Kayseri'de yerin altından tarih fışkırdı

Kayseri'de yerin altından tarih fışkırdı

Haberi Sesli Oku

YENİ ŞEHİR MEZARLIĞI İÇİN YOL ÇALIŞMALARI TAMAMLANIYOR

BELEDİYE BAŞKANI DİNÇER: “YENİ ŞEHİR MEZARLIĞINA ULAŞIMI KOLAYLAŞTIRIYORUZ”

Merhum Başbakan Mesut Yılmaz Bursa'da anılacak

Merhum Başbakan Mesut Yılmaz Bursa'da anılacak

Hafızlık ve Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması'nda ödüller sahiplerini buldu

Hafızlık ve Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması'nda ödüller sahiplerini buldu

İnternetten satışlara ayar! 1 Nisan 2025'te yürürlüğe giriyor

İnternetten satışlara ayar! 1 Nisan 2025'te yürürlüğe giriyor

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, köklü geçmişiyle Türkiye’nin tarihi yapılar bakımından en zengin ve korunmuş yerleşim yerlerinden birisi olan kentin dört bir tarafında yaptığı kazı çalışmalarını sürdürürken, 2021 yılında yine adeta tarihin yeniden yazılacağı eserleri gün yüzüne çıkardı.

Mehmet UZEL (Kayseri İGFA) - Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, 6 bin yıllık tarihi ve 7,5 milyon yıllık doğa geçmişi ile tarih kokan Kayseri’de kazı çalışmalarına özel önem veriyor.

Kentin dört bir yanında yapılan kazı çalışmaları kapsamında, 7,5 milyon yıl önce yaşadığı tespit edilen fosiller ile ilgili çalışmaların yanında, Kızıl Köşk’te, Keykubadiye Sarayı bölgesinde ve Kültepe Kaniş Karum’daki kazı çalışması 2021 yılında da devam etti.

Gerçekleştirilen kazılarda gün yüzüne çıkan yapının 13. yüzyılın ortalarından 14. yüzyılın ortalarına kadar görülen, cenazelik katı bulunan eyvan tipi türbe olduğu ortaya çıktı. Selçuklu veya beylikler dönemine ait olduğu anlaşılan yapının kuzey cephesinde üst kata çıkan merdivenler yer alırken, alt katın büyük oranda sağlam ve ayakta olduğu görüldü.

TARİH YENİDEN ŞEKİLLENİYOR

Yine 2021 yılında çok önemli tarihi bir çalışmaya imza atan Büyükşehir Belediyesi, adeta tarihi yeniden yazmaya başladı. Büyükşehir Belediyesi desteğiyle başlayan İncesu’daki kazı çalışmalarında İç Anadolu’nun en büyük mozaik yapısına ulaşıldı.

Öte yandan Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle 2021 yılında da devam eden Keykubadiye Sarayı kazı çalışmalarında da çıkan eserler, Kayseri ve Türk kültürüne önemli katkılar sağlayacak.

KAZI ÇALIŞMALARINDA DÖRDÜNCÜ SEZON BİTTİ

Bu kapsamda Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü izinleri ile Kayseri Müzesi başkanlığında, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okşan Başoğlu’nun bilimsel başkanlığında ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi sponsorluğunda yürütülen kazı çalışmaları bu sene dördüncü sezonunu bitirdi.

Geçen sezonlara göre Hırkaköy mevkiinde çalışmalar daha uzun sürerken, hem daha verimli hem de daha zengin fosil yatağı olan Hırkaköy'de bu sene gergedan kafatası ve bir etçile (carnivora) ait olan bir kafatası ele geçirildi. Kazılarda kafatası fosillerin diğer iskelet parçalarına göre daha zor bulunan ve zamanla parçalanma ve deforme olmaları daha kolay materyaller olmasına rağmen, Yamula'da daha önceden bulunan fil kafatasları gibi gergedan ve etçile ait kafatası bulunması bu fosil yatağının önemini bir kez daha ortaya koydu.

Çalışmaların Bilim Merkezi’nde temizlik onarım ve konservasyon işlemleri için devam edeceği öğrenildi.



Haberi Sesli Oku
Vista Prime, konut, ofis ve ticari faaliyetleri kamusal bir düzlemde bir araya getirir.

İlginizi Çekebilir


16°

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.