'Maarif Model' öğretimde PISA Yeterlik Düzeyleri raporlandı

'Maarif Model' öğretimde PISA Yeterlik Düzeyleri raporlandı

Millî Eğitim Bakanlığı'nca "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Matematik, Fen Bilimleri ve Türkçe Dersi Öğretim Programlarında Yer Alan Becerilerin PISA Yeterlik Düzeyleri ile İlişkilendirilmesi" raporu yayımlandı.

ANKARA (İGFA) - Millî Eğitim Bakanlığınca "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" adıyla bütüncül bir model anlayışıyla hazırlanan öğretim programlarından Ortaokul Matematik ve Fen Bilimleri ile İlkokul ve Ortaokul Türkçe Dersi Öğretim Programları'nın PISA matematik, fen ve okuma becerileri yeterlik düzeyleri ile ilişkilendirilmesi çalışması, öğretim programlarının uluslararası geçerliğinin ortaya konulması amacıyla yapıldı.

Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından nitel bir çalışma olarak tasarlanan araştırmada, betimsel tarama modeli tercih edildi. Verilerin analizinde ise içerik analizi yöntemi kullanıldı.

Araştırmanın amacı doğrultusunda Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Ortaokul Matematik ve Fen Bilimleri ile İlkokul ve Ortaokul Türkçe Dersi Öğretim Programları'nda yer alan kavramsal ve alan becerileri ile PISA matematik, fen ve okuma becerileri yeterlik düzeylerinin içeriksel ve yapısal özellikleri temel alındı. Verilerin okunması ve sınıflandırılması aşamalarına bağlı olarak yorumlama aşamasında iki veri kaynağındaki içerikler ve aralarındaki ilişkiler yorumlanarak anlamlı hâle getirildi ve sonuçları değerlendirildi.

VERİLERİN ANALİZİ ÜÇ AŞAMADA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Birinci aşamada Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Ortaokul Matematik ve Fen Bilimleri ile İlkokul ve Ortaokul Türkçe Dersi Öğretim Programları'nda yer alan kavramsal ve alan becerilerine odaklanılarak değerlendirildi.

İkinci aşamada bu öğretim programlarında yer alan öğrenme çıktıları ile öğrenme çıktılarının nasıl uygulanacağının ifade edildiği öğrenme-öğretme yaşantıları detaylı bir şekilde incelenip kavramsal ve alan becerilerinin PISA matematik, fen ve okuma becerileri yeterlik düzeylerinden hangi düzey ile ilişkilendirildiği gerekçeleri ile açıklandı. Üçüncü aşamada öğrenme çıktılarında kazandırılması hedeflenen kavramsal ve alan becerileri PISA yeterlik düzeylerine göre kodlandı, frekans analizleri yapılarak grafikler hazırlandı.

Elde edilen sonuçlara göre Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Matematik, Fen Bilimleri ve Türkçe Dersi Öğretim Programları'nın başarılı bir şekilde yürütülmesi hâlinde PISA yeterlik düzeylerinde ele alınan üst düzey becerileri geliştirmede etkili olabileceği ve söz konusu öğretim programlarının kademeli geçişinin tamamlanmasının ardından gerçekleştirilecek PISA döngüsünde yeterlik düzeylerinde artış görüleceği bekleniyor.

 "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Matematik, Fen Bilimleri ve Türkçe Dersi Öğretim Programlarında Yer Alan Becerilerin PISA Yeterlik Düzeyleri ile İlişkilendirilmesi" raporuna ulaşmak için TIKLAYABİLİRSİNİZ



Haber Kaynak : igfa
GÜNDEM 4.08.2024 14:59:24 0

Tatil yerleri sessiz, tüketici temkinli: 2025 yazı durgun geçiyor

Türkiye internette dünya ortalamasının üzerinde

Türkiye’nin ilk dijital su altı haritası hazırlanıyor

19. Ulusal Dağcılık Festivali, Büyükşehir’in katkılarıyla gerçekleşti

TAYK – Eker Olympos Regatta, 13. yılında rüzgârla yarışıyor

Kayseri Büyükşehir'den şoförler için yatırım

Kayseri Talas vizyonunu Yapı Fuarı'nda konuşturdu

Son 1 haftada 624 orman yangını

O ilde ormanlara giriş yasak!

Meteoroloji'den Doğu Karadeniz'e sel, batıya sıcak uyarısı

HAYDİ GENÇLER YAZ SENİNLE GÜZEL

Vali Kumbuzoğlu’ndan Sahipsiz Canlara Şefkat Eli: Aksaray’a Merhamet Yakıştı

Aksaray’da Doğaya 500 Kınalı Keklik Daha Salındı: Toplamda 16 Bin 500 Keklik Doğaya Bırakıldı

Hayvan Pazarları Kapatıldı, Üreticiler Zor Durumda: “Aşılar Zorunlu Olmalı”

Tarım İl Müdürü Demir’den Anız Yangını Uyarısı: “Toprağı da Geleceği de Yakıyoruz!”


ANKET

AKSARAY BELEDİYESİNİN HİZMETLERİNİ BEĞENİYORMUSUNUZ ?


EVET
% 60,06
HAYIR
% 33,45
KARARSIZ
% 6,48
Haberi Sesli Oku

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.