Tarih: 05.11.2021 14:39

Erel üreticilere açılım istedi

Facebook Twitter Linked-in

.Çiftçinin artan döviz fiyatları karşısında sıkıntı içerisinde olduğuna dikkat çeken Aksaray Milletvekili, iktidar partisinin çiftçiye , üreticiye yönelik acil adım atması gerektiğini, aksi halde ekmek fiyatlarının 4 liraya yükselebileceğini söyledi.

Aksaray Milletvekili TBMM Genel Kurulu’nda şu ifadeleri kullandı:

Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener Hanımefendi’nin de belirttiği gibi AK PARTİ iktidarı döneminde 2015’ten beri ihraç ettiğimiz şekerden daha fazlasını ithal etmeye başladık. İzlenen berbat tarım politikalarının sonucunda bugün şeker gibi temel bir ihtiyaç ürünümüz bile zamlarla karşı karşıyadır. Ne var ki her şeyi çok iyi bilen ama iş icraata gelince sınıfta kalanlar; bu sorunu da üreticiye ve satıcıya sopa göstererek çözüyormuş gibi yapıyorlar. Buradan iktidardakilere seslenmek istiyoruz: En son devlete ait TÜRKŞEKER’e kesilen cezalar, bilmiyoruz sanmayın.

Girdi maliyetlerindeki artış yüzünden fiyatlar artmasın diye TÜRKŞEKER’İN zam yapmasına engel olarak ne yapmaya çalışıyorsunuz anlamışız değiliz. Pancar kooperatiflerine ait olan şeker fabrikalarını da batırmaya mı çalışıyorsunuz? TÜRKŞEKER’in, şeker fiyatlarını sübvanse etmesi 3 milyar liradan fazla zarara neden oldu. Ne yazık ki bu zararının dönüp dolaşıp milletimize fatura edileceği gün gibi ortada. Zamları bir kere ötelersiniz, iki kere ötelersiniz ama daha sonra bezinde olduğu gibi bir kerede dünyanın zammını vatandaşın omuzlarına yüklersiniz. Kuru üzümde, kuru incirde, çeltikte, yer fıstığında sorunlar bitmiyor.

 

Hâlbuki ülkemiz, kuru üzüm, kuru incir üretiminde ihracat liderliğini oynuyor ancak fiyatlarımız geçen yılla aynı olarak belirleniyor. Yani iktidar, dünyada lider olduğumuz ürünlerde üretim yapanları, üretime küstürmek için elinden geleni yapıyor. Yer fıstığı ise daha beter bir durumda. Geçen yıl 9 lira ila 12 lira civarında olan fiyat, bu yıl 8 lira civarında. Yer fıstığının, Toprak Mahsulleri Ofisi görev kapsamında olmaması da üretim planının yapılmamasına neden oldu. Bakın, kışlık ekim dönemindeyiz. Çiftçimizin, üreticimizin desteğe ihtiyacı var. Rekoltelerin doğru açıklanması, kuraklık etkisinin doğru ölçülmesi gerekiyor diye yazın başında, Haziran ayında gerekli uyarıyı yapmıştık ancak gelin görün ki Tarım Bakanı temmuz, ağustos ayında kuraklığa dayalı mecburi açıkları hesaplamayı beceremedi. Bu yüzden temmuz ayında 260 dolara düşen buğdayı 353 dolardan, 240 dolara düşen arpayı 330 dolardan satın almak zorunda kaldık.

 

Eğer bu kafayla giderseniz, bu başarısız politikayla devam ederseniz yakın zamanda ekmeği 4 liradan satın almaya başlayacağız. Çiftçilerimiz bas bas bağırıyor: “Bu sene kimse buğday ekemiyor. Çiftçiler kuraklık ve yüksek maliyetlerden dolayı hep mercimek ekti. Allah korusun, gelecek sene biz ekmeği belki tanesi 6-7 liradan yiyeceğiz.” Değerli çiftçi kardeşlerim; biliyoruz, artan girdi maliyetlerine artık dayanamıyorsunuz; biliyoruz, borçlarınız nedeniyle traktörünüzden, evinizden hatta tarlanızdan oluyorsunuz, biliyoruz; ekemiyorsunuz, biçemiyorsunuz; biliyoruz, dolar 10 liraya, mazot 8,5 liraya, gübre 4 bin 500 liraya dayandı, dap ve üre fiyatları 8 bin-9 bin arasında geziniyor ama maalesef siz bunca çileyi çekerken iktidardakiler size masal anlatmaya devam ediyor. Hiç utanmadan, yüzleri zerre kadar kızarmadan bugünkü düşük fiyatları yine kendilerinin sorumlu olduğu döviz artışına bağlıyorlar ama biz biliyoruz ki dolar ve euro bu kadar tırmanmadan önce de elinizdeki ürünler hep düşük fiyatlardan alınıyordu.

 

Yani, girdiler ve döviz artsa da artmasa da, Türk lirası değerli olsa da olmasa da AK PARTİ’nin gözünde çiftçinin, üreticinin hiçbir değeri yok. Çiftçiler de diyorlar ki: “Bundan sonra zamanında veya erken bir zamanda yapılacak seçimde de AK PARTİ bizim gözümüzde ve gönlümüzde yok, bilin istedim.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —