Günümüzün en büyük problemi ekonomi ve bütün toplum bunun üzerinde yoğunlaşmış durumda. Bu aralar toplumun gözü ekonomi haricinde hiçbir şey görmüyor; haklılarda.
Ancak, yapmış olduğum izlenimler, araştırmalar, takip ettiğim haberlerde; bazı illere havaalanlarının yapıldığı ve hatta faaliyete geçtiklerini, ülkenin bir vatandaşı olarak bizleri son derece gururlandırmaktadır. Ancak bir taraftan da bir Aksaraylı olarak hüzünlenmekteyim. Neden mi?
Dönemin Aksaray Valisi Sayın Emir DURMAZ’ ın önderliğinde, Yapılcan mevkiinde “arazisi tahsis edilmiş, pistinin bütün altyapıları tamamlanmış ve hatta en son şeklini almış, stabilizesi atılmış, adari binasının karkası bitmiş ve kulesi dahi yapılmış” hava limanımızı aradan 20 yıl gibi uzun bir süre geçmesine rağmen bitiremedik, süreç içerisinde de yapılmasına engel olunarak atıl halde bırakıldı. Devletin onca parası heba edildi. Yani, kusura bakmasınlar ama dönemin siyasetçilerinin basiretsizliği devleti çok büyük zarara uğratmıştır.
Yine de hava limanının yapılması için bir ihtimal daha var. Çünkü arazi, pist, bina ve kule hala ayakta ve yapılacak inşaat işlemleri ile faaliyete geçecek düzeye getirilebilir.
Şimdi diyeceksiniz ki; bu zamanda Aksaray’ın havaalanı problemin ne alakası var diyeceksiniz.
Sayın okurlarım; Aksaray nüfus yoğunluğuna göre, Türkiye’ de Adana’ dan sonra, en fazla yurt dışında işçisi olan ve yurt dışı ile bağlantısı olan 2 nci şehir. Ayrıca başta İstanbul olmak üzerek bütün metropollerde en fazla nüfus yoğunluğu olan 20 ilden bir tanesi. Bunlar nüfus yoğunluğu ile ilgili en önemli iki kriter. Bunun yanında, ilimizin Jeopolitik konumu açısından da ülkemizin doğu ve batıyı, kuzey ve güneyi birbirine bağlayan bir konumda olması diğer bir kriter. Bunların yanında, Mercedes Benz, Brissa, Colins, Sütaş gibi gerek uluslararası ve gerekse ulusal bir çok fabrikanın lojistik faaliyetlerinin çok kısa sürede gerçekleşmesini sağlar ve üretim faktörlerinde etkili olur. Aynı zamanda yeni onaylanan, SULTANHANI, ESKİL ve ORTAKÖY ORGANİZE SANAYİ’ lerinde ilerde faaliyet gösterecek uluslararası fabrikalarında lojistik faaliyetlerinin çok kısa sürede yapılmasını sağlayacaktır.
Bu kriterler çok az gibi görünen ancak çok önemli kriterlerdir. Bunlar çoğaltılabilir.
Bazı siyasi cenahlar diyorlar ki: Aksaray Konya’ ya yakın, Kayseri’ye yakın, Ankara’ya yakın, Nevşehir’ e yakın buralarda hava limanı var. Dolayısı ile Aksaray lüks gelir ve doğru dürüst çalışmaz diyorlar. Beyler, Aksaray’ ın yurt dışındaki işçisi Konya’ dan da, Kayseri’ den de, Nevşehir’ den de ve hatta başkent Ankara’ dan da daha fazla. Bırakın ulusal faaliyetleri, uluslararası uçuşlar dahi ulusaldan daha fazla olur. Lütfen Aksaray’ın bilgilerini bilmeden, araştırmadan hüküm yürütmeyin. En son yapılan havaalanlarına bakın. Rize-Artvin Havaalanı, Trabzon’a kaç kilometre. Tokat Havaalanı Sivas’a kaç kilometre. Diğerlerine bakalım. Siirt Batman’a kaç kilometre.Şırnak’a kaç kilometre. Batman Diyarbakır’a kaç Kilometre. Bu örnekler doğuda birkaç il. Batıdakileri saymıyorum bile. Bu örnekler o kadar çoğaltılabilir ki anlatamam.
Burada siyasi otorite ile birlikte, başta Vali Bey olmak üzere yerel yönetime çok iş düşmektedir. Çünkü çürümeye terkedilerek, devleti milyonlarca lira zarara uğratmaktansa hazır yapılmış olan hava limanı inşaatının bitirilmesi gerekir. Hem hazineye yazık hem Aksaray halkına yazık. Bu memleket iyi ve güzel şeylere layık beyler. Lütfen şapkalarınızı önünüze koyun bir kez daha düşünün. Çıkın artık Şu Konya, Kayseri, Niğde illerine bağlı kalmaktan. Bakın büyüyoruz, gelişiyoruz neden daha medenice gelişmeyelim. Özellikle siyasi cenaha söylüyorum. Ülkemiz bir yıl sonra seçime gidiyor. Şimdi tam zamanı.
Bu arada hızlı tren işinden önce Aksaray’ı Ulukışla’ ya bağlayacak olan tren yolu için de lütfen Ulaştırma Bakanı ile irtibata geçin. Organize Sanayi için bunun olması olmazsa olmaz artık. Çünkü Ulukışla hattı olursa üretici direk Mersin Limanına ulaşmış olacaktır.
Lütfen bu yazılarımızı dikkate alın da artık şu güzel memleketimizin temel sorununu çözün. Otoban da başarısız olduk. Bari bunda başarılı olalım. Hiç kimse farkında değil ama Otobanın da acısını zamanla çok çekeceğiz.
Hepinize saygılar sunarım.
İlhan MERCAN