Engelli dostu adliyeler yaygınlaşıyor
Adalet Bakanlığı'nca adalete erişimin güçlendirilmesi ve hak arama mekanizmalarının geliştirilmesi amacıyla yeni uygulamalar hayata geçiriliyor. Bu kapsamda engelli vatandaşların hizmetlere eşit bir biçimde ulaşabilmesi için özel çalışmalar yapılıyor.
ANKARA (İGFA) - Adliyeler başta olmak üzere adli tıp kurumları eğitim merkezlerinin fiziki koşullarının projelendirilmesinde, engelli vatandaşların bu hizmetlere kolay ve hızlı şekilde erişimi de dikkate alınıyor. Mevcut yapılar da, Türk Standartları Enstitüsünün (TSE) erişilebilirlik ile ilgili standartları ve ‘Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Formları’ hükümlerine göre düzenleniyor.
Fiziki ortamların engelli bireyler için kullanışlı hale getirilmesi yanında, Adalet Bakanlığı tarafından kurularak yaygınlaştırılan Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüklerinin personeli tarafından engelliler artık, adliyelerin kapısında karşılanıyor.
81 il ve 161 adliyede bulunan Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüklerince adliyeye gelen suç mağdurları yanında tanıklar, çocuklar, kadınlar, yaşlı ve engelli bireyler ve özellikle adli sürece ilk defa temas eden kişiler artık adliyelerde Bilgilendirme ve Yönlendirme Bürosu personeli tarafından karşılanıyor. Adli süreç ve aşamaları konusunda kendilerine bilgi verilerek, ihtiyaçları doğrultusunda yardımcı olunuyor.
Suç mağduru engelli bireyler, kendilerini daha rahat ifade edebilmek için uzman desteği alabiliyor. Kendileri için özel olarak hazırlanan adli görüşme odalarında fail ile yüz yüze gelmeden ve ikincil örselenme yaşamadan uzmanlar tarafından sunulan psiko-sosyal destek sayesinde rahat bir şekilde ifadelerini verebiliyor.
ENGELLİLERE ‘ENGELSİZ BANKO HİZMETİ VERİLİYOR
Türkiye genelinde birçok adliyede engellilerin binayı rahat bir şekilde ve engelsiz olarak kullanmaları için rampalar, hissedilebilir yürüme yüzeyleri, bina girişine yakın yerlerde engelli otoparkı, merdiven ve rampalarda engelli kullanımına uygun küpeşteler bulunuyor.
Braille alfabesinin kullanıldığı asansör, levha, bina haritası, sesli yönlendirme sistemleri de sunulan hizmetler arasında yer alıyor. Bazı adliyelerde de engelli vatandaşlar girişte bulunan Engelli Danışma Bürosundan bilgi alabiliyor, gitmesi gereken yer ve yapması gereken işlemler hakkında personel tarafından bilgilendiriliyor. Ayrıca engelli vatandaşlar ön büroda yer alan ‘Engelsiz Banko’ ile ihtiyaç duyduğu, erişimine açık belgeleri Braille alfabesi ile yazılı bir şekilde teslim alabiliyor.
AMACIMIZ ADALETE ERİŞİMİ KOLAYLAŞTIRMAK
Adliyede görev yapan Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürü Songül Tuncay Müdürlüğün öncelikle kadın, çocuk, yaşlı ve engelli mağdurlara hizmet verdiğini ifade ederek, amaçlarının adalete erişimlerini kolaylaştırmak, ifade alım işlemlerinde mağdurlarımızın yanlarında yer almak ve gerekli durumlarda da psiko-sosyal destek sağlamak olduğunu söyledi. "Psiko-sosyal desteğimizi uzmanlarımız aracılığıyla sağlıyoruz" diyen Tuncay, "Engelli bireyler adliyemize geldiğinde ilgili başvuruları bizim bilgi yönlendirme büromuzda yapılıyor. Alacakları hizmet türüne göre diğer kurumlarla iş birliği ve koordinasyonunu yapıyoruz" dedi.
https://youtu.be/5TRvHL45cZA
ÖDÜLLÜ PROJE
Hatırlanacağı gibi Adalet Bakanlığı tarafından ülke geneline yaygınlaştırılan Engelli Dostu Adliye Projesi, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nca düzenlenen Herkes İçin Erişilebilirlik temalı programda ödül kazanmıştı. 2019 yılında 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla düzenlenen programda 7 ayrı dalda Erişilebilirlik Ödülleri sahiplerini bulmuş, Adalet Bakanlığı da Kamu Hizmet Binaları kategorisindeki Erişilebilir Adalet Hizmetleri için ödül almaya hak kazanmıştı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.