen aynı alanın geçtiğimiz şubat ayında Cumhurbaşkanı Kararıyla acele kamulaştırıldığını ifade eden Yeneroğlu, bölgedeki konutlarda elektriğin ve suyun kesildiğini, taşınmazların düşük değerle kamulaştırıldığını ve insanların tahliyeye zorlandığını vurguladı.

"Usulsüz yıkım hakkında inceleme başlatıldı mı?" diye soran Milletvekili Yeneroğlu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a şu soruları yöneltti.
 
1- 2016 yılında 6306 sayılı yasaya istinaden Yeşilli İlçesi, Gül ve Tepebaşı mahallelerinin belirli bölümlerinin riskli alan ilan edilmesine dair alınan Bakanlar Kurulu Kararı’nın Danıştay tarafından iptaline rağmen neden 5180 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın “acele kamulaştırma” yapması yöntemine başvurulmuştur?
 
2- Yeşilli İlçesi’nde kaç adet ruhsatlı ve iskanı alınmış bina mevcuttur ve ilçedeki iskanlı binaların elektrik, su gibi hizmetler için abonelik tesis edilmiş toplam binalar içerisindeki oranı nedir?
 
3- Acele kamulaştırma sonucu maddi olarak mağdur olacakları için direnç gösteren vatandaşların, belediye ile anlaşmaya ve evlerini terke zorlanması için elektrik ve sularının kesildiği iddiaları doğru mudur? Doğru ise hangi gerekçelerle kamu hizmeti sunulmamaktadır? Elektrik ve su hizmetlerinin kesilmesinin sebebi olarak binaların ruhsatsız olması gösteriliyorsa Yeşilli İlçesi’ndeki diğer ruhsatsız ve iskansız binaların kaçında benzer uygulama yapılmıştır?
 
4- Ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapılardan 31.12.2017 öncesi yapılmış olup 2018’de ilan edilen imar barışından yararlanabilen bina sayısı kaçtır? Bunlara herhangi bir işlem yapılmakta mıdır? Bu yapıların da zorunlu bir kentsel dönüşüme tâbi tutulması planı var mıdır?
 
5- Gül ve Tepebaşı mahallelerinde vatandaşların konutlarından tahliyeye zorlandığı ve usulsüz yıkım uygulamalarında bulunulduğu iddiaları hakkında herhangi bir inceleme başlatıldı mı?
 
6- Üretici fiyat endeksinin 2021’de 0’ün üzerinde arttığı, yapı malzeme fiyatları, benzin, mazot ve benzeri giderlerin 2022’de de yüksek enflasyon sürecine teslim olduğu, emlak fiyatlarının ve kiraların astronomik seviyelere ulaştığı bir ortamda, vatandaşların acele kamulaştırmaya tâbi tutulan taşınmazlarına değer biçilirken hangi kriterler baz alınmakta ve hangi yöntemle hesaplama yapılmaktadır?



Haber Kaynak : igfa
İGF 7.04.2022 12:48:52 0

5 Nisan Avukatlar Günü Aksaray’da Mesajlarla Kutlandı

12 Araç Birbirine Girdi, 10 Kişi Yaralandı

Bakan Tunç: Mahir Polat'ın tedavisi eksiksiz sürüyor

Bakan Göktaş: Türkiye modeli yayılıyor

Bozkurt Selamıyla Karşılık Verdi

Üç usta piyanistten Türkiye turnesi

Merkez Mart ayı fiyat gelişmelerini raporladı: Enflasyonun ana eğilimi yavaşladı

Aksaray’da Kuvvetli Sağanak Yağış Bekleniyor!

Başkan Gencan Akın, Türkiye Belediyeler Birliği hizmet aracı teslim töreni’ne katıldı

Orman işçilerinin bulduğu yavru ayı "Bulut"a özel bakım

Bülent Yenihayat Resmen Aksarayspor’da!

İthalat ve ihracatta yükseliş sürüyor

Cam Teras 4 Günde 20 Bin Ziyaretçiye Ev Sahipliği Yaptı

27 ilde FETÖ operasyonu: 73 gözaltı!

Devlet Bahçeli iki ay sonra MHP Genel Merkezi’nde

Vista Prime, konut, ofis ve ticari faaliyetleri kamusal bir düzlemde bir araya getirir.


ANKET

AKSARAY BELEDİYESİNİN HİZMETLERİNİ BEĞENİYORMUSUNUZ ?


EVET
% 59,9
HAYIR
% 33,81
KARARSIZ
% 6,27
Haberi Sesli Oku

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.