Cumartesi

29.9 °

Pazar

25.7 °

Pazartesi

21.8 °

Tartışılan kanun teklifi TBMM Komisyonu'nda kabul edildi

Tartışılan kanun teklifi TBMM Komisyonu'nda kabul edildi

Haberi Sesli Oku

Sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM'nin Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda kabul edildi. Muhalefet milletvekilleri teklifin kabul edilmesine tepki gösterdi.

ANKARA (İGFA) - Bir süredir kamuoyu güneminde olan Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM'nin ilgili komisyonundan kabul edildi. Muhalefet milletvekillerin teklifin kabul edilmesine tepki gösterdi. Teklifle, Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişikliğe gidilecek. Buna göre, Kanun'un amaçlarına "insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla" ifadesi eklenecek.

Sahipsiz hayvanlara ilişkin yürütülecek çalışmalarda, tereddüde mahal verilmemesi, kedi ve köpeklerin sahipli hayvan statüsüne alınabilmesi için Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi zorunluluğu bulunduğundan "sahipli hayvan" ve "sahipsiz hayvan" kavramları açık bir şekilde tanımlanacak.

Uygulamada tereddüde mahal verilmemesi amacıyla ve Kanun'daki "yakala-kısırlaştır-sal" metodunun kaldırılması nedeniyle hayvan bakımevi tanımında uyum değişikliği yapılacak. Hayvan bakımevinin tanımı, "Bakanlıktan izin alınmak suretiyle kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği bir tesis" şeklinde değiştirilecek.

TBMM'nin resmi internet sitesinde de yer alan ayrıntıkara göre; sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların hayvan bakımevlerine toplanması ve buralarda rehabilite edilerek sahiplendirilinceye kadar bakılacak olması sebebiyle bakımevleri dışında bir hayvana bakmanın onun yasal sorumluluğunu alarak sahiplenilmesi suretiyle mümkün olabileceği ilkesi kabul edilecek. Kanunun ilkeleri arasında yer alan "Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir." ifadesi yürürlükten kaldırılacak.

Hiçbir maddi kazanç ve menfaat amacı gütmeksizin, sadece insani ve vicdani sorumluluklarla, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanları sahiplenmek isteyen ve Kanun'da öngörülen koşulları taşıyan gerçek ve tüzel kişilerin teşviki ve bu kapsamda eş güdüm sağlanması esas olacak.

Yerel yönetimler, gönüllü kuruluşlarla iş birliği içerisinde, sahipsiz hayvanların sahiplendirilinceye kadar bakılmaları için hayvan bakımevleri kurarak onların bakımlarını ve tedavilerini sağlayacak, eğitim çalışmaları yapacak.

Hayvan bakımevlerine alınan hayvanlardan rehabilite edilen köpekler sahiplendirilinceye kadar bu yerlerde barındırılacak. Doğru ve güncel veri sağlanabilmesi amacıyla hayvan bakımevlerine alınan hayvanlar Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilecek.

TEŞVİK VE İDARİ TEDBİRLER

Bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 9. maddesindeki "Hayvanlara ötenazi yapmak yasaktır. Ancak, hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında, akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda, davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda veteriner hekim tarafından ötenazi yapılmasına karar verilebilir. Ötenazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır." hükümleri uygulanacak.

Yerel yönetimler sahipsiz köpeklere ilişkin yürüttüğü iş ve işlemlerde Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi kapsamında gerekli idari tedbirleri almaya yetkili olacak.

Hayvanlara yapılacak müdahalenin sadece tıbbi gerekçelerle değil Kanunda yer alan diğer istisnai durumlarda da yapılabilmesine imkan sağlanacak.

"Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanların bakımevi dışında bir yere terk edilmesi veya bakımevinde barındırılan köpeği bakımevi dışında bir yere bırakmak" fiilleri yasak kapsamına alınacak. Böylece sahipsiz hayvanların toplanması, hayvan bakımevlerine götürülmesi ve bu hayvanların sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevi bünyesinde bakılmasına ilişkin hükümlerin uygulanmasının ve yerel yönetimlerin görev ve sorumluluklarını eksiksiz olarak yerine getirmelerinin sağlanması amaçlanacak.

İl Hayvanları Koruma Kurulunun görevleri arasına, sahipsiz hayvanların korunmasına yönelik yürütülen çalışmaların yanı sıra insan, hayvan ve çevre sağlığını korumaya yönelik olarak sahipsiz hayvanlardan kaynaklı sorunları belirlemek ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerileri üretmek eklenecek.

Düzenlemeyle başta yerel yönetimler olmak üzere diğer ilgili kurum ve kuruluşlara yapılacak desteğin kapsamı genişletilecek. Buna göre de insan, hayvan ve çevre sağlığının korunması amacıyla bakımevleri, hastaneler ve ameliyathaneler kurmak; bunlara ilişkin ilaç, alet ve ekipmanları temin etmek ile bakımevlerinde bakım, rehabilitasyon ve sahiplendirme gibi faaliyetleri yürütmek için başta yerel yönetimler olmak üzere diğer ilgili kurum ve kuruluşlara teşvik veya Bakanlıkça uygun görülen miktarlarda mali destek sağlanacak.

ÖDENEKLER BAŞKA BİR AMAÇ İÇİN KULLANILAMAYACAK

Hayvanları korumaya yönelik hükümlere aykırı hareket eden veya sahiplendiği hayvanların bakımını ciddi şekilde ihmal eden ya da onlara ağrı, acı veya zarar veren kişilerin denetimle yetkili merci tarafından hayvan bulundurması yasak olacak ve hayvanlarına el konulacak. Söz konusu hayvanlardan sahiplendirilme niteliği olanlar sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevinde barındırılacak.

Caydırıcılığın sağlanması amacıyla sahipli hayvanın sahibi tarafından terk edilmesi kabahatine ilişkin idari para cezası hayvan başına 2 bin liradan 60 bin liraya çıkarılacak. Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanları bakımevi dışında bir yere terk eden veya bakımevinde barındırılan hayvanı bakımevi dışında bir yere bırakanlara ise hayvan başına 50 bin lira idari para cezası verilecek.

Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 25 bini aşan belediyeler, sahipsiz veya güçten düşmüş ya da tehlike arz eden hayvanların korunması ve sahiplendirilinceye kadar bakımının yapılması ile rehabilitasyonunun sağlanması amacıyla hayvan bakımevleri kuracak. Belirtilen hayvanlar, ilgili belediyeler tarafından hayvan bakımevine götürülecek. Hayvan bakımevi kurma zorunluluğu olmayan belediyeler ile il özel idareleri, sorumluluk alanındaki bu hayvanları en yakın hayvan bakımevine götürecek.

Belirtilen kaynağı ayırmayan belediye başkanı ve meclis üyeleri ile ayrılan kaynağı hayvan bakımevi kurmak, sahipsiz hayvanları toplamak, rehabilite etmek veya sahiplendirilinceye kadar bakmak için harcamayan veya bu kaynağı başka amaçlar için sarf eden belediye başkanı ve belediye yetkililerine 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Söz konusu belediyeler 31 Aralık 2028'e kadar belirtilen hayvan bakımevlerini kurmakla ve mevcut bakımevlerinin koşullarını iyileştirmekle yükümlü olacak.

Belediyeler, 31 Aralık 2028'e kadar hayvan bakımevleri kurmak, rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmek ve sahipsiz hayvanlara sahiplendirilinceye kadar bakmak için kesinleşmiş en son bütçe gelirlerinin binde 5'i oranında kaynak ayıracak. Bu oran, büyükşehir belediyelerinde binde 3 olarak uygulanacak. Ayrılan ödenekler başka bir amaç için kullanılamayacak.

Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını en geç 31 Aralık 2025'e kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldırmak zorunda olacak.

Teklifle, sokakta bakıma ve korunmaya ihtiyacı olacak sahipsiz hayvan bulunmaması amaçlandığı için Hayvanları Koruma Kanunu'ndaki "yerel hayvan koruma görevlileri"ne ilişkin hüküm yürürlükten kaldırılacak. Muhalefet milletvekilleri teklifin kabul edilmesine tepki gösterdi.



Haber Kaynak : igfa
ASÜ’lü öğrenciler Hasan Dağı’nda bilim ve doğa dolu iki gün geçirdi

ASÜ’lü öğrenciler Hasan Dağı’nda bilim ve doğa dolu iki gün geçirdi

Karacabeyli Futbolcular Saldırdı, Aksaray Seyircisiz Kaldı!

Karacabeyli Futbolcular Saldırdı, Aksaray Seyircisiz Kaldı!

Solingen’de İşsiz Şantiyelere Park Yasağı: Vatandaş Tepkili

Solingen’de İşsiz Şantiyelere Park Yasağı: Vatandaş Tepkili

Aksaray’da “Sağlık İçin Hareket Et” Yürüyüşü Gerçekleştirildi

Aksaray’da “Sağlık İçin Hareket Et” Yürüyüşü Gerçekleştirildi

Daire Satışlarında Büyük Denetim Başladı: Usulsüz Bildirim Yapanlara Vergi Şoku!

Gerçek Satış Değeri Takibi Artık Dijital Sistemle

ASÜ ile Türkiye Gastronomi Federasyonu Arasında İş Birliği Protokolü

ASÜ ile Türkiye Gastronomi Federasyonu Arasında İş Birliği Protokolü

Vali Kumbuzoğlu: “Milli Eğitim Akademisi, geleceğin öğretmenlerini şekillendirecekstratejik bir merkezdir”

Vali Kumbuzoğlu Milli Eğitim Akademisi'nde İncelemelerde Bulundu

Ahmet Koçaş Seriksporlu futbolcunun küfürlü söylemine sert tepki: gösterek "Aksaray’a yapılan açık bir saygısızlık!"

Ahmet Koçaş Yazılı basın Açıklaması Yaptı

ASÜ’de uluslararasılaşma adımları güçleniyor

ASÜ’de uluslararasılaşma adımları güçleniyor

Aksaray'da Okul Servisi ile Motosiklet Çarpıştı:

Aksaray'da Okul Servisi ile Motosiklet Çarpıştı:

AK Parti İl Başkanı Hamza Aktürk ve Aksaray Barosu, yayımladıkları mesajlarla avukatların toplumdaki önemine vurgu yaptı

5 Nisan Avukatlar Günü Aksaray’da Mesajlarla Kutlandı

Ticaret Bakanı Bolat'tan A Haber'de vatandaşlara çağrı: 2 Nisan günü alışveriş yapalım.

2 Nisan günü alışverişe çıkın

BELEDİYE BAŞKANI DİNÇER VE EŞİ MERVE DİNÇER, TEKNE ORUCU TUTAN ÇOCUKLARIN HEYECANINA ORTAK OLDU

TEKNE ORUCU TUTAN ÇOCUKLARA HEDİYELER BAŞKAN DİNÇER VE EŞİNDEN GELDİ

ASÜ’de 14 Mart Tıp Bayramı Coşkuyla Kutlandı

ASÜ’de 14 Mart Tıp Bayramı Coşkuyla Kutlandı

4.5) lt Sahte Votka

4.5) lt Sahte Votka Ele Geçirildi

Aksaray İl Jandarma Komutanlığı, şehirlerarası yolcuların daha güvenli ve düzenli hale getirilmesi amacıyla sivil trafik denetimlerine aralıksız devam ediyor. Trafik kazalarını ve can kayıplarını en az indirmeyi gözeten denetimler

Aksaray İl Jandarma Komutanlığından Sıkı Denetim: Yolcu Otobüslerinde Sivil Trafik Uygulaması

Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı talimatları doğrultusunda, Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince 10-16 Şubat 2025 tarihleri arasında

Aksaray'Narkotik Operasyonu

AKSARAY, KENTSEL DÖNÜŞÜMLE DAHA GÜVENLİ VE MODERN BİR ŞEHRE DÖNÜŞÜYOR

Aksaray'da RİSKLİ YAPILAR BİRER BİRER YIKILIYOR

BAŞKAN DİNÇER “TOPLUMUN HER KESİMİNE YÖNELİK SOSYAL DESTEK PROGRAMLARIMIZ DEVAM EDİYOR”

AKSARAY BELEDİYESİNDEN KADINLARA YÖNELİK PSİKODRAMA EĞİTİMİ

Evren Başkan Dinçer"“Basın, bir milletin müşterek sesidir. "

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde Cam Teras’ta Büyük Buluşma

Ticaret Bakanlığı denetimlerinde uygulanan İdari Para cezaları 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren %43.93 oranında artırıldı.

İdari Para cezaları 1 Ocak'ta uygulanacak

Bursa’da “köklerden geleceğe” bilim ve gençlik buluşması


GÜNDEM

Başkan Bozbey: Dağ yöresi turizmle ve doğayı kirletmeyen işletmelerle kalkınacak


GÜNDEM

Bursa’nın asırlık bıçak ustalığı bu fuarda öne çıkacak


GÜNDEM

İstatistiklerle 'Gençlik Raporu' yayımlandı... Türkiye, AB’den daha genç!


GÜNDEM

Cittaslow Türkiye Ulusal Ağ Toplantısı Safranbolu’da gerçekleştirildi


GÜNDEM

ANASİAD: İşsizlikteki düşüş sevindirici


GÜNDEM

Bursa Osmangazi’de engelli bireylerin annelerine emeklilik hakkı verilsin çağrısı


GÜNDEM

BTÜ’nün çevreci projesi Avrupa’dan destek aldı


GÜNDEM

Nisan'da 191 bin 983 taşıt trafiğe katıldı... Toplam taşıt sayısı 32 milyona yaklaştı


GÜNDEM

İzmir’in 'otizm' projeleri örnek gösterildi


GÜNDEM

Bakan Işıkhan: İşsizlik son 25 yılın en düşük seviyesinde


GÜNDEM

Türkiye’de işsizlik oranı ilk çeyrekte yüzde 8,2’ye geriledi... Genç nüfusta işsizlik azaldı!


GÜNDEM

İzmir Narlıdere Belediyesi esnafa bayrak dağıttı


GÜNDEM

İstanbullu çiftçilere karşılıksız destekler sürüyor


GÜNDEM

Manisa’da toplu taşıma devrimi


GÜNDEM

TBMM Zirai Don Araştırma Komisyonu üye seçimi 'Resmi'leşti


GÜNDEM

Cumhurbaşkanı Erdoğan: HÜRJET ile yeni başarı hikâyesi yazacağız


GÜNDEM

Marcin, ilk Türkiye turnesinde İzmirlileri büyüledi


GÜNDEM

BTÜ’lü Akademisyen'den Yabancı Dil Eğitimi'nde büyük başarı


GÜNDEM

KEÇ-TİM Akreditasyon eğitimlerini başarıyla tamamladı


GÜNDEM

Türkiye’de konut satışları Nisan'da yüzde 56,6 arttı... Yabancılara satışta Ruslar önde


GÜNDEM

Aksaray

17.05.2025

  • İMSAK 03:44
  • GÜNEŞ 05:24
  • ÖĞLE 12:45
  • İKİNDİ 16:37
  • AKŞAM 19:57
  • YATSI 21:30
  • BIST 100

    9668,36%1,33
  • DOLAR

    38,81% 0,36
  • EURO

    43,29% -0,25
  • GRAM ALTIN

    3996,59% -0,90
  • Ç. ALTIN

    6506,72% 0,56

@ Bizi Takip Edin

2. Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Sarıyer 34 25 2 7 58 82
2.Batman Petrolspor 34 26 6 2 40 80
3.Kastamonuspor 1966 34 19 3 12 28 69
4.Adana 1954 FK 34 19 7 8 32 65
5.Altınordu 34 16 7 11 22 59
6.Tuzlaspor 34 15 11 8 1 53
7.İskenderunspor 34 13 10 11 11 50
8.1461 Trabzon FK 34 13 13 8 7 47
9.Fethiyespor 34 11 13 10 -8 43
10.24 Erzincanspor 34 10 13 11 -7 41
11.Kırklarelispor 34 10 14 10 -2 40
12.Ankaraspor 34 10 15 9 4 39
13.İnegölspor 34 10 13 11 -9 38
14.Kepez Belediyespor 34 9 16 9 -9 36
15.Isparta 32 Spor 34 7 15 12 -18 33
16.Karaköprü Belediyespor 34 7 19 8 -13 29
17.Altay 34 10 20 4 -31 25
18.Afjet Afyonspor 34 0 33 1 -106 -5
1.Serik Belediyespor 34 22 4 8 50 74
2.Elazığspor 34 22 6 6 38 72
3.68 Aksaray Belediyespor 34 21 6 7 31 70
4.Menemen Belediyespor 34 19 8 7 25 64
5.Vanspor FK 34 18 8 8 26 62
6.Karacabey Belediyespor 34 17 10 7 12 58
7.Beyoğlu Yeni Çarşı 34 16 10 8 19 56
8.Bucaspor 1928 34 15 13 6 -5 48
9.Ankara Demirspor 34 11 9 14 10 47
10.Erbaaspor 34 14 15 5 -10 47
11.Karaman FK 34 10 10 14 4 44
12.Arnavutköy Belediyespor 34 10 13 11 -9 41
13.Somaspor 34 11 16 7 -1 40
14.Yeni Mersin İdmanyurdu 34 8 19 7 -20 31
15.Belediye Derincespor 34 7 17 10 -28 31
16.Diyarbekirspor 34 7 17 10 -23 31
17.Nazilli Belediyespor 34 4 26 4 -60 13
18.Giresunspor 34 1 26 7 -59 1
1.Sarıyer 34 25 2 7 58 82
2.Batman Petrolspor 34 26 6 2 40 80
3.Kastamonuspor 1966 34 19 3 12 28 69
4.Adana 1954 FK 34 19 7 8 32 65
5.Altınordu 34 16 7 11 22 59
6.Tuzlaspor 34 15 11 8 1 53
7.İskenderunspor 34 13 10 11 11 50
8.1461 Trabzon FK 34 13 13 8 7 47
9.Fethiyespor 34 11 13 10 -8 43
10.24 Erzincanspor 34 10 13 11 -7 41
11.Kırklarelispor 34 10 14 10 -2 40
12.Ankaraspor 34 10 15 9 4 39
13.İnegölspor 34 10 13 11 -9 38
14.Kepez Belediyespor 34 9 16 9 -9 36
15.Isparta 32 Spor 34 7 15 12 -18 33
16.Karaköprü Belediyespor 34 7 19 8 -13 29
17.Altay 34 10 20 4 -31 25
18.Afjet Afyonspor 34 0 33 1 -106 -5
1.Serik Belediyespor 34 22 4 8 50 74
2.Elazığspor 34 22 6 6 38 72
3.68 Aksaray Belediyespor 34 21 6 7 31 70
4.Menemen Belediyespor 34 19 8 7 25 64
5.Vanspor FK 34 18 8 8 26 62
6.Karacabey Belediyespor 34 17 10 7 12 58
7.Beyoğlu Yeni Çarşı 34 16 10 8 19 56
8.Bucaspor 1928 34 15 13 6 -5 48
9.Ankara Demirspor 34 11 9 14 10 47
10.Erbaaspor 34 14 15 5 -10 47
11.Karaman FK 34 10 10 14 4 44
12.Arnavutköy Belediyespor 34 10 13 11 -9 41
13.Somaspor 34 11 16 7 -1 40
14.Yeni Mersin İdmanyurdu 34 8 19 7 -20 31
15.Belediye Derincespor 34 7 17 10 -28 31
16.Diyarbekirspor 34 7 17 10 -23 31
17.Nazilli Belediyespor 34 4 26 4 -60 13
18.Giresunspor 34 1 26 7 -59 1

Bursa’da “köklerden geleceğe” bilim ve gençlik buluşması

Bursa’da “köklerden geleceğe” bilim ve gençlik buluşması

Marmara ve Ege'ye kuvvetli yağış uyarısı

Marmara ve Ege'ye kuvvetli yağış uyarısı

AKSARAY’DAN DÜNYAYA ORTAK MESAJ

AKSARAY, FİLİSTİNLİ BELEDİYE BAŞKANLARINI KURAKLIK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ZİRVESİ’NDE AĞIRLIYOR

Ertürk “Bu Süreci Sessizlikle Geçiştiremezsiniz!”

Aksaray Valiliği’ne 20 Mayıs’a Kadar Süre Verildi

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.