Filistin konusunda yaptığı çalışmalarla tanınan Kalp ve Damar Cerrahı Doç. Dr. Şeyma Denli Yalvaç, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla Aksaray Üniversitesi Konferans Salonu’nda “Yüreğimiz Gazze’de” konulu konferans verdi. Genç Yeryüzü Doktorları ve Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Tıp Fakültesi tarafından düzenlenen konferansa ASÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Köse, ASÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Servet Gölgeler ve çok sayıda öğrenci katıldı. Konferansın açılışında konuşan Prof. Dr. Servet Gölgeler, Gazze’deki katliamların 425 gündür aralıksız devam ettiğine dikkat çekerek, “Gazze’deki insanlara sahip çıkmak bir insanlık görevidir. Dünyanın gözü önünde insanlar öldürülüyor. Biz insanız ve bizim için insani değerler daha önemli. Biz hekimiz derdimiz sadece para kazanmak değil insanların hayatlarını kurtarmak en önemli görevimiz. Tıp mesleği bir yaşam tarzıdır. Buradan çok iyi doktorların yetişeceğine inanıyorum. Bu anlamlı günde etkinliği düzenleyen tüm öğrencilerimize teşekkür ediyorum” dedi
- Sosyal Aktivitelere Önem Verin -
Konferanstan önce stajyer doktorların Filistin tarihi ve Gazze’deki yaşanan işgal ve katliamlarla ilgili sunumları gerçekleşti. Daha sonra Doç. Dr. Şeyma Denli Yalvaç, “İyi Hekim Olmak ve Gazze” konulu konferans verdi. Tıp fakültesi okuyan öğrencilerin mesleklerini çok sevmesi gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Yalvaç, “Sağlık çalışanları ve doktorlar kutsal bir görev yapıyor. Mesleğimizi çok sevmek zorundayız. Ayrıca hasta mahremiyetine de önem vermeliyiz. Her tıp öğrencisi başarılı olmak ister. Başarıyla ilgili kendinize haksızlık yapmayın. İyi bir doktor mutlaka kendini tanımalıdır. Kendimize zaman ayırmayı bilmeliyiz. Tıp fakültesi öğrencileri sosyal aktivitelere de önem vermeli ve mutlaka bir hedefiniz olmalı. İyi bir doktor olmanız için her şeyi bilin, insanları sevin, sınırlarınızı bilin, hastalarınıza sahip çıkın ve iletişiminiz güçlü olsun” tavsiyelerinde bulundu.
- İslam Dünyası Gazze’de Sınıfta Kaldı -
Konuşmasında Gazze’de yaşanan olaylara da değinen Doç. Dr. Yalvaç, şunları söyledi: “Gazze’de İsrail’in başlattığı zulüm ve katliamlar devam ediyor. Hiçbir Filistinli bu katliamlara şaşırmıyor. Onların şaşırdığı tek şey İslam dünyasının sessizliğidir. Gazze konusunda İslam coğrafyası birlik olamadı. Bizim sesliğimiz Gazze’de zulme uğrayan insanları şaşırtıyor. İslam dünyası bu zulme nasıl sessiz kalıyor diye soruyorlar? Gazze’de yaşananlar dünyanın birçok yerinde dirilişi de vesile oldu. Orada can veren herkes birilerini diriltti. Beni de diriltti. İnsanların İslam’a olan ilgisi daha da artmaya başladı. 6 yıl önce eşimle birlikte Kudüs’e gittik. Orada şahit olduklarımız ve insanlarla konuşmalarımızdan sonra boykota başladım. Boykotun yaygınlaşması gerekiyor. Boykot konusunda bilincin artması lazım. İsrail’de hala Gazze’deki katliamların devam etmesini isteyen büyük bir kitle var. Yapılan anketlerde oradaki insanların yüzde 80’inin katliamların devam etmesini istediği ortaya çıktı. Bu katliamlara karşı çıkan Yahudiler de var. Özellikle de Amerika’da yaşayan Yahudiler katliamların durmasını istiyor. Ama halkın geneli Gazze’deki zulme destek veriyor. Boykot işte bu yüzden çok önemli. Hepimizin bir davası olmalı. Gazze ve Filistin meselesi İslam dünyasının ve tüm Müslümanların hatta tüm insanlığın tek davası olmalıdır.” İslam ülkelerinin İsrail’den çekinmemesi gerektiğinin de altını çizen Doç. Dr. Yalvaç, “İsrail sanıldığı gibi çok güçlü ve büyük bir ülke değil. Arkasında başka ülkelerin desteği var. Daha kendi esirlerini bile kurtaramadılar. Onları gözümüzde çok büyütmeyelim. Onlar İslam dünyasının cesaretsizliğinden güç alıyor” dedi.
Doç. Dr. Yalvaç konuşmasının sonunda tıp fakültesi öğrencilerine en çok sorulan soruları sıraladı. Konferansın ardından günün anısına ASÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Köse, Doç. Dr. Yalvaç’a teşekkür plaketi takdim etti. ASÜ Tıp Fakültesi Rektörü Prof. Dr. Servet Gölgeler de Doç. Dr. Yalvaç’a hediye takdiminde bulundu. Konferansın sonunda öğrenciler ve Doç. Dr. Şeyma Denli Yalvaç hatıra fotoğrafı çektirdi.