Veri sızıntısı iddialarına e-yalanlama!

Veri sızıntısı iddialarına e-yalanlama!

Haberi Sesli Oku

İletişim'den 'Analogdan Dijitale Fotoğrafın Yolculuğu'

İletişim'den 'Analogdan Dijitale Fotoğrafın Yolculuğu'

Tunceli ve Ovacık belediye başkanları görevden uzaklaştırıldı

Tunceli ve Ovacık belediye başkanları görevden uzaklaştırıldı

Prof. Dr. Özdağ: Aynı desteği İmamoğlu'na da vereceğiz

Prof. Dr. Özdağ: Aynı desteği İmamoğlu'na da vereceğiz

Çorlu'da silahlı saldırıda hayatını kaybetti! Teknik Direktör Ersin Aka öldürüldü

Çorlu'da silahlı saldırıda hayatını kaybetti! Teknik Direktör Ersin Aka öldürüldü

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü (NVİGM) ile Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi'nden (MERNİS) kimlik ve adres verilerinin e-devlet kapısından sızdırıldığına dair yalan haberlere ilişkin açıklamalar yaptı.

ANKARA (İGFA) - Nüfus Genel Müdürlüğü, bazı sosyal medya hesapları üzerinden yapılan paylaşımlarda "e-Devlet verilerinin sızmış olduğu, sızan veriler arasında kimlik fotoğraflarının ve güncel adreslerin de var olduğu" iddiaları nedeniyle açıklama yapılmasının gerekliliğine dikkati çekti.

Emniyet Teşkilatı siber ve istihbarat birimlerince 3 ay önce yapılan operasyonların değerlendirilmesinde, bu tür paylaşımların bir oltalama ve dolandırıcılık yöntemi olduğu, aynı konuların yeniden gündeme getirilerek devlet büyüklerine ait fotoğraf ve kişisel bilgilerin görüntü düzenleyici programlar vasıtasıyla çipli kimlik kartına yerleştirilip paylaşılmak suretiyle bir sızıntı olduğu görüntüsünün verilmeye çalışıldığı belirtildi.

Kimlik ve adres verilerinin sızdırılmasına yönelik herhangi bir zafiyetin bulunmadığını ve veri tabanlarında çipli kimlik kartı görsellerinin yer almadığı açıklamada, "Yapılan testler sonucunda NVİGM'nin güvenlik sistemlerinin çok iyi olduğu raporlanmış, ayrıca verilerin sızdırılmasına yönelik herhangi bir zafiyetin olmadığı tespit edilmiştir. NVİGM veri tabanlarında fotoğraflı çipli kimlik kartı görselleri de yer almamaktadır. Devletin kurumlarına karşı güveni zedelemeye yönelik ve vatandaşlarımızı paniğe sevk eden bu tür asılsız haberleri yayan kişi/kişiler hakkında Bakanlığımız Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından suç duyurusunda bulunulacaktır" ifadelerine yer verildi.

Öte yandan e-Devlet Kapısı Veri Sızıntısı İddiaları Hakkında bir başka açıklamada Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı'ndan e-devlet kapısı sosyal medya hesabından yapıldı.

Yapılan detaylı kontrollerde e-Devlet Kapısı alt yapısında herhangi bir veri sızıntısına rastlanılmadığının altı çizilen açıklamada, 12 Nisan 2022 tarihinde ortaya atılan e-Devlet Kapısı veri sızıntısı iddiaları gerçeği yansıtmadığı beilrtilirken, e-Devlet kapısının vatandaşlara yönelik nüfus, Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı görseli, biyometri, aile, eğitim, çalışma veya sağlık verisi gibi verileri tutmamaktadır; bu verileri tutan sistemleri erişim sağlayan bir kapı niteliğinde olduğu kaydedildi.

Dijital mecraları kullanırken veri mahremiyeti ile parola ve cihaz güvenliği konularında bireyler tarafından alınacak en etkin koruma yöntemi olduğu vurgulanan açıklamada, "Dijital altyapılarımızın güvenliği ve bireylere yönelik siber güvenlik farkındalığı çalışmalarında tüm kurumlarımız iş birliği içinde faaliyet yürütmektedir" ifadeleri kullanıldı.

https://twitter.com/dijital/status/1514016869820289028


Haberi Sesli Oku
Vista Prime, konut, ofis ve ticari faaliyetleri kamusal bir düzlemde bir araya getirir.

İlginizi Çekebilir


17.2°

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.