Salı
19.3 °
Çarşamba
20.8 °
Perşembe
21.4 °
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sahte boşanma yoluyla yetim maaşı alan binlerce kişiyi tespit ettiklerini açıkladı. Bakanlık, usulsüzlük yapan 7 bin 400 kişi hakkında işlem başlatarak, ödenen tutarların faiziyle geri alınması için harekete geçti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sosyal güvenlik sisteminde suiistimallere karşı yürütülen denetimlerde çarpıcı sonuçlara ulaşıldığını duyurdu. Bakan Işıkhan, sahte boşanma yoluyla yetim maaşı alan 9 bin kişinin tespit edildiğini, bu kişilerin büyük bir kısmı hakkında yasal işlem başlatıldığını belirtti.
Bakan Işıkhan açıklamasında, “Sadece hileli boşanmalar üzerinden yapılan incelemelerde 9 bin kişinin sahte boşanma yoluyla yetim aylığı aldığı tespit edildi. 7 bin 400 kişi hakkında faiziyle birlikte ödenen rakamların geri alınması için işlem başlattık ve savcılığa suç duyurusunda bulunduk.” dedi.
Sahte yetim maaşı alanların tespiti, çoğunlukla çevrelerinden gelen ihbarlar üzerine başlatılan soruşturmalarla mümkün oluyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) müfettişleri, gelen ihbarları dikkate alarak, önce kişilerin bilgisi dışında bir araştırma yapıyor. Çevre taraması sonrası şüpheli durumlarda ev ziyaretleri gerçekleştiriliyor.
Eğer şahısların aynı evde yaşadığı, evin giderlerinin erkek tarafından karşılandığı veya birlikte fiili evlilik hayatı sürdürdükleri tespit edilirse, hileli boşanmanın varlığı resmen belgeleniyor. Böylece hem usulsüz maaş ödemeleri durduruluyor hem de ödenen paralar faiziyle birlikte geri alınıyor.
Bakan Işıkhan, yetim maaşlarının amacının suistimal edilmemesi gerektiğine dikkat çekerek şunları söyledi:
“Yetim aylığı, annesini veya babasını kaybetmiş, çalışmayan ve evli olmayan kız çocuklarına sosyal devlet ilkesi gereği sağlanan bir destektir. Dünyada örneği çok az olan, Türkiye’ye özgü bir uygulamadır. Ancak kötü niyetli kişiler kağıt üzerinde boşanarak bu maaştan haksız yere faydalanmaya çalışıyor. Bu durum hem sosyal adaleti zedeliyor hem de devletin kaynaklarını gasp etmek anlamına geliyor."
Işıkhan, gerçek ihtiyaç sahiplerinin haklarının korunması için denetimlerin kararlılıkla süreceğini vurguladı.
Öte yandan Bakan Vedat Işıkhan, ev kadınlarına yönelik emeklilik çalışmaları hakkında da bilgi verdi. Işıkhan, ev kadınlarının sosyal güvenlik sistemine daha kolay dahil olabilmesi için bir düzenleme üzerinde çalışıldığını, bu konuda 2028 yılı öncesinde müjdeli haberler vermeyi hedeflediklerini ifade etti.
Sahte boşanma yoluyla yetim maaşı alanlardan sadece ana paranın değil, aynı zamanda o güne kadar ödenen maaşların faiziyle birlikte geri alınması yönünde işlemler sürüyor. Ayrıca haklarında adli süreç başlatılan kişilerle ilgili savcılıklara suç duyurusunda bulunuldu.
Son yapılan denetimlerde 9 bin kişinin tespit edildiği, 7 bin 400 kişi hakkında ise resmi tebligatlar gönderilerek yasal sürecin başlatıldığı bildirildi.
İYİ Parti Heyetinden Yeşiltepe Belediye Başkanı İsmail Akpınar’a Ziyaret
CUMHURBAŞKANIMIZ ERDOĞAN’IN VİZYONUYLA: AKSARAY’DA HALKLA BULUŞMA PROGRAMLARI BAŞLADI
Evde Bulunan Veda Mektubu, Olayın Planlı Olduğunu Ortaya Koydu
Türkiye ile İtalya arasında 11 anlaşma imzalandı
Aksaray
29.04.2025
9224,84%-0,88
38,45% 0,06
43,90% 0,00
4113,06% -0,46
6606,04% 0,25
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.