Sarıbal, TBMM'de Bursa'yı anlattı
Milli Park olan Uludağ’ın imara açılmak istendiğini kaydeden CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, Gemlik Körfezi’nde bir firmaya verilen derin deniz deşarj izni ile Marmara Denizi’nin müsilaj sorunun ağırlaşacağını iddia etti.
ANKARA (İGFA) - CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Bursa’da yaşanan üç önemli soruna dikkati çekti.
Yeni alınan bir karar ile Uludağ Milli Parkının, Alan Başkanlığının denetimine sokularak Sayıştay denetiminden çıkartılacağını belirten Milletvekili Sarıbal, karar ile Uludağ’ın tahrip edilmesinin hedeflendiğini söyledi. Sarıbal, şöyle devam etti:
1961 yılında Milli Park ilan edilen Uludağ Milli Parkı, yaklaşık 13 bin hektar alanı kapladığını ve aynı zamanda “Sakallı Akbaba” ve “Kaya Kartalı”nın önemli üreme noktası olduğunu belirten Sarıbal, "Çünkü, bugüne kadar Alan Başkanlığı’na geçtikten sonra turistik yerler, maden ve su kaynakları, koruma alanında olan yerler için çok sayıda maden ruhsatı verildi. Maden ruhsatı verilen yerlerde sular kirleniyor, endemik bitkiler yok ediliyor. Kısacası doğa tahribatı oluşturuluyor. Sadece Bursa ve ülkemiz için değil dünya için büyük bir değer olan Uludağ’ın ölüm fermanı olacak olan bu karardan dönülmelidir" dedi.
CHP’li Sarıbal, Bursa’nın Gemlik ilçesinde deniz kıyısında faaliyet gösteren MKS Marmara Entegre Kimya Sanayi A.Ş. adlı firmanın, kapasite artırımı talebinde bulunduğunu ve bu talebin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından kabul edildiğini ifade ederek, alınan kararla Gemlik Körfezinin müsilaj riski altına sokulduğunu kaydetti. Söz konusu proje ile adı geçen firma 5 bin 500 metreküp deniz suyunu soğutma amaçlı olarak kullanılacağını ve bu sıcak suyun Körfeze aktarılacağını ifade eden Sarıbal, çok geç olmadan, geri dönüşü olmayacak zararlar oluşmadan bu kararın iptal edilmesi gerektiğini söyledi.
Öte yandan Sarıbal, konuşmasının son bölümünde ise Mustafakemalpaşa’da Üçbeyli, Aralık ve Orta Mahallelerinin ortak kullanımında olan meranın 1600 dönümünün Jandarma Genel Komutanlığına verilmek istenmesini eleştirdi. Söz konusu meraların ilin en önemli meralarından olduğunu belirten Sarıbal, “Hayvancılığın temel sorunu yemdir. Yemin de iki kaynağı vardır. Biri tarım topraklarına ekilen yem bitkileri biri de mera. Mera olmadan hayvancılığı sürdüremezsiniz. Mera olmadan et, süt ve ona bağlı gıda ürünlerini ucuzlatamazsınız. Mera olmadan toplumun gıda egemenliğini ve gıda güvenliğini sağlayamazsınız. Ama ısrarla mera alanları talan ediliyor. Mustafakemalpaşa’da Üçbeyli, Aralık ve Orta Mahallelerinin ortak kullanımında olan yaklaşık 3 bin dekarlık mera alanın yarısından fazlası Jandarma Genel Komutanlığı’na verilmek isteniyor. Jandarma Genel Komutanlığının projesi çok iyi olabilir ama başka yer mi yok? 3 mahalle yararlanıyor. Bölgenin en iyi merası. Otlatmaya açık. Nitelikli. Yıllık 2 bin 500 – 3 bin civarında büyükbaş ve 7 bin küçükbaş hayvan otlatılıyor” diye konuştu.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.