Ege'den ABD’ye Türk lezzetleri köprüsü... Amerikalılar Türk su ürünlerini çok seviyor

Ege'den ABD’ye Türk lezzetleri köprüsü... Amerikalılar Türk su ürünlerini çok seviyor

Türkiye’nin ABD’ye su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatı 10 yılda 3 kat arttı. Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği, ABD’ye yapılan 140 milyon dolarlık ihracatın yüzde 63’ünü gerçekleştirerek 88 milyon dolarlık katkı sağladı.

İZMİR (İGFA) - Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (ESÜHMİB), New York’ta düzenlenen dünyanın en büyük gıda fuarlarından Summer Fancy Food Fuarı’nda Türk lezzetlerini tanıttı.

Türkiye’den çok sayıda su ürünleri ve hayvansal mamuller firmasının katıldığı fuarda, ESÜHMİB, ABD pazarındaki konumunu güçlendirmek için önemli temaslarda bulundu.

EGE, İHRACATTA ÖNCÜ

Türkiye, 2024 yılında su ürünleri ve hayvansal mamuller sektöründe 3,8 milyar dolarlık ihracat yaparken, ESÜHMİB 1,7 milyar dolarla bu ihracata yüzde 45 katkı sağladı. ABD’ye yapılan 140 milyon dolarlık ihracatın yüzde 63’ünü (88 milyon dolar) gerçekleştiren Birlik, 2025’te 4,1 milyar dolarlık ihracat hedefliyor.

ESÜHMİB Başkanı Bedri Girit, ABD’nin 30 milyar dolarlık ithalat potansiyeline dikkat çekerek, 10 yılda ihracatı 500 milyon dolara çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

TURKİSH TASTES İLE GÜÇLÜ İŞBİRLİKLERİ

Girit, ABD’nin son yıllarda önemli bir ihraç pazarı haline geldiğini vurgulayarak, “Turkish Cargo ile ihracatta büyük bir aşama kaydettik. 2019’dan beri yürüttüğümüz Turkish Tastes projesiyle ABD pazarında güçlü köprüler kuruyoruz. American Culinary Federation ile iş birliklerimiz ve Türk Evi’nde düzenlediğimiz resepsiyonlar, ürünlerimizin yanı sıra ardındaki değerleri ve hikâyeleri paylaşmamız için fırsat sunuyor.” dedi.

YUMURTA İHRACATINDA REKOR ARTIŞ

2025’in ilk yarısında ABD’ye su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatı yüzde 31 artarak 83 milyon dolara ulaştı. Yumurta ihracatı ise yüzde 704’lük rekor artışla 2,1 milyon dolardan 17,2 milyon dolara yükseldi.

Girit, kilogram başına 1,5 dolarlık fonun kaldırılması halinde yumurta ihracatında tarihi bir başarı yakalanabileceğini ifade etti.

FUARDA TÜRK LEZZETLERİ TANITIMI

ESÜHMİB’in fuar standında füme Türk somonu ve peynir tadımları yapılırken, Turkish Tastes projesinin tanıtım elçileri, dünyaca ünlü şefler Tom Macrina ve Reimund Pitts, levrek, çipura ve Türk somonuyla tadım etkinlikleri düzenledi. Birlik Başkanı Bedri Girit ile Yönetim Kurulu Üyeleri Ufuk Atakan Demir ve Cem Sağır, ziyaretçilere Türk su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü hakkında bilgi verdi.



Haber Kaynak : igfa
GÜNDEM 6.07.2025 13:35:05 0

Taziye Mesajları Peş Peşe Geldi

Türkiye tarımsal hasılada rekor kırdı! Tarımsal hasıla 70 milyar dolar sınırını aştı

BABAOCAĞINA ATEŞ DÜŞTÜ

Süper Enduro GP'nin kazananları belli oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Pençe-Kilit şehitlerine taziye

İzmir Belediyesi’nin yangın uçağı talebi iddiası asılsız!

Mavi Atlas ile denizler koruma altında

AK Parti İl Başkanı Hamza Aktürk “Yolsuzluğun, hırsızlığın partisi olmaz.

Vali Kumbuzoğlu, Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Doğal Yaşam Alanı’nda İncelemelerde Bulundu

Bursa ormanlarında yangınlara karşı 'temizlik' seferberliği!

Kamu sendikalarının üye sayıları 'Resmi'leşti... Memur-Sen zirvede

Pençe-Kilit’ten Aksaray’a Acı Haber: Özkan Özkanlı Şehit Oldu

Ceyda Ateş ve eşi birlikte ilk kez kamera karşısında

Türk çikolatacılar tereciye tere sattı! Belçika'ya ihracat yüzde 441 arttı!

1 gün izinle 4 gün tatile... Temmuz'da öne çıkan seyahat rotaları


ANKET

AKSARAY BELEDİYESİNİN HİZMETLERİNİ BEĞENİYORMUSUNUZ ?


EVET
% 60,02
HAYIR
% 33,43
KARARSIZ
% 6,53
Haberi Sesli Oku

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.