Eskilde tehlike çanları çalıyor

Yeraltısuyu Hızla DüşüyorKorkutan açıklama çevre mühendisi Elhatip’ten geldi

Yeraltı suyu Hızla Düşüyor

Eskil Gazetesi imtiyaz sahibi Hilmi Yol'un haberine göre   Eskil ilçesinde yeraltı suyu hızla düşüyor.tehlike çanlarinin çaldığı  Eskil ilçesinde, Korkutan açıklama çevre mühendisi Elhatip’ten geldi.Aksaray Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi ve çevre mühendisi Prof. Dr. Hatim Elhatip, bölgemizde ki yeraltı sularının 90 metrenin altına düştüğünü söyledi. Bu gidişle önümüzdeki tarım sezonunda bir çok kuyunun tamamen kuruması bekleniyor.

Aksaray’ın en önemli tarım lokomotifi olan ilçemiz ve bölgemizde son yıllarda yeraltı suları hızla çekilmeye başladı. Yeraltı sularının tarımda bilinçsizce kullanılması ve kuraklık süreci hızlandırdı. Aksaray Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi ve çevre mühendisi Prof. Dr. Hatim Elhatip’in açıklaması, durumun boyutunu bir kez daha gözler önüne serdi.

El hatip açıklamasında,''İç Anadolu Bölgesi'nin ve Türkiye’nin en düşük yağış alan bölgesi Aksaray’dır. Türkiye ortalaması yılda 650 milimetreyken, 230-240 aralığında ve maksimum 280 milimetreye ulaşıyor. Kuraklığın etkisinden en çok Orta Anadolu etkilendi. En yaygın kısmı ise İç Anadolu Bölgesi'ndeki en büyük Konya havzamız oldu. Beslenme zayıfladığından dolayı bölgede yer altı suları 90 ve 100 metreye kadar çekildi hatta bazı bölgelerde 100 metrenin de altına iniyor. Yer altı sularının aşırı kullanımının nedeni, bazı çiftçilerimizin geleceğini düşünmeden sularımızı aşırı kullanmaya yönelmesidir. Bu nedenden dolayı Konya Karapınar havzasında obruklar oluşuyor. İç Anadolu ve Tuz Gölü havzasıyla ilgili 2018 ve 2020 yılları arasında Tarım ve Orman Bakanlığı'yla Tuz Gölü'nün beslenmesiyle ilgili ortak bir projemiz vardı. 2 yıllık çalışma sonucunda bu bölgedeki ana beslenme doğrudan Toroslar'dan güneyden gelen yer altı suyu beslenme sistemi söz konusudur ancak bu beslenme miktarları kuraklıkla birlikte iyice azalmaya başladı. Çoğu akarsularımız ve göllerimiz kurumuş vaziyettedir.''

VAHŞİ SULAMANIN BİR ŞEKİLDE ÖNÜNE GEÇİLMELİ

Vahşi sulamanın önüne geçilmesi gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Elhatip, ''Eskil ilçesi ve Konya havzasında büyük oranda vahşi sulamada çiftçilerimiz, aynı arazi çevresinde bölgelere sahip olmalarına rağmen bir sondajla alanı besleyeceğine her bölgede sondaj açıyor. Dip dibe sondaj açılıyorlar. Aşırı bir şekilde vahşi sulama sistemi var. Hangi ürün üretiyorsa fark etmiyor. Sanki yer altı denizmiş gibi tükenmeyecekmiş gibi su çekiyorlar. Böylelikle farkında olmadan doğal afetlere ve obruklara neden oluyorlar'' diye konuştu.

Haber: Hilmi Yol



8.12.2021 00:03:00 0
Vista Prime, konut, ofis ve ticari faaliyetleri kamusal bir düzlemde bir araya getirir.


ANKET

AKSARAY BELEDİYESİNİN HİZMETLERİNİ BEĞENİYORMUSUNUZ ?


EVET
% 60,28
HAYIR
% 34,34
KARARSIZ
% 5,36
Haberi Sesli Oku

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.