Aksaray’ın sesi 95.1 frekansında, ve sosyal medyadan canlı bağlantılarla verilen, Siyaset Çemberinde, gündem Aksaray’da yaşanan sel felaketi oldu. Gündem doğrultusunda, Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer ile ile yapılan canlı telefon bağlantısında,önemli tedbirlerin neler olduğunu soruldu.
95.1 Aksaray'ın Sesi radyosunda her hafta yayınlanan ve sosyal medya hesaplarından da canlı olarak verilen Siyaset Çemberinde, önemli konular masaya yatırıldı. En önemli gündem konusu ise Aksaray’da yaşanan sel felaketi oldu.
3 Eylül tarihinde yaşanan sel felaketinde bir vatandaş hayatını kaybederken, 3 aylık Asel bebeğinde kaybolmasıyla sonuçlanmıştı. Ancak sel felaketinin çok daha büyük yaralar açmaması, ve büyük maddi kayıpların olmaması dikkati çekerken, gerçekte, çok büyük bir felaketin Aksaray’da yaşandığı gözlendi.
Siyaset Çemberine Telefon bağlantısı ile konuk olan Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer, sel felaketinin çok büyük bir felaket olduğunu, ancak, o bölgenin yerleşim yeri olmaması ve ağaçların çok olmasına bağlı olarak maddi zararın büyük olmadığını belirtti.
Aksaray Belediye Başkanı Evren Dİnçer açıklamalarında ”gerçekten çok üzücü bir olay yaşandı.30 - 40 yılda bir cereyan eden doğal olayı, sel felaketi Aksaray'ımızda ortaya çıktı zuhur etti. Üzgünüz tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.
Elbette maddi zararlar oldu, bunları telafi edeceğiz belediye olarak yerel yönetimler valiliğimiz, devletin ilgili kurumları ile birlikte.
Ama bir tane ablamız rahmeti rahmana kavuştu, onun üzüntüsü acısı var hepimizde, evvelsi gün cenaze törenine katıldık, Birde 3 aylık bir bebeğimiz hala kayıp, arama kurtarma ekipleri arama çalışmalarına devam ediyor.İnşallah onada en kısa zamanda ulaşılır ve ailesine iletirler, onun haricindeki maddi zararların telafisi noktasında biz çalışmalarımız devam ettiriyoruz.Cenabı allah bir daha memleketimize böyle acılar yaşatmasın diyoruz. ”dedi.
Aksaray Belediye Başkanı DR Evren Dinçer Kılıçaslan parkının tamamen sular altında kalmasından sonra, daha önce bu büyüklükte bir sel felaketinin yaşanıp yaşanmadığını sorguladığını belirterek “ “büyüklerimize soruyoruz, yaşça bizden çok büyük olan büyüklerimize, telefonla arayanlar oluyor geçmiş olsun diye onlara, sel felaketinin boyutlarını anlatıyoruz, hiç kimse anlattığımız tarzda bir sel felaketi duymadıklarını, yaşamadıklarını görmediklerini ifade ediyorlar,Gerçekten çok büyük bir doğa olayı idi, bununla imtihan olduk, İnşallah alacağımız tedbirler yapacağımız çalışmalarda bu ve benzer felaketlerin etkisini azaltmak için olacak. Bunuda hemşerilerimize bu vesile ile belirtmiş olalım.”dedi.
Dinçer Kılıçaslan parkı içerisinde yapılan düzenlemelerinde bu tarz felaketlere karşı yapılan bir düzenleme olduğunu vurgulayarak ”bizim normalde de yaptığımız çalışmalar, olası bu tarz doğal felaketlerin,
zararlarının minimize edilmesi noktasında birleşiyor noktadan hareketle, faaliyetlerimizi icatlarımızı gerçekleştiriyoruz, ancak , tabi ki bizim bu sel felaketinin geldiği noktada en sevindirici noktamız o bölgenin yerleşim alanı içerisinde olmaması .
Bizde zaten Aksaray Belediyesi olarak bu konuda dikkat ediyoruz ve bundan sonrada bu konuda daha fazla dikkat göstereceğiz ehemmiyet göstereceğiz,
Şöyleki ülkemizde ortaya çıkan sel felaketlerine bakıldığı zaman ekseriyetle sel geldiği zaman sel, önüne binaları ,evleri konutları alıp götürüyor neden kaynaklanıyor, sel ve dere yataklarına yapılan yapılardan kaynaklanıyor.
Bİz orayı da olabildiğince en makul olacak şekilde zaten park planlaması şeklinde gerçekleştirdik. bu planlama İşin esasında o bölgeyle ilgili alınacak tedbirlerden bir tanesi oluyor, çünkü ağaçlandırıyoruz, orayı yeşillendiriyoruz, Bu çalışma selin etkisini kırmak azaltmak adına yapılan bir çalışmadır.
Bundan sonra o bölgede, ağaçlandırma çalışmalarımız bu şekilde devam edecek, o bölgede ağaç gibi yeşillik gibi, bitki örtüsüyle doğal setlerin oluşması noktasındaki çalışmalarımız devam edecek,
Görmüş olduğunuz gibi orda selin geçmiş olduğu yerlerde tüm ağaçlarımız yıkılmış durumda, Yani ordaki doğal bitki örtüsüde çok büyük bir şekilde zarar gördü, bizim parklarımızın öncesinde ,regülatöründe gerisinde kireçlik bölgesi tarafında olan bölgede çok net büyük bir zarar var.
Ama bu ağaçlarımızda orada olmasaydı, bitkilerimizde orda olmasaydı, sel daha fazla güçlü bir şekilde ,zararlar ziyanlar ortaya çıkarırdı. Bunuda görmüş olduk” dedi.
Belediye Evren Dinçer Coğlaki mahallesindeki evlerin zemin katlarına sel sularının girmesi ve zarar vermesi ile ilgili yaptığı açıklamada ise “ E tabiki Coğlaki mahallemizin bir kısmında bu sel felaketinin etkileri yansıdı, Orda binalarımızın zemin ve birinci katlarında su basmaları gerçekleşti, Bundan sonraki planlamamızda orda yapacağımız alt yapı çalışmalarında da yağmur suyu hattı değiştirmemizin ve yağmur suyu hattı koymamızın, bu yenilemeleri yapmamızın ne kadar gerekli olduğu sonucu ortaya çıktı.
Devasa büyüklükte, yağmur suyu hatları döşüyoruz, işte bunun bu tarz felaketlerde yağmur suyunun ve sel sularının gitmesini sağlamak adına yaptığımız, söylemiştik, yapmamızında gerekçesini göstermiş olduk.
Böyle bir acı tecrübeyle bunu görmüş olduk, keşke görmeseydik öğrenmeseydik tabi ama Allahtan gelen bir felaket.
Bu bölge de yine alt yapı çalışmalarında yağmur suyu hattı bu tarz drenaj kanallarının yapılması, Yıne Uluırmağa, melendiz çayımızı bağlantıların yapılması noktasında eklemeler yapacağız,ızgaralar koyup,olası bu tarz doğa olaylarında suyun deşarj edilmesi adına, bu ve benzeri çalışmalarımıza, bundan sonra daha dikkatli daha itinalı bir şekilde devam edeceğiz,”şeklinde konuştu.
Dinçer son olarak sel felaketinin bilançosu ile ilgili soruya verdiği cevapta, çok büyük boyutta maddi zarar olmadığını kaydederek “ortalıkta tek tek zararları, yazıpta şu kadar bir maliyetle şu kadar bir külfetle karşı karşıya kaldığımız söylememiz doğru olmaz, yani alt alta yazıp toplamadık, maddi olarak dediğim gibi maddi zarardan öte, can kaybımız olması üzdü bizi en fazla.
Maddi kayıp bir şekilde telafi edilir, ama maddi boyutta ta bakıldığı zaman, basit peyzaj düzenlemeleri haricinde çok temel bir zararada ulaşmış değil işin esasında
Evet parkların üzerinde bozukluk oluştu, sel belli bir kısmın üzerinden geçti ama park alanındaki ağaçlarımızın fazla zarar görmedi.
Yani orda uzun yıllar olan duran çınar ağaçlarımız var onların hiç birinde bir zarar yok, Küçük çalı tarzı dediğimiz, bitki örtüsünde peyzajlarımızda bir takım zararlar var onlarda mevsimsel zaten bakımları yapılıyor, yine,yenilemeleri yapılır o bağlamda, üzerinden geçeceğimiz tekrar bakım yapacağımız planlama olacak.
Tabi diğer taraftan üst yapıyla ilgili bina bazında üst yapı şeklinde yaptığımız yapıların hiç birinde kullanılamayacak şekilde bir zarar ziyan yok zemine su gelmiş olabilir, kirlenmiş çamur olmuş olabilir ama onlar temizlendikten sonra bakımları yapıldıktan sonra kullanılabilecek durumdalar.
Yani öyle evleri konutları önüne kattığı gibi götüren bir sel felaketi olmadı, İnşallah bundan sonra da olmaz. Tabiki psikolojik olarak bizi çok etkiledi. Buda can kaybımızdan kaynaklı.”şeklinde ifade eetti.