Tarih: 26.07.2022 23:28

Yerli ve milli buğdayın Aksaray’da ekiminin yaygınlaştırılması hedefleniyor

Facebook Twitter Linked-in

Aksaray’da deneme üretimi yapılan ekmeklik buğdayın hasadı düzenlenen tarla gününde gerçekleştirildi. 

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünce (TAGEM)  yürütülen ‘Yerli ve Milli Tohumlarımızın Ulaşmadığı Çiftçi Kalmasın’ programı kapsamında ‘Halis’ adı verilen ekmeklik buğdayın deneme üretimi hasat edildi. 

Aksaray merkeze bağlı Gökçe köyünde Mustafa Uz adlı çiftçiye ait 6 dekar alanda deneme ekimi yapılan buğdayın hasat töreninde konuşan Vali Aydoğdu; ‘Halis’ ekmeklik buğdayın Aksaray iklim şartlarına uygun rekoltesi yüksek ve tüm standartlarda ekmek olmaya uygun bir özellik taşıdığını söyledi.

Yerli ve milli buğdayın yeni ekim sezonunda Aksaray’da ekimi için çiftçilerin teşvik edileceğini ifade eden Vali Aydoğdu; “Un verimi, rekolte değeri ile yerli buğday çeşidi olan ‘Halis’ ekmeklik buğdayın deneme ekimi Tarım müdürlüğümüz kontrolünde yapıldı. Dekar başına normal şartlarda 300-400 kg alınırken yeni ürün çeşidi olan ‘Halis’ buğday da bu 1.200 kg’a ulaşıyor. Bunu Aksaray’da yaygınlaştıracağız. Yüzde yüz yerli ve milli yeni buğday çeşidimiz hayırlı uğurlu olsun”dedi.

-Alternatif ürünler denemeliyiz

Milli ve yerli olarak ekimi yapılan halis buğdayın hasadını hep birlikte yaptıklarını anlatan Vali Aydoğdu; konuşmasında zamanın hızlı aktığını bu nedenle zamanın ruhuna göre hareket edilmesinin büyük önem taşıdığın söyledi. 

Mustafa Uz’a ait 6 dekar alanda deneme ekimi yapılan ‘Halis’ ekmeklik buğdayın hasatı gerçekleştirildi. 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —