Ekonomik özgürlük, destek ve eşitlik sağlandığında, üretim artar. Üretici, oluşan tekellerden korunursa, artış istikrarlı bir şekilde artmaya devam eder. Üreticinin, nerede neyi üreteceği bir plana bağlanırsa üreteci asla zarar etmez. Büyük, orta ve küçük çiftçi ayırışımını kaldırmak şart. Özellikle orta ve küçük çiftçinin pazarlama sorunu kooperatif kurdurularak ortadan kaldırılmalıdır. Kooperatifler üreticiler arasında dengeyi tesis eder. Ayrıca çiftçinin motivasyonunu sağlar. Aynı zamanda Ziraat Odalarını ve Ziraat Odalar Birliğini güçlendirmek, kurumsal hale getirerek yetkilerini artırmak lazım.
Ziraat Odaları Birliği başta olmak üzere, bütün birlikleri partilerin arka bahçesi olmaktan kurtararak, kurumsallaştırmak, demokrasiye ve üretime en büyük katkıyı sağlar. İş birliğini kolaylaştırır, çiftçinin kendi kurumuna ve devletine güveni arttığından daha çok çalışır, daha çok üretir. Rekabetçiliğin korunmasını sağlayan kuruluşlar ve kuralların geliştirilmesi bütün üretenleri kapsamalıdır. Dolaysıyla Milli Üretim Birliği kurulmuş olur. Üretenlerin tamamına aynı kolaylığı sağlamak, aynı ilgiyi ve aynı desteği vermek, kapsayıcılık anlamına gelmektedir. Dolaysıyla desteklemede gerçek eşitlik sağlanır.
Milli Üretim Birliği’nin sağlanması içinde, Devlet Planlama Teşkilatı ile Türk Standartlar Enstitüsünün kurum haline getirilerek, bilimsel çalışması sağlanırsa en isabetli en doğru iş yapılmış olur. Dünyada ki ekonomik gelişmelerle, üretimin nasıl artırıldığına ayak uydurabilmek içinde kurumların başına ehliyet ve liyakat sahibini getirmek, kurumlar üzerinden siyaset yapmayı kaldırmak üreticiye, en büyük en doğru hizmet yapılmış olacaktır. Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok, basiretli idareciler özellikle Kanada’yı incelediklerinde, Dünya’nın en yüksek veriminin nasıl alındığını göreceklerdir.
Ülkemizde, üretime ve kaliteye büyük hizmetler yapan, Devlet Planlama Teşkilatı ile Türk Standartlar Enstitüsünün devreden çıkarılması yanlış olmuştur. Üretimin ve kalitenin düşmesine, akıllara durgunluk veren karmaşaya ve hileye yol açmıştır. Düzgün ve kaliteli üretenlerin birçoğu üretimi bırakmak veya kaliteyi düşürmek zorunda kalmıştır. Bu karmaşaya da en kısa zamanda son vererek gerçek ve dürüst üreticiyi rahatlatmak, idarecinin asli görevidir.
HAYROLA, MUVAFFAK OLA, MUZAFFER OLA.