'Seni sevmem demek, duygusal tehdit oluşturuyor'

'Seni sevmem demek, duygusal tehdit oluşturuyor'

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, özellikle aileleri tarafından şiddete uğrayan bebek ve çocukların beyin gelişimlerinin olumsuz etkilendiğine dikkat çekti.

İSTANBUL (İGFA)- Çocuğa yönelik şiddetin de içerisinde bulunduğu şiddet türünün literatürde “domestik şiddet” olarak geçtiğini belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Aile içi şiddet, kadına yönelik şiddet olduğu gibi korumasız ve savunmasız çocuklara ve erken çocukluk dönemindeki çocuklarda yönelik de olabiliyor. Burada beş şiddet türünden söz ediliyor: Fiziksel şiddet, fiziksel istismar, cinsel istismar, duygusal istismar ve duygusal ihmal"  dedi.

DUYGUSAL İHMALDE ÇOCUK SEVGİSİZ BIRAKILIYOR 

Fiziksel istismarın aç bırakmak, odaya hapsetmek şeklinde olabildiği gibi korkutmak ve tehdit ederek de gerçekleşebileceğini kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Çocuğu odaya kapatmak, seni yakarım diye korkutmak fiziksel istismar oluyor. Duygusal istismarda ise fiziksel şiddet olmuyor ama çocuk bir çok duygudan mahrum bırakılıyor, aç bırakılıyor. Örneğin, seni sevmem denilerek duygusal tehdide maruz bırakılabiliyor" dedi. 

İKİ ÖNEMLİ RUHSAL GIDA, SEVGİ VE GÜVENDİR

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Çocuğu  büyütürken yiyeceğini, içeceğini, ihtiyacı olan gıdasını yeterli ölçüde vermezsen hastalanıp gelişemez ve ani ölümler olur. Psikolojik olarak en önemli iki gıda vardır: Biri sevgi, diğeri güven. Çocuk sevgi ve güven gıdasını alamazsa, kendini güvende hissedemezse ve sevgisiz bir ortamdaysa o çocuk travmalar içinde büyür" dedi. 

ÇOCUK GÜVENDE HİSSETMEZSE OTİZM VE ŞİZOFRENİYE YOL AÇABİLİR 

0-6 yaş döneminde yaşanan şok yaşantıların, çocuğun kendini sevgisiz ve güvensiz hissetmesi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Hatta sevgisiz ve güvensiz bir çocuk literatürde şöyle anlatılır: Çocuk devamlı ağlar. Bu duruma, anne yoksunluğu sendromu deniyor. Yanına biri yaklaştığı zaman susar, bakar. Annesi değilse yine ağlamaya başlar.

Bu kimi zaman yaramazlık zannediliyor. Çocuk aslında güvenli bağlanma olmadığı zaman kendini ormanda terk edilmiş gibi hisseder. Şiddetle uyarılan çocuklarda çocuk kendini güvensiz ortamda hisseder. Çocukta güven değil, korku baskın duygu olur. Hayatında güvende hissetmediği için içine kapanır ve eğer bu durum uzun sürerse, sürekli ve devamlı haldeyse çocukluk otizmine ve çocukluk şizofrenine götürüyor.” uyarısında bulundu.

 



Haber Kaynak : igfa
İGF 3.12.2021 16:13:21 0

Antalyalılar Kadınlar Plajı’ndan büyük memnuniyet duyuyor

Konya’da aile şirketlerinin geleceği masaya yatırıldı

Bakan Yerlikaya: Yangınzedelere 21,6 milyon TL destek... Orman Yangınlarında 184 konut hasar gördü

Konya Selçuklu'da 'yeşil atölye' farkındalığı

Konya Selçuklu’dan sıfır atık için anlamlı atölye

İstanbul Bakırköy’de 'Emekliler Evi' açıldı

Sakarya’nın o sahilinde tarihte ilk kez mavi bayrak dalgalanacak

Sakarya’nın o sahilinde tarihte ilk kez mavi bayrak dalgalanacak... Kuzey sahillerinde yeniden mavi bayrak

Türk Sağlık Sen: Memur ve emekli maaşları enflasyona yetişemiyor

TOFAŞ’tan Karahan Efeoğlu transferi

MEB’den LGS ve YKS tercihlerine güçlü destek... 81 ilde Tercih Danışmanlığı Birimi kuruldu

Sakarya'da ana su alma hatlarına dalgıç temizliği

Konya Karatay'da öğrenciler 'Tabiat'ın içinde öğreniyor

İMO Bursa Şubesi’nden Çınarcık Barajı uyarısı!

Teknogirişim Rozeti Yönetmeliği Resmi Gazete'de... Teknogirişim Rozeti ile yenilikçi girişimler destekleniyor


ANKET

AKSARAY BELEDİYESİNİN HİZMETLERİNİ BEĞENİYORMUSUNUZ ?


EVET
% 60,06
HAYIR
% 33,45
KARARSIZ
% 6,48
Haberi Sesli Oku

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.