(Aksaray Olay Haber) Aksaray, ilçelik döneminden beri "Aksaray Havaalanı" rüyası ile yatıp kalktı ve bu rüyasını sürekli dillendirdi. Dönemin Aksaray Valisi Emir Durmaz, üçlü koalisyon hükümeti döneminde, siyasi tepkilere ve engellemelere rağmen dik durmuş ve havaalanı inşaatını başlatmıştı. Özel İdare bütçesi ve devlet desteği ile başlayan ve bitirilen Aksaray Havaalanı, açılacak sevinci yaşanırken, 2002 yılında iktidara gelen hükümetin, “Havaalanları zarar ediyor, yeni yapılanlar açılmayacak; açık olanların bazıları kapatılacak” şeklindeki açıklamalarının ardından, Aksaray’ın havaalanı rüyası sona ermişti.
Havaalanı pisti zamanla yıprandı, içinde hayvanlar otlandı, tahribat yapıldı. Tahrip edilmiş olsa bile, halihazırda pisti ve kulesi dahil her halükarda hazır halde bulunan Aksaray Havaalanı dururken, Ulaştırma Bakanı Aksaray ile dalga geçer gibi Niğde iline havaalanı yapılacağı müjdesini verdi. Bu durum, Aksaray halkını çok kızdırdı.
Hazır halde bulunan havaalanı açılmış olsa devlete daha az yük binecekken, Niğde iline yapılması planlanan havaalanının devlete büyük yük getireceğinin hesaplanmadığı dikkat çekerken, müjdeli haber Niğde halkını sevinçten uçururken, Aksaray halkını da uçanlara bakmaya zorladı.
Milletvekillerine tepkili olan Aksaray halkı, 2002 yılından beri göreve gelen tüm milletvekillerine karşı tepkilerini dile getirirken, milletvekillerinin bu tepkilere sessiz kalmaya devam ettiği görüldü. AK Parti ve MHP saflarında, Niğde iline yapılması müjdelenen havaalanı ile ilgili hiç konuşulmaması, açıklama yapılmaması dikkat çekerken, tepkiler çığ gibi artıyor.
Yeni Havalimanı Yatırımı Niğde’ye Gidiyor, Aksaray Yine Sahipsiz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından açıklanan yeni havalimanı projesinin Niğde’de hayata geçirileceği duyuruldu. Bu gelişme, yıllardır havalimanı talebini dile getiren Aksaray’da büyük bir hayal kırıklığı ve öfkeye neden oldu. Kentte bir kez daha “Niğde uçar, Aksaray bakar” gerçeği yankılanıyor.
Hızlı tren, otoban ve üniversite yatırımlarında olduğu gibi, havalimanı projesi de Aksaray yerine Niğde’ye yönlendirildi. Bu tablo Aksaray’da adeta bardağı taşıran son damla oldu. Vatandaşlar tepkilerini açıkça dile getiriyor:
“Bu şehir neden hep dışlanıyor? Bizim vekillerimiz ne iş yapar?”
Kentte yükselen tepkiler, doğrudan Aksaray milletvekillerine yöneldi. Vatandaşlar sosyal medyada, yerel basında ve sokakta aynı soruyu soruyor:
“Yıllardır bu şehir için neyin mücadelesi verildi?”
Milletvekillerinin Ankara'da etkisiz kaldığını ve Aksaray’ın masalarda temsil edilmediğini söyleyen vatandaşlar, sorumluluğu net bir şekilde adres göstererek yüklendi:
“Bugün Aksaray’ın havalimanı yoksa, bunun vebali doğrudan bu şehrin vekillerinin üzerindedir!”
Aksaray’da yıllar önce dönemin Valisi Emir Durmaz’ın çabalarıyla temeli atılan, altyapısı hazırlanan ve pisti tamamlanan havalimanı projesi, yıllardır atıl halde bekliyor. Üzerinde otların bittiği pist, bugün Aksaray’ın nasıl sahipsiz bırakıldığının sembolüne dönüşmüş durumda.
Vatandaşlar bu durumu şu sözlerle özetliyor:
“Bizim bitmiş pistimiz varken, sıfırdan Niğde’ye havalimanı yapılması akıl tutulmasıdır. Bu ihanettir, bunun izahı yoktur.”
Şehirdeki sivil toplum kuruluşları, sanayi temsilcileri ve kanaat önderleri de sessizliğini bozdu. Artan tepkiler sadece sosyal medya tepkisi değil; sanayi sitelerinde, köylerde, üniversite çevrelerinde, pazarlarda yankı bulan ciddi bir öfkeye dönüştü.
“Biz oy verirken varız ama yatırım yapılırken neden yokuz?” diyen vatandaşlar, bu duruma artık sessiz kalmayacaklarını söylüyor.
Aksaray halkı adına konuşan birçok vatandaşın ortak çağrısı şu:
“Milletvekillerinden artık açıklama değil, hesap bekliyoruz. Çünkü her geçen yıl Aksaray bir şeyler kaybediyor. Biz gelişen, büyüyen bir şehirken neden hep geriye düşüyoruz?”
Bu sorular yanıt bulmadıkça, Aksaray’da siyasi güvenin ciddi biçimde zedeleneceği açıkça görülüyor.