Kaşlı  Aksaray “Ekomüze” kapsamında değerlendirilmeli

MHP Aksaray Milletvekili Ramazan Kaşlı “ Unesco Dünya Mirası listesine eklenerek hem hakkettiği prestij ve uluslar arası görünürlüğü sağlanmalı ”dedi.

Haberi Sesli Oku

Cumhuriyet Bayramı Kabul Töreni Uluırmak Otel’de Gerçekleşti

Cumhuriyet Bayramı Kabul Töreni Uluırmak Otel’de Gerçekleşti

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda Aksaray'da Coşkulu Fener Alayı

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda Aksaray'da Coşkulu Fener Alayı

Gıda fiyatları şaha geçti!

Gıda fiyatları şaha geçti!

Ankara Keçiören'de minik ellerden özel sergi

Ankara Keçiören'de minik ellerden özel sergi

2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi ile 2022 Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanun Teklifi, Cumhurbaşkanlığı,  Milli Saraylar Dairesi Başkanlığı ve Devlet Arşivleri Başkanlığı Bütçesi üzerine Milliyetçi Hareket Partisi adına söz alan  MHP Aksaray Milletvekili Ramazan Kaşlı Neolitik Çağdan Asurlulara, Hititlerden Perslere, Roma ve Bizans’tan, Selçukluya, Osmanlıdan günümüze birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Aksaray’ımızın  sahip olduğu  ecdadımızdan bizlere kalan tarihi ve kültürel mirastan bahsedeceğim.”diyerek başladığı sözlerine  Aksaray’ın 11 bin yıllık  tarihini, TBMM’de milletvekillerine anlattı.

Kaşlı Aksaray’ın 11 Yıllık tarihini özet geçtiği konuşmasında “Aksaray; insanoğlunun bundan tam 11 bin yıl önce Aşıklı Hüyük te ilk yerleşik hayata geçmesi ve burada M.Ö 8500’lü yıllarda ilk beyin ameliyatının yapılması ile insanlık tarihinin binlerce yıllık köklü izlerini taşıyan kadim bir iç Anadolu şehri, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle Kapadokya’nın ana giriş kapısı Orta Anadolu’nun ilk yerleşim yeridir.

Aksaray; kuzeyi güneye, doğuyu batıya bağlaması hasebiyle Sultanhanı, Ağzıkara Han, Alay Han, Tepesidelik Han, gibi çok sayıda han, hamam ve kervansaraya sahiptir.

3268 metre yüksekliği ile volkanik Hasandağ’ımızın kuzeydoğu eteğinden başlayan, 14 kilometre uzunluğu ile dünyanın en büyük ikinci kanyonu olan, içerisinde 100’ün üzerinde kilise ve kaya içi oyma yerleşim alanı bulunan Ihlara vadisiyle, Manastırlar ve Sofular Vadileriyle, Ihlara termali, Yaprakhisar, Selime Katedrali, Narlıgöl, Melendiz Çayı, Tuz Gölü, Peri Bacaları ve çok sayıda yeraltı şehirleriyle, eski kiliseleriyle ayrıca bir doğa harikası ve kültür beşiğidir. 

1142 yılında Selçuklu hakimiyetine giren ve Selçuklunun Konya’dan sonra askeri başkenti olan Aksaray'da Kırkgızlar tepesinde II. Kılıçarslan sizi karşılarken Zinciriye Medresesinden Eğri Minareye, Ulu Camiye, Yunus Emre Türbesine Yüksek Kiliseden Küçük Ayasofya olarak bilinen Kilise Camiye ve hemen onun yanında bulunan Melik Mahmut Gazi Hangahı yani şimdiki bilinen adıyla Darphaneye,  Danişmentlilerden, Abbasilerden, Karamanoğullarından ve Osmanlıdan çokça eser o tarihi mizanseni günümüze yansıtmaktadır. 

7 bin evliyanın bulunduğu rivayet edilen ervah kabristanlığı ile şehri süleha olarak bilinen  ahlak ve imanla yoğrulmuş Aksaray şehri; Hünkâr Hacı Bektaş’tan Taptuk Emre’ye, Yunus Emreden, Cemâleddini Aksarâyî’ye, Somuncu Babadan oğlu Yûsuf Hakîkî Babaya Hakkı arayan aşıkların hakikate yürüdüğü yol olmuş çağları aşan gür seslerini tüm Anadolu’ya duyurmuştur. “dedi.

Milliyetçi Hareket Partisi Aksaray Milletvekili,Aksaray’ın tarihini, evliyalarını ve erenlerini anlattığı konuşmasında,Aksaray’ın  Unesco Dünya Mirası listesine eklenerek hem hakkettiği prestij ve uluslararası görünürlüğü sağlanması gerektiğini vurguladı.

Ramazan Kaşlı konuşmasında “Aksaray’ın sahip olduğu tüm bu kültür varlıklarının yanı sıra coğrafi değerleri ile özellikle Güzelyurt ilçemizin 1972 de yeni bir müze türü olarak   kullanılmaya başlanan  ve doğa-kültür ile dün-bugün arasında bağlantı kurmaya odaklı “Ekomüze” kapsamında değerlendirilmesi çok yerinde olacaktır. “dedi 

Aksaray’ın sahip olduğu günümüzde de varlığını sürdüren özellikle Anıtsal yapıların çoğunluğu kent merkezinde olmak üzere; bölgede tescilli taşınmaz kültür ve tabiat varlığı sayısı 881, Aksaray Müzesi’nde bulunan taşınır kültür varlığı sayısı ise bugün 16.093’ kaydeden  Aksaray Milletvekili Kaşlı

Aksaray’ın özellikle tarihi kent merkezinin üstün evrensel değer taşıyan özelliklerinin korunması ve geliştirilmesi için “Dünya Miras Alanı (DMA)” statüsü kazandırılarak tüm insanlığın ortak malı haline getirilmesinin önemini vurguladı.

Ramazan Kaşlı “2013 yılında Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesindeki doğal miras statüsünde olan Tuz Gölü gibi Aksaray’ımızın sahip olduğu tüm değerlerin Unesco Dünya Mirası listesine eklenerek hem hakkettiği prestij ve uluslararası görünürlüğü sağlanmalı hem de bu değerlerin titizlikle korunarak gelecek nesillere aktarılması güvenceye alınmalıdır. “diyerek Aksaray’ın turizm ve kültürel miras anlamında önemli bir merkez olduğunu TBMM'de  2024 yılı bütçesinde anlatarak ,atılması gereken adımları atılmasını istedi.



Haber Editörü

Ayşe ALP

Haberi Sesli Oku
Vista Prime, konut, ofis ve ticari faaliyetleri kamusal bir düzlemde bir araya getirir.

İlginizi Çekebilir


15.6°

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.