Kimliklere veriler parmak izinden 'yerli sistem'le işleniyor

Kimliklere veriler parmak izinden 'yerli sistem'le işleniyor

2 milyon kimlik belgesi yerli parmak izi tanıma sistemiyle hazırlandı.

ANKARA (İGFA) - TC kimlik kartı, sürücü belgesi ve pasaport gibi belgeler Havelsan'ın mühendislik kabiliyetleriyle geliştirilen yerli parmak izi tanıma sistemiyle alınan verilerle düzenleniyor.

Parmak izi başta olmak üzere biyometrik verilerin milli yazılımlarla güvence altına alınması amacıyla geliştirilen Ulusal Biyometrik Veri Yönetim Sistemi'nin kullanımı yaygınlaşıyor.

İçişleri Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan habere göre, Biyoteksan tarafından Havelsan'ın mühendislik kabiliyetleriyle geliştirilen yerli parmak izi tanıma sistemi, ilk olarak 26 Mart 2021'de Göç İdaresi Genel Müdürlüğünde kullanıma alındı. Yaklaşık 1 yıllık sürede kayıtlı tüm göçmenlerin kimlik doğrulama ve sorgulama işlemleri yerli sistem üzerinden gerçekleştirildi.

Yerli parmak izi tanıma sistemi 7 Ocak 2022'de Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde 81 ilde kullanıma alındı. Kısa sürede TC kimlik kartı, sürücü belgesi ve pasaport olmak üzere yaklaşık 2 milyon kimlik belgesi yerli parmak izi tanıma sistemi kullanılarak hazırlandı.

Ulusal Biyometrik Veri Yönetim Sistemi Projesi kapsamında, olay yerinden alınan parmak izlerini de tespit etme özelliği olan yerli parmak izi tanıma sisteminin Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığında kullanıma alınmasına yönelik çalışmalara da başlandı.

Parmak izi tanıma konusunda yerli sermayenin korunması ve teknoloji kazanımı sağlanırken gelecek dönemde avuç içi, damar, yüz, iris, retina, ses gibi diğer biyometrik teknolojilerin de millileştirilmesi ve Ulusal Biyometrik Veri Ailesi'nin elde edilmesi hedefleniyor.

Geliştirilen milli biyometrik sistemleri yurt içinde ve dışında hayata geçirmek amacıyla Havelsan ve Polsan ortaklığında biyoteksan kuruldu.

Milli parmak izi tanıma sisteminin Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün ardından bu yılın sonunda Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığında kullanıma alınması hedefleniyor.



Haber Kaynak : igfa
SPOR 3.03.2022 12:31:23 0

İzmir’in 'çocuk haritası' ihtiyaçları belirleyecek

Türk-Japon dostluğu İzmit sahnesinde buluşuyor 

Mersin, öğrencilerin gözdesi olmaya devam ediyor

Türkiye genelinde kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

OGM'den tedbir ve duyarlılık çağrısı

Orman işçisi İbrahim Demir İzmir yangınında şehit düştü!

Aksaray’da Korkutan Yangın: Yalnız Yaşayan Yabancı Uyruklu Şahsın Evi Alevlere Teslim Oldu

Milletvekili Turan Yaldır’dan TBMM’de 3 Temmuz Vurgusu: “Bu sadece bir kulübe değil, Cumhuriyetimize saldırıydı!”

İletişim'den 'doğalgaz fiyatları' iddialarına yalanlama

Aksaray’da Huzurun Şifresi: Tedbir, Takip ve Kararlılık

ATV Mağduriyeti Gündemde: “Satılan Ürünün Arkasında Durulmuyor!”

Aksaray ve Niğde’nin katkısıyla büyüyen bir umut

Ü’de tam akreditasyon hedefi için yeni yol haritası belirlendi

BAŞKAN DİNÇER; ‘’BİZ KOCAMAN BİR AİLEYİZ’’

AKSARAY’DA ASBESTLİ BORULARIN DEĞİŞİMİ İLE HER SANİYEDE 100 LİTRE SUYUN KAYBI ÖNLENİYOR


ANKET

AKSARAY BELEDİYESİNİN HİZMETLERİNİ BEĞENİYORMUSUNUZ ?


EVET
% 60,06
HAYIR
% 33,45
KARARSIZ
% 6,48
Haberi Sesli Oku

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.